Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu
Column VI: November

Mantelzorgers kunnen met een app om hulp vragen

“Eind vorig jaar zat ik niet lekker in mijn vel. Ik realiseerde me dat ik geen vrijheid meer had. Hulp vragen vond ik moeilijk, maar het moest, want ik wilde blijven functioneren”. Veel mantelzorgers ervaren net als Lies Boerland (72) hoe lastig het is om hulp te vragen. Zij zijn gewend om zelf hulp te bieden maar vinden het vaak lastig om hulp te vragen als de belasting te veel wordt.

Wat maakt om hulp vragen zo lastig en hoe kunnen we mantelzorgers hierbij helpen?

In het boek “MayDay! Asking for help in times of Need” legt Nora Klaver uit waarom bijna iedereen, op een aantal uitzonderingen na, om hulp vragen zo lastig vindt. Klaver concludeert dat we niet over willen komen als zwak of kwetsbaar. Daarnaast zijn we vaak bang om de controle te verliezen wanneer we om hulp vragen. In onze individualistische maatschappij moet je tenslotte afhankelijkheid zien te beperken als je niet gezien wil worden als zwak. Klaver stelt vast dat we afhankelijkheid kunnen beperken door ongelijkheid in een relatie te voorkomen. Je voelt je minder bezwaard om hulp in te schakelen wanneer je er iets tegenover zet. Bijvoorbeeld door een andere gunst aan te bieden: “Wil je mij helpen met schoonmaken? Dan haal ik deze week jouw kinderen van school”. Op deze manier krijgt degene die om hulp vraagt de kans om iets terug te doen en helpen beide partijen elkaar. Toch ligt het vragen om hulp voor een mantelzorger gecompliceerder dan Klaver doet vermoeden. De column gaat hieronder verder

In stilte overbelast

In tegenstelling tot hulpvragen op de werkvloer kan een mantelzorger niet altijd een wederdienst aanbieden, aangezien er onder mantelzorgers juist behoefte is aan tijd voor zichzelf. De relatie is daarom sneller ongelijk, en dat weerhoudt de mantelzorger van het vragen om hulp. Niemand wil bij een ander in het krijt staan en mantelzorgers weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om nee te zeggen. Juist zij worstelen vaak in stilte met het gevoel overbelast te zijn. 

Dankbaarheid als wederdienst

Sergio van Santvoort weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om hulp te vragen, maar bedacht een oplossing om andere mantelzorgers te helpen. In een inspirerende TED talk vertelt van Santvoort hoe hij zichzelf dwong hulp te vragen toen zijn vrouw ziek werd. Van Santvoort vroeg zijn buren om hulp met het huishouden, om op te passen of om te koken. Met alleen dankbaarheid als wederdienst merkte van Santvoort hoe blij zijn buren waren om “iets” te kunnen doen. Vanuit deze ervaring ontwikkelde Van Santvoort een app waarmee het voor mantelzorgers makkelijker wordt om hulp te vragen bij de directe omgeving. De mantelzorger logt in op de app Bucket Line en stuurt daarmee een mail naar buren, vrienden en familie met de vraag of ze bereid zijn af en toe bij te springen. Vervolgens kan de mantelzorger in de app aangeven wat er precies nodig is en kan de omgeving die taken verdelen en overnemen. Dat geeft ruimte aan de hulpgever om diensten te verlenen op een moment en manier die hem/haar het beste uitkomt. De app verlaagt de drempel om hulp te vragen zonder dat mantelzorgers de controle over de zorg verliezen. Een simpele techniek die het om hulp vragen voor mantelzorgers een stuk makkelijker maakt. 

Eva
U bevindt zich hier: