Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

'Goed voorbeeld doet volgen' Een oproep aan verzekeraars en gemeenten in Nederland!

Twee weken geleden deed ik een oproep om na de nood ingrepen ten behoeve van Corona, niet te lang te wachten met achterom te kijken naar wat deze maatregelen betekenen voor kwetsbare groepen in de maatschappij.

Met name de sluiting van de dagbesteding zorgt dat bepaalde informele zorgsystemen onder enorme druk komen te staan. Met name bij mensen met dementie en bij ouders van kinderen met een beperking. Met als gevolg dat zowel zorgvrager als mantelzorger op het punt van omvallen komen te staan.

Dit heeft dramatische gevolgen voor deze mensen zelf en het zorgt er ook voor dat de budgetten in de zorg nu maar ook in de toekomst nog verder onder druk komen te staan. Vanwege de hier opvolgende crisis opnames van de zorgvrager en het langdurig wegvallen van de mantelzorger. Deze is niet meer inzetbaar is voor de zorg en niet meer aan het werk kan als de crisis voorbij is.

Ondersteuning van deze mantelzorgers is dus een noodzaak. En hoewel gemeenten en verzekeraars zich hiervan bewust lijken te zijn, is er onduidelijkheid wie de rekening voor deze ondersteuning moet oppakken. Het valt in principe onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Echter de gelden van de dagbesteding kunnen zij niet nog een keer uitgeven. Daar krijgen ze niks van terug want de kosten zijn al gemaakt. De verzekeraar ziet wel het nut van deze ondersteuning maar vindt het de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

Een patstelling zou je zeggen. Maar nu niet meer! De aanvullende verzekering en dan met name de gemeentepolis biedt een oplossing. Dit is een bestaand vehikel waarbij gemeente en verzekeraars samen de rekening kunnen verdelen, daar waar de gemeente de verantwoordelijkheid draagt maar de verzekeraar de rekening ontvangt als er niet op voorhand ingegrepen wordt.

VGZ heeft de stap al genomen. Zij hebben ervoor gezorgd dat de respijtzorg die al aangeboden werd, nu ook inzetbaar is voor mensen waar de dagbesteding is weggevallen en de gemeente geen toereikend alternatief kan bieden.

Hierbij een oproep aan alle andere verzekeraars om het voorbeeld van VGZ te volgen. En in samenwerking met gemeente een alternatief op de dagbesteding te bieden via de gemeentepolis (of aanvullende verzekering). Want we moeten er van uit gaan dat de dagbesteding een van de laatste instellingen zullen zijn die weer op volle kracht kunnen draaien. En heel veel mensen zijn hier de afgelopen jaren erg afhankelijk van geweest.

We zullen alle mantelzorgers nodig hebben om ook na de crisis kwalitatieve zorg vol te kunnen houden en de economie weer op gang te krijgen.

Bekijk de volledig regeling op onze website!

Titiaan Zwart

U bevindt zich hier: