Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Wat is eenzaamheid? Geriater Wilma te Water vertelt

Eenzaamheid kunnen we dragelijk maken, maar niet invullen voor een ander. Wilma te Water is werkzaam als klinisch geriater in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Haar specialiteiten zijn palliatieve en spoedeisende zorg . Wij vroegen haar hoe zij omgaat met eenzaamheid bij haar patiënten.

Wat de reden kan zijn voor eenzaamheid?

Er is geen eenduidige reden waarom mensen zich eenzaam voelen. Dit heeft met psychische en sociale omstandigheden en vaardigheden van de cliënt te maken. Het is niet een ziekte waar we een antibiotica voor klaar hebben staan. Het is een gevoel wat niet makkelijk op te lossen is. En het is belangrijk dat gevoel niet in te vullen voor een ander.

Soms is het gewoon domme pech bij een patiënt , omdat alle familieleden en vrienden al overleden zijn of omdat diegene geen kinderen heeft. Dit betekent niet direct dat deze persoon eenzaam is. Een moeder van 4 kinderen die iedere dag van de week er zijn, maar toevallig niet op zondag , kan zich ook ontzettend eenzaam voelen.

Daarom is het belangrijk dat er geen oordeel is over eenzaamheid, want je weet niet of dat door de patiënt zo ervaren wordt. Als zorgverlener moet je je hier bewust van zijn.

Vragen en niet invullen, daar begint het mee

Als wij denken te voelen dat de patiënt eenzaam is, dan toetsen wij dit direct bij de patiënt . Aan de hand van open vragen, proberen wij erachter te komen of er eenzaamheid is of dat er iets anders speelt. Dan vragen wij ook of diegene behoefte heeft aan hulp. Vanuit de polikliniek hebben wij een signalerende rol. We brengen naast de medische ook altijd de psychische en sociale status in kaart. En aan de hand daarvan gaan wij vragen stellen.

Hoe kun je eenzaamheid het beste signaleren?

Bij huisartsen en ondersteuners wordt aangespoord om deze rol op te pakken vanuit de zorgverzekeraars. Om de eenzame ouderen op te sporen in hun praktijk. Zij hebben het contact met de patiënten . Soms moet je ook wel een beetje sturen, omdat de patiënt het zelf niet goed voor ogen heeft of het eenzaamheid kan zijn. Daarom heeft de omgeving een grote rol in het signaleren. Dit is familie, instellingen , sociale wijkteams, zij die in contact staan met diegene. Signaleer eenzaamheid alleen bij mensen die jij in beeld hebt.

Wilma te Water

Zorg is maatwerk

Zorg is niet in een harnas te hijsen, maar zorg is maatwerk. Het gaat om de mens zelf. Waar ligt de behoefte en wat vindt diegene leuk. Je kunt het niet oplossen, laat de patiënt in zijn waarde. Mensen hebben zelf de regie over hun eigen zorg in handen. Het enige wat je kan is ondersteunen. Als mensen ouder worden. vinden ze het bijvoorbeeld spannend om uit hun huis te gaan. Ze zien er tegenop te moeten reizen bijvoorbeeld of iets met vreemde mensen te moeten doen.

Dat maakt ze bang. Dan is het fijn dat je samen met deze mensen binnen de muren van hun huis samen kunt zijn. Je maakt de eenzaamheid dragelijk en dat is de eerste stap.

Mantelaar tegen eenzaamheid

Mantelaar werkt daar graag aan mee. Onze zorgstudenten zijn er voor zorg en praktische hulp en gezelschap. Benieuwd wat wij voor u of uw client kunnen betekenen? Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op. 

neem contact met ons op

U bevindt zich hier: