Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

De mantelzorger helpen.. Wat levert het ons eigenlijk op?

Eindelijk is het zover! In samenwerking met VGZ, gemeente Rotterdam en Erasmus Universiteit gaat Mantelaar een studie opzetten om inzage te krijgen wat aanvullende mantelzorg betekent voor mantelzorgers. Op het gebied van geestelijke en lichamelijke gezondheid en de mate waarin zij in staat zijn hun zorg vol te houden over tijd.

Helaas krijgen mantelzorgers het steeds zwaarder. Het was voor de uitbraak van Corona al pittig, maar deze trend zal zich verder voortzetten, ook nadat Corona onder controle is. Er kan namelijk steeds minder zorg vergoed worden vanuit de overheid. Dit heeft grote gevolgen. Wanneer mantelzorgers niet af en toe tijd voor zichzelf krijgen, zullen zij omvallen. De zorg voor deze (nu twee!) personen zal terecht komen bij de overheid en op de lange termijn aanzienlijk meer kosten. Mantelzorgers steunen is niet alleen een morele plicht, maar ook economisch gezien het beste voor de samenleving.

Dat principe, wat iedereen eigenlijk wel op z’n klompen aanvoelt, willen we met deze studie aantonen. Dat het belangrijk is om te investeren in de fase vóór dat het te laat is, zoals VGZ en gemeente Rotterdam momenteel gezamenlijk doen. Door het voor de mantelzorger mogelijk te maken om, via de gemeentepolis, aanvullende mantelzorg in te zetten. Zodat hij of zij wekelijks bij de kinderen langs kan, even kan sporten of een weekendje weg kan.

Dan:

  1. Help je de zorgvrager, omdat die langer thuis kan blijven wonen;
  2. Blijft de mantelzorger gezond;
  3. Kan de mantelzorger de zorg, die hij/zij geeft met een glimlach, uit liefde en op vrijwillige basis blijven geven.

We hebben met z’n allen erg hard gewerkt om deze studie van de grond te krijgen en ik ben ontzettend blij dat het eindelijk gelukt is. Mantelzorgers verdienen meer steun vanuit de samenleving. Het werk dat mantelzorgers verzetten is maatschappelijk van onschatbare waarde. Het kan niet zo zijn dat zij er helemaal alleen voor staan. Dit betekent onder andere dat mantelzorgers de tijd en ruimte moeten krijgen om (ook als het maar af en toe is) voor zichzelf te zorgen.

Op die manier zorgen we er met z’n allen voor dat de zorg betaalbaar blijft, zonder aan kwaliteit in te boeten.

De komende periode zal jullie via deze weg op de hoogte houden van de voortgang, obstakels en nieuwe inzichten.

So stay tuned!

Titiaan Zwart

U bevindt zich hier: