Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Langer thuis wonen met mantelzorgondersteuning; een creatieve oplossing voor de ouderenzorg

Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO). Gemeente Lansingerland zette toen een aantal initiatieven op. Eén daarvan is het Take Care project. Vanaf 2017 is dit een programma van de gemeente wat mantelzorgers ondersteunt. Wethouder Ankie van Tatenhove van Lansingerland vertelt over hoe dit is opgezet en wat het opleverde.

Ankie van Tatenhove

Waarom wij met Take Care begonnen zijn?

‘In 2016 is de gemeente Lansingerland de pilot begonnen. Het Take Care project is er voor de mantelzorger in de gemeente en deze te ontzorgen in de lichte vorm van zorg voor hun naaste. De vraag waar het mee begon is: Hoe houd je de mantelzorger fit? Want als de mantelzorger omvalt, wie gaat dan voor die zorgbehoevende zorgen?

Als organisatie en als bestuur heb je met een pilot de vrijheid om te kijken wat werkt. En dat is heel fijn. We gingen met een aantal organisaties het gesprek aan om te kijken hoe we de mantelzorger konden ontzorgen. Zo kwamen we ook bij Mantelaar. Samen met Mantelaar en nog een zorgorganisatie startten wij in 2016 de pilot om de lichte vorm van zorg over te nemen van mantelzorgers. Taken zoals samen boodschappen doen, koken, helpen naar het toilet gaan nemen de zorgstudenten van Mantelaar over. En het werkte!

Inspringen bij de lichte vorm van zorg en ondersteunen in gezelschap

Uit onderzoek onder de deelnemers krijgen wij terug dat er meer ruimte is voor een hobby, tijd voor de mantelzorger zelf. Ook dat het fijn is dat de zorgstudent de kennis/vaardigheden kent die nodig zijn en deze meer biedt dan de buren, vrienden of familieleden. Daarbij geven de participanten aan dat ze geholpen worden waar ze het zelf niet meer kunnen en Take Care de hulp en aandacht betaalbaar maakt.

Voor wie is het Take Care programma bedoeld?

Het Take Care programma is bedoeld als ondersteuning van de mantelzorger en daardoor indirect voor de zorgbehoevende. De mantelzorger wordt ontzorgd en de zorgbehoevende wordt geholpen in een lichte vorm van zorg. We merkten dat het zorgteam er enorme baat bij had. Het is niet alleen voor praktische hulp of zorg. Wij merken dat het ook de eenzaamheid tegengaat. De oudere of het kind is in contact en komt de deur even uit. Daar is nu ook aandacht voor.

Wat levert het programma op?

Wat wij in de gemeente merken is dat mantelzorgers het langer volhouden en cliënten langer thuis wonen. Ze kunnen thuis langer van elkaar genieten.

De studenten van Mantelaar komen niet zomaar even een keer of alleen langs. Er wordt een persoonlijke band opgebouwd, waardoor de cliënt niet per sé vervanging wil als dit niet nodig is. De situatie is dan zo dat als de zorgstudent een week niet kan ivm met vakantie of tentamenweek, er niet altijd vervanging wordt geregeld. Soms wacht de cliënt liever een weekje op de gekoppelde zorgstudent. Ze zien elkaar de week daarop wel weer. Uiteraard wordt het geregeld als de behoefte er wel is en dan staat Mantelaar klaar met vervanging.

Als je naar de besparingen kijkt, dan valt het op dat de kosten bij Lansingerland voor maatwerk-begeleiding substantieel lager liggen dan bij andere gemeenten in de regio. Dit is de aanleiding geweest om van de pilot een programma te maken.

Waarom het nuttig is voor de zorgstudent, vraag je?

Wat het programma ook fijn maakt is dat er een wederkerigheid is naar de student toe. Deze volgen allemaal een zorggerelateerde studie en door deze bijbaan in de zorg, kunnen ze de opgedane kennis toepassen in de praktijk. Door de diversiteit van cliënten, jong en oud, maken de studenten casuïstiek mee die ze voorbereidt op hun loopbaan. 

Of ik deze aanpak kan aanraden aan andere gemeenten? Absoluut!

Vooral voor de mantelzorger en het close netwerk dat een zorgbehoevende om zich heen heeft. Zij worden ontzorgd in de lichte vorm van zorg. Hierdoor kan een zorgteam het langer volhouden. Wat tot gevolg heeft dat de zorgbehoevende langer in de veilige thuisomgeving kan blijven. En daar is baat bij. Ieder wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen en niet uit de vertrouwde omgeving gehaald worden. De student is een aanvulling op het zorgteam en geeft vertrouwen.’

Laat ieder jong blijven en regie houden, ook al zijn ze 80.

Mantelaar koppelt zorgstudenten aan mantelzorgers en ouderen voor zorg, praktische hulp en gezelschap.Bent u benieuwd wat voor diensten wij aanbieden? 

Neem contact op voor meer informatie

U bevindt zich hier: