Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Mooie Verhalen en praktische tips

De band tussen de Mantelaar, zorgvrager en mantelzorger kan zoveel meer worden dan een "werk-relatie". Deze hebben wij verzameld in mooie verhalen, maar ook blogs met praktische tips. Lees en geniet. 

Hulp op afstand: Wat te doen als je aan het (video)bellen bent?

Het kabinet wil ouderen en kwetsbare zoveel mogelijk afschermen van het coronavirus. Daarom zijn de verpleeghuizen en kleinschalig wonen dicht. Dit betekent dat het nog belangrijker is om hulp op afstand te geven en om contact te houden met elkaar. Hoe houd je nu contact met elkaar en wat kun je dan allemaal doen? 

Lees verder

Hoe een mantelzorger weer oplaadt met vervangende mantelzorg

Nederland telt 4 miljoen mantelzorgers. Veel mantelzorgers ervaren hun zorgtaak als ‘zwaar tot heel zwaar’. Yvette Dekker bijvoorbeeld. De Amsterdamse zangdocente zorgt voor haar moeder (96), die blind is én in een rolstoel zit, maar Yvette maakt ook gebruik van mantelzorgondersteuning.

Lees verder

Een pleidooi over eenzaamheid

Eenzaamheid alleen bij ouderen? Dacht het niet. Anne-José Nap uit Zwolle studeert Toegepaste Psychologie en is ook wel eens eenzaam en zij schaamt zich hier niet voor.

Lees verder

Over eenzaamheid moet je niet oordelen

Eenzaamheid kunnen we dragelijk maken, maar niet invullen voor een ander. Wilma te Water is werkzaam als klinisch geriater in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn.

Lees verder

Innovatie is meer dan alleen maar digitaliseren

Vaak wordt er bij innovatie gedacht aan ICT en digitaliseren. Zodat alles sneller en op afstand geregeld wordt. Dit geldt ook in de zorg waar we technologie handig inzetten op communicatie, planning en preventie.

Lees verder

5 geheimen voor een goed studentenleven

Voor je het weet is de zomervakantie weer voorbij en bevind je je alweer in je nieuwe studiejaar van 2019/2020. Wat gaat de tijd toch snel.

Lees verder

Zorgen zonder stopwatch

Volgens het NRC en Medisch Contact starten er jaarlijks 49.000 studenten met een studie in de gezondheidszorg op de Nederlandse Hogescholen en 28.000 met een universitaire gezondheidsstudie.

Lees verder

Langer thuis wonen met ondersteuning; een creatieve oplossing voor de ouderenzorg

Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO). Gemeente Lansingerland zette toen een aantal initiatieven op.

Lees verder

Vijf redenen om als student een bijbaan in de zorg te nemen

Werken in de zorg is mega-relevant als je een zorg gerelateerde studie volgt. Wat je tijdens je studie leert kun je direct in de praktijk toepassen, je doet onmisbare kennis op én het verdient goed.

Lees verder

Mevrouw de Gast en Julia

Mevrouw de Gast heeft dag en nacht intensieve zorg nodig. Met de mantelzorg van haar partner, thuiszorg en hulp van vrienden kan ze thuis blijven wonen. Maar de nachten zijn toch wel zwaar.

Lees verder

"De zorg van nu" een initiatief van #VWS

Studenten hebben bijbaantjes. Lise de Jong werkt bijvoorbeeld in een kledingwinkel. Maar dat niet alleen: ze is ook ‘mantelaar’ van mevrouw Dekker. Elke week springt de derdejaars studente ergotherapie op haar fiets om deze 97-jarige dame gezelschap te houden.

Lees verder

Sinds het gedonder in mijn hoofd

Ik zit hier nu bijna een jaar in verzorgtehuis De Rijp in Bloemendaal. Sinds het gedonder in mijn hoofd - ik heb een herseninfarct gehad - laat mijn korte termijngeheugen me in de steek.

Lees verder

Thijs komt al anderhalf jaar bij mij thuis

Mevrouw Vrielink heeft lang gezocht naar een hulpvorm die goed bij haar past. Ze zocht naar een vorm waarbij ze zélf meer de regie kon pakken.

Lees verder

Een mooie bijbaan

Sam heeft Mantelaar gevonden via een medestudent: “Ik zag het bij haar en dacht: jee wat leuk! Dat is precies het soort werk dat ik zoek!”

Lees verder

Hugo Bosma

Mijn man is erg veranderd doordat zorgstudent Teun langskomt. Ze bakken samen lekkere dingen en kijken films. Teun helpt met wat kleine klusjes in huis waar ik helemaal niet aan toe kom.

Lees verder

5 redenen om gebruik te maken van mantelzorgondersteuning 

Er komen steeds meer mantelzorgers door heel Nederland. Ouderen willen graag in hun eigen huis blijven wonen met de nodige zorg en ondersteuning. Wij geven 5 redenen om gebruik te maken van mantelzorgondersteuning.

Lees verder

Overstappen zorgverzekering als mantelzorger

Het is overstaptijd! En dit betekent dat je kunt overstappen naar een andere zorgverzekering. Waarom is dat belangrijk? Wij vertellen het je graag.

Lees verder

Een andere blik op het leven

Online, want zo gaat het tegenwoordig veelal, liep ik tegen een oproep van Mantelaar aan. Ik las over het principe van dit bedrijf en raakte enthousiast.

Lees verder

Ieder speelt zijn rol en krijgt zijn deel

Ik wilde zo lang mogelijk thuis blijven wonen maar op een gegeven moment ging dat niet meer. Ik ben dan ook 103 jaar oud en heb veel meegemaakt. Nu de thuiszorg is weggevallen, komt Mantelaar twee keer in de week op bezoek.

Lees verder

Wat ik leer tijdens mijn studie, kan ik toepassen in de praktijk

Het leek mij leuk om bij Mantelaar te komen werken omdat het één op één contact met de zorgvrager mij erg aansprak. Voordat ik bij Mantelaar kwam werken, had ik al verschillend werk gedaan in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Lees verder

Jenny Langendijk

Mijn man heeft Parkinson en kan niet alleen blijven, zeker ’s-nachts niet, en ik moest opgenomen worden in het ziekenhuis. Toen hebben we Mantelaar gebeld.

Lees verder

De kracht van een klein gebaar

In onze digitale maatschappij is aandacht een schaars goed geworden. We zijn constant afgeleid met apps en houden weinig tijd voor onszelf over.

Lees verder

Eigen regie over het imago van de ouderenzorg?

"Werk je in de zorg?” wordt er op een verjaardagsfeestje gevraagd. “Zó hard werken voor zo’n laag salaris… maar goed dat mensen zoals jij het nog willen doen.”

Lees verder

De kracht van storytelling voor alzheimerpatiënten

“Het moment dat ik oma moest achterlaten in het verpleeghuis was verschrikkelijk” vertelt mijn moeder. “Ze was in paniek. Achter een gesloten deur riep ze dat ik haar daar niet mocht achterlaten, dat ze mee naar huis wilde”.

Lees verder

Van verzorgingsstaat naar participatiestaat… of toch niet?

In de weekendeditie van het NRC vertellen Françoise de Goeijen en Stephanie Bakker hoe ze besloten de persoonlijke zorg voor hun naasten uit te besteden.

Lees verder

Betekenen “minder regels” ook minder controle voor verpleegkundigen?

In oktober publiceerde het NRC een artikel over de overbodige regelgeving in de zorg. Rick van Hemert, verpleegkundige in een psychiatrisch kliniek, laat de waslijst aan administratie zien die door de zorgverzekeraar, inspectie, patiëntenorganisaties en gemeenten worden opgelegd.

Lees verder

Mantelzorgers kunnen met een app om hulp vragen

“Eind vorig jaar zat ik niet lekker in mijn vel. Ik realiseerde me dat ik geen vrijheid meer had. Hulp vragen vond ik moeilijk, maar het moest, want ik wilde blijven functioneren”.

Lees verder

Hoe “flexibel” is onze toekomst?

“In 2020 verdwijnen er 7 miljoen banen en we krijgen er 2 miljoen banen voor terug in techniek” …zo wordt de toekomst voorspeld. Dat is best een enge gedachte en tegelijkertijd mateloos interessant.

Lees verder

"Iedereen heeft een mening over zorg"

Daar is t‘ie dan, de laatste column van mijn eerste reeks bij Mantelaar. Met veel plezier heb ik het afgelopen half jaar mijn visie op de zorg beschreven. Ik heb steeds geprobeerd om goed beargumenteerde, positieve verhalen te schrijven.

Lees verder

Friso Hazeveer (1934)

''Ik wil jullie "uit het hart" bedanken voor jullie hulp.Het heeft mij enorm geholpen, ik vond het heel fijn met jullie te werken enhet is absoluut belangrijk werk wat jullie doen. Dank je wel.''

Lees verder

U bevindt zich hier: