Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Mooie Verhalen

Door de jaren heen hebben wij er behoorlijk wat verzameld, mooie verhalen. De band tussen de zorgstudent en de persoon of gezin waar zij mantelzorgondersteuning biedt kan uitmonden in meer dan een "werk-relatie" Lees en geniet. 

Mevrouw de Gast en Julia

Mevrouw de Gast heeft dag en nacht intensieve zorg nodig. Met de mantelzorg van haar partner, thuiszorg en hulp van vrienden kan ze thuis blijven wonen. in het blok

Lees meer over dit verhaal

"De zorg van nu" een initiatief van #VWS

Studenten hebben bijbaantjes. Lise de Jong werkt bijvoorbeeld in een kledingwinkel. Maar dat niet alleen: ze is ook ‘mantelaar’ van mevrouw Dekker. Elke week springt de derdejaars studente ergotherapie op haar fiets om deze 97-jarige dame gezelschap te houden. ‘Ik wil wat doen voor de maatschappij.’

Lees meer over dit verhaal

Thijs komt al anderhalf jaar bij mij thuis

Thijs helpt me met de boodschappen (waarvoor ik dan al een lijstje heb ingesproken), geeft de planten water, stofzuigt en dweilt. We hebben het over van alles.

Lees meer over dit verhaal

Van verzorgingsstaat naar participatiestaat… of toch niet?

In de weekendeditie van het NRC vertellen Françoise de Goeijen en Stephanie Bakker hoe ze besloten de persoonlijke zorg voor hun naasten uit te besteden1. Een dapper verhaal, beide vrouwen durven af te wijken van de participatienorm die de overheid van ons verwacht. Een participerende burger behoort intrinsiek gemotiveerd te zijn om de omgeving persoonlijke zorg te beiden wanneer dat nodig is. Het artikel roept een interessante vraag op: Welke zorg mogen we van elkaar én van de overheid verwachten?

Lees meer over dit verhaal

Sinds het gedonder in mijn hoofd

Ik zit hier nu bijna een jaar in verzorgtehuis De Rijp in Bloemendaal. Sinds het gedonder in mijn hoofd - ik heb een herseninfarct gehad - laat mijn korte termijngeheugen me in de steek.

Lees meer over dit verhaal

De kracht van storytelling voor alzheimerpatiënten

“Het moment dat ik oma moest achterlaten in het verpleeghuis was verschrikkelijk” vertelt mijn moeder. “Ze was in paniek. Achter een gesloten deur riep ze dat ik haar daar niet mocht achterlaten, dat ze mee naar huis wilde”. Ik heb mijn oma nooit gekend, ze overleed voor mijn geboorte op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van alzheimer. Dertig jaar later worstelen mantelzorgers met dezelfde vragen als mijn moeder destijds: “Krijgt mijn moeder wel liefdevolle zorg in een verzorgingstehuis waar niemand haar heeft gekend en weet wie ze was?”

Lees meer over dit verhaal

Eigen regie over het imago van de ouderenzorg?

"Werk je in de zorg?” wordt er op een verjaardagsfeestje gevraagd. “Zó hard werken voor zo’n laag salaris… maar goed dat mensen zoals jij het nog willen doen.”1 Chantal Portvliet beschrijft treffend hoe het voor verpleegkundigen voelt om geconfronteerd te worden met het stigma van de ouderenzorg. Wat kunnen we zelf doen om het imago van de ouderenzorg een positieve boost te geven?

Lees meer over dit verhaal

Betekenen “minder regels” ook minder controle voor verpleegkundigen?

In oktober publiceerde het NRC een artikel over de overbodige regelgeving in de zorg. Rick van Hemert, verpleegkundige in een psychiatrisch kliniek, laat de waslijst aan administratie zien die door de zorgverzekeraar, inspectie, patiëntenorganisaties en gemeenten worden opgelegd. Gemiddeld besteedt een zorgprofessional 40% van zijn tijd aan administratie. De administratieve last is de laatste jaren toegenomen maar zeker geen nieuw fenomeen in de zorg. Al zeker tien jaar strijden zorgverleners tegen overbodige regels. Dit jaar heeft minister Hugo de Jonge een actieplan opgezet. Het plan bestaat uit 64 pagina’s waarin wordt aangegeven welke regels overbodig zijn en geschrapt moeten worden. De minister wil voor wijkverpleegkundigen vijf-minuten registraties afschaffen en de kraan dichtdraaien voor nieuwe regelgeving. Goed nieuws, maar focust het actieplan zich niet te veel op het symptoom in plaats van het onderliggende probleem?

Lees meer over dit verhaal

Jenny Langendijk

''Mijn man heeft Parkinson en kan niet alleen blijven, zeker ’s-nachts niet, en ik moest opgenomen worden in het ziekenhuis. Toen hebben we Mantelaar gebeld. Het was voor mij zo’n rustig idee dat er iemand bij mijn man was toen ik in het ziekenhuis lag. Het was echt fijn en ze hebben goed voor mijn man, maar ook voor mij gezorgd toen ik terug uit het ziekenhuis kwam.''

Lees meer over dit verhaal

Ieder speelt zijn rol en krijgt zijn deel

Ik wilde zo lang mogelijk thuis blijven wonen maar op een gegeven moment ging dat niet meer.

Lees meer over dit verhaal

Zorgvisie

Het programma ImpactPlus van de Achmea Foundation bood zes sociale ondernemers in de zorg een groeitraject aan. Tijdens een grande finale in Utrecht presenteerden zij zich.

Lees meer over dit verhaal

"Iedereen heeft een mening over zorg"

Daar is t‘ie dan, de laatste column van mijn eerste reeks bij Mantelaar. Met veel plezier heb ik het afgelopen half jaar mijn visie op de zorg beschreven. Ik heb steeds geprobeerd om goed beargumenteerde, positieve verhalen te schrijven. Als ik mijn columns nalees valt op dat er geen negatieve verhalen geschreven zijn over de wijze waarop bestuurders hun functie uitoefenen, vergaande technologie of politieke keuzes die in 2018 gemaakt zijn. Omdat ik zelf niet werkzaam ben in de zorg, voelde dat als niet aan mij om te doen. Al lezend roept dit de vraag op: Mag ik als buitenstaander een mening hebben over de zorg?

Lees meer over dit verhaal

Hoe “flexibel” is onze toekomst?

“In 2020 verdwijnen er 7 miljoen banen en we krijgen er 2 miljoen banen voor terug in techniek” …zo wordt de toekomst voorspeld. Dat is best een enge gedachte en tegelijkertijd mateloos interessant. Welke functies sterven dan uit en vooral: geldt dat ook voor mijn baan?

Lees meer over dit verhaal

Een mooie bijbaan

Sam heeft Mantelaar gevonden via een medestudent: “Ik zag het bij haar en dacht: jee wat leuk! Dat is precies het soort werk dat ik zoek!” Sam werkte hiervoor in de horeca, maar zocht eigenlijk een meer zorggerelateerde bijbaan. Iets wat beter past bij haar studie.

Lees meer over dit verhaal

Mantelzorgers kunnen met een app om hulp vragen

“Eind vorig jaar zat ik niet lekker in mijn vel. Ik realiseerde me dat ik geen vrijheid meer had. Hulp vragen vond ik moeilijk, maar het moest, want ik wilde blijven functioneren”. Veel mantelzorgers ervaren net als Lies Boerland (72) hoe lastig het is om hulp te vragen. Zij zijn gewend om zelf hulp te bieden maar vinden het vaak lastig om hulp te vragen als de belasting te veel wordt.

Lees meer over dit verhaal

Hugo Bosma

‘’Mijn man is erg veranderd doordat zorgstudent Teun langskomt. Ze bakken samen lekkere dingen en kijken films. Teun helpt met wat kleine klusjes in huis waar ik helemaal niet aan toe kom. Morgen heeft mijn zoon een vrije dag en dan gaan ze met zijn drieën naar een starwars expositie. Heerlijk dat Teun dan meegaat, zodat mijn zoon dan niet voor mijn man hoeft te zorgen.’’

Lees meer over dit verhaal

De kracht van een klein gebaar

In onze digitale maatschappij is aandacht een schaars goed geworden. We zijn constant afgeleid met apps en houden weinig tijd voor onszelf over. "Ik zou best iets voor een ander willen doen, maar dan moet het niet teveel tijd kosten en bewezen effectief zijn."

Lees meer over dit verhaal

Wat ik leer tijdens mijn studie, kan ik toepassen in de praktijk

Het leek mij leuk om bij Mantelaar te komen werken omdat het één op één contact met de zorgvrager mij erg aansprak. Voordat ik bij Mantelaar kwam werken, had ik al verschillend werk gedaan in verpleeg- en verzorgingshuizen. Hier was de werkdruk erg hoog en daarom had ik weinig tijd over om de (oudere) cliënt goed te leren kennen.

Lees meer over dit verhaal

Een andere blik op het leven

Online, want zo gaat het tegenwoordig veelal, liep ik tegen een oproep van Mantelaar aan. Ik las over het principe van dit bedrijf en raakte enthousiast. Ik zag dit als een mooie manier om mijn liefde voor mensen hier in Amsterdam te verspreiden als ‘mantelzorger’. Dus ik ging solliciteren. Gelukkig niet via het internet. Mens op mens contact is toch wel waar ik mijn plezier uit haal en met mij een hoop anderen. Waaronder onze oudere medemens. Laat ik nou gek zijn op onze oudere medemens.

Lees meer over dit verhaal

Friso Hazeveer

"Ik wil jullie 'uit het hart' bedanken voor jullie hulp. Het heeft mij enorm geholpen, ik vond het heel fijn met jullie te werken en het is absoluut belangrijk werk wat jullie doen. Dank je wel."

Lees meer over dit verhaal

U bevindt zich hier: