Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Overstappen zorgverzekering als mantelzorger; waar moet je opletten?

Het is overstaptijd! En dit betekent dat je kunt overstappen naar een andere zorgverzekering. Waarom is dat belangrijk? Omdat er voor jou, als mantelzorger, vanuit de verzekering vervangende mantelzorg vergoed kan worden! Maar wat is belangrijk om op te letten voordat je overstapt naar een andere verzekering als je mantelzorger bent? Wij vertellen het je graag.

Basisverzekering versus aanvullende verzekering

Iedere Nederlander is in de basis verzekerd. Een basisverzekering dekt bijvoorbeeld bezoeken en zorg van de huisarts, ziekenhuis en de apotheek. De basisverzekering wordt samengesteld door de overheid en is in de essentie vergelijkbaar bij elke verzekeraar. Het wordt interessant bij de aanvullende verzekering. Hierbij heeft de verzekeraar de keuze om zelf de voorwaarden op te stellen. Fysiotherapie, tandarts en de opticien zijn vormen van zorg die onder de aanvullende verzekering vallen. Ook mantelzorgondersteuning kan onder de aanvullende verzekering vallen.

Collectiviteitsverzekering 

Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het ondersteunen van de zelfredzaamheid en participatie in hun gemeente. Dit valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Mantelzorgondersteuning valt ook onder de WMO. Sommige gemeenten hebben hier speciale programma’s voor gemaakt, zoals de gemeente Lansingerland. Andere gemeenten zijn de samenwerking aangegaan met een verzekeringsmaatschappij, zoals Rotterdam en Nijmegen. Vanuit de gemeente en VGZ is er de collectiviteitsverzekering opgezet die een aantal dagen vervangende mantelzorg vergoed voor iedere inwoner van die gemeente.

Heb jij recht op mantelzorgondersteuning?

Vele zorgverzekeringen hebben een vergoeding voor mantelzorgondersteuning in het aanvullende pakket. Maar wanneer heb je hier recht op? En moet de mantelzorger of de zorgvrager verzekerd zijn?

De regeling voor respijtzorg, oftewel vervangende mantelzorg, gaat op als er een mantelzorger aanwezig is. De mantelzorger kan verzekerd zijn, maar ook de zorgvrager. In sommige polissen is het zo dat als je beide verzekerd bent bij dezelfde verzekering, je de dagen kunt stapelen. Dit betekent dat je dat dubbel zoveel respijtzorgdagen hebt!

Ervaring met de zorgverzekering

Om een nog duidelijker beeld te krijgen van de service van de zorgverzekeraar en het pakket wat je wilt, kun je de ervaringen van andere mantelzorgers in acht nemen. Wellicht zijn er in de omgeving mantelzorgers en maken zij al gebruik van de regeling.  

Als je bijvoorbeeld een selectie heeft gemaakt van 3 verzekeringen die mantelzorgondersteuning aanbieden, ga dan na wat er over deze verzekering gezegd wordt door andere verzekerden. Een goede pagina daarvoor is Zorgwijzer. Als je simpelweg ‘VGZ zorgverzekering recensies’ googled en dan op de zorgwijzer pagina klikt, krijg je een overzicht van ervaringen van andere verzekerden. 

Waar je respijtzorg voor inzet?

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf is daarbij belangrijk. Dit kan een uurtje sporten zijn, een avondje voor jezelf, hulp bij boodschappen of koken, zodat je dit even niet zelf hoeft te doen, of een uitje met de zorgvrager. 

 Dit betekent dat er iedere week een zorgstudent van Mantelaar ondersteuning kan geven op zorg, hulp en gezelschap. En dat voor een geheel jaar. 

Bekijk wat er voor u nodig is. 

Aantal respijtzorgdagen per zorgverzekering

Het is belangrijk om bij het overstappen van een zorgverzekering als mantelzorger te bekijken hoeveel dagen er ondersteuning geboden wordt. Dit verschilt per verzekering, maar ook per regio. Sommige verzekeringen hebben daar een handige tool voor om dat voor je te berekenen, zoals VGZ. Je kiest een basisverzekering en aanvullend pakket uit en er wordt direct zichtbaar hoeveel dagen de verzekering dekt. Hier een overzicht van het respijtzorgdagen van een aantal zorgverzekeraars:

  • VGZ ( 5 tot 15 dagen* )
  • Univé ( 5 tot 15 dagen )
  • IZA ( 5 tot 21 dagen )
  • UMC ( 15 dagen )
  • IZZ ( 9 dagen )

*het aantal dagen verschilt per aanvullend pakket

U bevindt zich hier: