Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu
Column I September

De kracht van een klein gebaar

In onze digitale maatschappij is aandacht een schaars goed geworden. We zijn constant afgeleid met apps en houden weinig tijd voor onszelf over. "Ik zou best iets voor een ander willen doen, maar dan moet het niet teveel tijd kosten en bewezen effectief zijn."

Dus voor alle andere weldoeners met weinig tijd: er is nu een manier om online aan je morele verplichting te voldoen.

Eén van de grootste problemen van onze tijd is eenzaamheid. Het komt in elke leeftijdsgroep voor, maar 75-plussers hebben wel een vergrote kans op eenzaamheid vanwege ziekte of verlies van dierbaren. De zogenaamde eenzaamheidsepidemie wordt deels veroorzaakt door de vergrijzing. Er zijn simpelweg meer ouderen en daardoor ook meer eenzame ouderen. Een andere verklaring voor het groeiend aantal eenzame ouderen is onze digitale verslaving. We zijn constant met ons scherm bezig en verliezen tijd die ten kosten gaat van onze omgeving. Laat staan dat we tijd over hebben voor mensen tegenover wie we geen directe verplichting hebben.

De drempel om eenzame ouderen te helpen lijkt hoger te zijn door gebrek aan tijd. Dat is een trieste constatering, want eenzaamheid is vele malen zwaarder dan we vaak denken. Hoogleraar Van Tilburg beschrijf eenzaamheid als een permanent angstig en beklemmend gevoel en stelt vast dat we dit als maatschappij niet mogen accepteren.

Het aanpakken van eenzaamheid is lastig. De passiviteit van eenzame ouderen maakt hen slecht bereikbaar voor hulpverleners en projecten. Van Tilburg pleit dan ook voor langdurige hulpprogramma’s om deze groep te helpen. Ondanks deze conclusie mogen we de kracht van oprechte interesse niet onderschatten. Er is intensieve begeleiding nodig om eenzame ouderen te helpen, maar toch kan een praatje op de hoek van de straat al verschil maken. Dat is ook de ervaring van Wilbert van de Kamp. Tijdens het bezoek aan een bejaardentehuis maakte hij foto’s met de bewoners. “Dit was het mooiste moment van mijn dag”, verklaarde een oudere dame met wie hij zojuist een foto had gemaakt.

Zie hier de start van OmaPost. Samen met Elke Uijtewaal ontwikkelde van de Kamp een app waarmee je gemakkelijk een kaartje naar je oma kunt sturen. Dit kan naar je biologische oma, maar je kunt ook een oma of opa adopteren. Deze ouderen kunnen best een extra kaartje gebruiken. OmaPost heeft inmiddels 3000 gebruikers die voor een paar euro foto’s delen met een offline opa of oma. Het downloaden van de app is gratis en een gemakkelijke manier om af een toe uit je eigen bubbel te stappen.

Eva

U bevindt zich hier: