Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Wegen de risico's van sociale isolatie altijd op tegen de risico's van besmetting?

Wat is het allemaal snel gegaan de afgelopen twee weken. En wat hebben we allemaal snel moeten schakelen, zowel in werk als privé.

En wat mogen we blij zijn dat we nu in Nederland wonen. Waar de overheid nog veel vertrouwen geniet van haar burgers en ook laat zien dat zij dit vertrouwen heeft verdiend. Ze handelen snel en effectief en reiken de helpende hand toe.

Maar we moeten niet vergeten om na snel handelen en rigoureuze beslissingen altijd even achterom te kijken. Want er worden ook mensen getroffen door deze maatregelen, niet geholpen.

Dit is ook het geval bij met name ouderen en hun mantelzorgers. De sluiting van de verpleeghuizen, dagbesteding en andere activiteiten voor thuiswonenden zorgt voor een enorme ontregeling in een kwetsbaar systeem. En wat we nu al zien is dat deze sociale isolatie een enorm risico voor het hele systeem met zich meebrengt. Een risico die misschien wel groter is maar zeker urgenter is dan de kans op het coronavirus.

Dit verdient onze verhoogde aandacht. We moeten hier goed naar kijken en ervoor zorgen dat er uitzonderingen gemaakt kunnen worden om deze mensen toch thuisbegeleiding te bieden in plaats van de dagbesteding. Uiteraard met alle veiligheidsvoorschriften en richtlijnen in acht nemend en zoveel mogelijk door een en dezelfde persoon.

Het is niet ondenkbaar dat de dagbesteding voor een lange tijd gesloten blijft, waarschijnlijk is dit een van de laatste instanties die weer op een normale manier kan opereren na deze crisis.

Ik pleit er dan ook voor om;

  • Beroepsgroep(en) aanwijzen die de afweging van beide risico’s goed kunnen inschatten;
  • Zorgen voor financiering bij gemeenten én verzekeraars om de dagbesteding om te zetten naar thuisbegeleiding;

Mantelaar koppelt ouderen & mantelzorgers aan medisch en para-medisch studenten voor zorg, ondersteuning en praktische hulp.

Titiaan Zwart

U bevindt zich hier: