Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Tijd voor elkaar: Mantelaar brengt studenten en ouderen samen

De verontwaardiging over het gebrek aan tijd van een bevriende arts in opleiding die in de thuiszorg werkte, zette Barbara Groeneveld aan het denken. ‘Kan dat niet anders?’ vroeg ze zich hardop af. Samen met anderen sloeg ze aan het brainstormen. Het resultaat is Mantelaar: een organisatie die een oudere koppelt aan een student.

‘Niet te geloven, de mensen zitten al uren op me te wachten! En als ik er dan ben, heb ik niet eens tijd voor een praatje!’ Deze uitspraak van de bevriende arts staat aan de basis van Mantelaar. Het idee is simpel: ouderen melden zich bij Mantelaar en geven aan waar ze behoefte aan hebben. De wekelijkse boodschappen, schoonmaakklusjes, of gewoon gezelschap voor een kopje koffie of wandeling. Mantelaar zoekt vervolgens naar de juiste match met een student.

Oud…

“In de praktijk zijn het vaak de kinderen van ouderen die om hulp vragen”, vertelt Barbara. “Zelf wonen zij bijvoorbeeld te ver weg om vader of moeder meerdere keren per week te helpen met de boodschappen. Het gaat vaak om mensen vanaf een jaar of tachtig die nog best zelfstandig zijn, maar fysiek niet alles meer kunnen en bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij het aankleden of in het huishouden.”

…en jong

Studenten die een zorggerelateerde studie volgen en graag iets voor en met ouderen willen doen, kunnen zich aanmelden bij Mantelaar. Barbara: “We willen van studenten niet alleen weten wie ze zijn en wat ze aankunnen, maar ook waar hun persoonlijke interesses liggen.” Als de match er eenmaal is, stemmen de student en oudere samen af wat er moet gebeuren en hoe vaak. Mantelaar blijft vanaf een afstand betrokken en biedt hulp als er problemen of vragen zijn.

‘ZE IS EEN VERRIJKING VAN MIJN LEVEN’

Sms’en vanuit het ziekenhuis

Een voorbeeld van hoe dat in de praktijk gaat, is het verhaal van medicijnenstudent Myrte en mevrouw Klinkert. “Ik doe bij mevrouw Klinkert wat er op dat moment moet gebeuren”, vertelt Myrte. “Stofzuigen, de badkamer schoonmaken, afstoffen. Daar ben ik flexibel in.” Mevrouw Klinkert: “Tussen de karweitjes door en tijdens de koffie kletsen we wat. Zij is een verrijking van mijn leven, en niet alleen omdat ze de boel op orde houdt.” Myrte: “Toen ze in het ziekenhuis lag sms’ten we regelmatig en ook andere dingetjes doe ik graag, zoals een OV-kaart voor haar regelen. Ze is me echt dierbaar geworden.’’

De ramen lappen én een wandeling door het park

Want of het nu om hulp bij wassen of het aantrekken van steunkousen gaat: persoonlijke aandacht en gezelschap staan bij Mantelaar altijd voorop. “In de zorg hoor je vaak dat er geen tijd is voor koffie of een praatje. Wij geven ouderen de aandacht die ze verdienen”, vertelt Barbara. “Het is juist níet de bedoeling dat een student de ramen heeft gelapt en binnen twintig minuten weer buiten staat. Het idee achter Mantelaar is dat de student onderdeel wordt van het zorgnetwerk van de oudere, er écht voor hem of haar kan zijn.”

‘WE ZIJN ERVAN OVERTUIGD DAT OOK IN UTRECHT VEEL MOOIE VRIENDSCHAPPEN TUSSEN OUDEREN EN STUDENTEN ZULLEN ONTSTAAN’

Mantelaar in Utrecht

Mantelaar is sinds 2013 actief in Amsterdam, maar koppelt sinds kort ook studenten aan ouderen in Utrecht. Barbara: “We zijn ervan overtuigd dat ook in Utrecht veel mooie vriendschappen tussen ouderen en studenten zullen ontstaan. De studenten hebben zich inmiddels aangemeld en kunnen niet wachten om te beginnen. We zijn er helemaal klaar voor!”

Meer weten?

Ben je zelf mantelzorger en kun je wel wat extra handen en aandacht gebruiken? Of wil je gewoon meer weten over hoe Mantelaar werkt?

Over

Diensten

Onze studenten bieden u integrale hulp. Ze helpen bij het opstaan, het aantrekken van de steunkousen en bij het naar de wc gaan. Of ze gaan mee voor een ommetje of naar het museum. U zegt het maar.

Hoe

Werkt het?

We komen voor een vrijblijvende en persoonlijke intake bij u (of uw ouder) thuis, om met u de student te vinden die het beste bij u of uw ouder past. Bekijk onze werkwijze.

Wat

Kunt u verwachten?

Kijken naar wat er nog kan en niet naar wat er niet meer lukt.

Bekijk onze

Tarieven

Mantelaar bemiddelt tegen scherpe tarieven.

Interesse?

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn elke werkdag van 09.00 tot 17.30 bereikbaar op 085 - 0643030.

U bevindt zich hier: