Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

5 creatieve voorbeelden van hulp op anderhalve meter

‘Mantelzorger, voel je niet bezwaard en trek nu aan de bel!’ Dat zegt zorgstudent Frank. Net als Frank, snappen wij dat het in de tijd van corona lastig is om beroep te doen op zorg van een ander voor je naaste. Desalniettemin ligt er hierdoor wel extra druk op je als mantelzorger en komt alle zorg weer op uw schouders te liggen. En deze schouders verlichten de studenten graag. Zij helpen graag waar het nodig is.Een aantal van hen gaan nog steeds langs bij hun vaste cliënt voor zorg en hulp op afstand. Zij doen dit op een creatieve manier.

Werken in de zorg is divers

Frank wil mantelzorgers op het hart drukken zich niet bezwaard te voelen en doet een oproep aan alle mantelzorgers om hulp in te schakelen. Dat zijn mooie en krachtige woorden en helemaal waar. Frank gaat nog wekelijks langs bij zijn cliënt. De mantelzorger heeft dan 3 uur tijd voor zichzelf en Frank zit in de tuin met meneer, doet bewegingsoefeningen en gaat elke week met meneer vissen.

Frank

Verrassen op afstand

Rose verrast haar cliënt en mantelzorger graag. Met Pasen deed ze dit op een erg leuke manier. Ze ging met een paasontbijt onder de arm richting Den Haag. Met de krullers in het haar, hebben ze op de stoep genoten van de croissantjes en sinaasappelsap.

Boodschappen en samen eten

Marrit verzorgt haar cliënt met een goed maal en hulp in huis. Ook maakt ze wandelingen, op gepaste afstand uiteraard. Voor veel cliënten is het behouden ritme erg fijn en de bezoeken van Marrit dragen hieraan bij. Eerst even bijkletsen met een kopje koffie,daarna gaat Marrit op pad voor boodschappen en vervolgens koken en eten ze samen. Hoe gezellig is dat.

Normaal gesproken bezocht Marrit ook andere cliënten. Dit deed ze in een zorginstelling bij haar om de hoek. Hopelijk kan ze dat snel weer. Vorig jaar ging ik met Marrit op pad tijdens 1 van haar diensten.

Begeleid worden door de boswachter

Dit verhaal kan Roos zelf het allerbest vertellen: “Ik heb m'n stoute schoenen aangetrokken en meneer gevraagd of hij met de cabriolet mee wilde om te gaan touren samen. Meneer vond het heerlijk en genoot echt zichtbaar! We zijn langs allerlei vrienden gereden met als klapper op de vuurpijl naar een vriendin die in in het bos woont. We werden aangehouden door de boswachter, omdat we hier niet mochten rijden.... We probeerden uit te leggen dat er een vriendin van meneer woonde, alleen wist hij haar naam niet te benoemen en ik ook niet. Al met al heeft de boswachter haar gebeld en gevraagd of ze de cliënt kende... En ja hoor! We werden voorgereden door boswachter Jelle naar het huis. Weer een hele belevenis en zo gezellig!”

Roos en Michael

Who let the dog out

De cliënten van zorgstudenten Lise zitten in een zorginstelling. Zij kan ze nu niet bezoeken. Toch is zij creatief geweest met zorg op afstand voor haar cliënt. Ze heeft bijna wekelijks telefonisch contact met ze. Een van haar cliënten miste toch echt gezelschap. Op de afdeling hebben ze robothondje en deze heeft de afdeling bij mevrouw op de kamer geplaatst. Deze maakt reallife geluiden en bewegingen. Ze waardeert dit enorm en nu is het niet meer zo stil in huis.

Hondje

Zoals je ziet is er nog veel mogelijk met zorg op afstand en zitten onze creatieve studenten niet stil voor hun cliënt en mantelzorger. Wij drukken ze op het hart om zich te houden aan de richtlijnen RIVM en Mantelaar als ze werken in de zorg. Met gepaste afstand en in overleg met de mantelzorger en cliënt, dan is er nog veel samen te doen. Wij geven nog wat tips op een rijtje:

  • Een wandeling door de buurt;
  • Kopje koffie in de tuin;
  • Samen muziek luisteren;
  • Deurpost gesprek;
  • Spelletje spelen!

U bevindt zich hier: