Logo Mantelaar

Mantelzorgonder-steuner, de ideale bijbaan

Blog door Thea Prins 23 juni 2021

Het mooiste van het werken als zorgverlener bij Mantelaar is dat je echt iets voor iemand kunt betekenen in de vakanties.

Heb jij eindelijk weer een vakantie geboekt en leuke uitjes gepland, maar moet er nog wat verdiend worden om overal bij te zijn? Wij vertellen je graag over de ideale zomerbaan deze vakantie: Mantelzorgondersteuner bij Mantelaar. Met deze bijbaan zul jij tijdelijk of structureel een aantal taken van de mantelzorger overnemen, zodat deze op adem kan komen.

Je wordt alleen gekoppeld aan een cliënt die echt bij jou past

Bij de meeste cliënten kom je voor praktische hulp in en om het huis (denk aan boodschappen doen of licht huishoudelijk werk) én voor het bieden van gezelschap. Bij sommige cliënten is er ook hulp nodig bij zorgtaken (bijv. aankleden of wassen). Jij bepaalt zelf bij welke taken jij ondersteuning wilt bieden. Ook geef je in jouw persoonlijke Mantelaar profiel jouw interesses en hobby’s aan. Hiermee kun je gekoppeld worden aan een cliënt die goed bij jou past. Als Mantelaar kom je voor minstens 2 uur op bezoek, waardoor er altijd ruimte is voor een kopje koffie of een mooie wandeling. Hierdoor heb je de tijd om jouw cliënt echt goed te leren kennen.

Doordat je een cliënt voor langere periode bezoekt, ontstaat er een echte connectie

Continuïteit is voor Mantelaar en de cliënten van groot belang, en daarom is het belangrijk dat je als zorgverlener voor een langere periode, tenminste een half jaar, bij een vaste cliënt aan de slag kan. De band die ontstaat blijft bijzonder. Tabitha startte in de zomervakantie en werkt inmiddels al 4 jaar bij Mantelaar. Ze vertelt: ‘Omdat ik al voor een langere tijd bij mijn cliënt kom, heb ik haar echt leren kennen. Ze is als een soort extra oma voor mij geworden.’

Reken erop dat vaste, wekelijkse afspraken, die jij maakt met de ouderen, regelmatig voor kunnen komen. Deze zijn meestal flexibel in te plannen op dagen/tijden die voor jou goed uitkomen.

Omdat je samen met je cliënt bepaalt wanneer je komt, is het werk als zorgverlener heel flexibel


Dat was erg belangrijk voor Tabitha. “Toen ik eenmaal gekoppeld was aan mijn cliënt, verliep het contact volledig met de cliënt zelf. Zo plande wij samen de bezoeken in waardoor het werk erg flexibel is. Zo is Mantelaar goed te combineren met je studie. Vaak ging ik direct na mijn college door naar mijn cliënt. Daarnaast kan je zelf bepalen hoeveel je werkt. Als je wat meer tijd over hebt, kun je gemakkelijk je beschikbaarheid aanpassen in de app en weer voorgesteld worden aan nieuwe cliënten. Zo kun je het werken bij Mantelaar zo druk maken als je zelf wilt.”

Van de theorie naar de praktijk


Bij Mantelaar kun je de kennis die je hebt opgedaan tijdens je opleiding toepassen in de praktijk. Tabitha: ‘In mijn studie houd ik mij voornamelijk theoretisch bezig met de zorg en de persoonlijke ontwikkeling en leer dit alleen maar uit boeken. In het begin vond ik dit erg leuk, maar ik merkte dat ik graag ook praktische ervaring op wilde doen. Toen kwam ik in mijn tweede jaar van mijn opleiding Mantelaar tegen en nu werk ik hier alweer 4 jaar!

De praktijk is veel complexer dan het lesmateriaal uit een boek. Ik ben door het opdoen van praktijkervaring zelfverzekerder geworden, vooral doordat ik tijdens mijn werk de handelingen kan oefenen die ik heb geleerd en daardoor ook echt het idee heb dat ik het kan.

Tijdens mijn verdere carrière als zorgprofessional neem ik mijn ervaringen bij Mantelaar mee. Ik heb diverse gespreks- en communicatieve vaardigheden opgedaan. Maar met name sta ik sterker in mijn schoenen en kan ik zelfverzekerder aan de slag tijdens mijn volgende stage of baan.’

Ik heb zo’n leuke klik met mijn cliënt dat het bezoek niet meer voelt als werk

Bij Mantelaar zijn er veel verschillende type diensten en zijn de bezoeken divers


Als Mantelaar kun je korte en lange dagdiensten werken, maar ook nachtzorg en 24-uurs zorg leveren. Tijdens nachtzorg of 24-uurs zorg, blijf je bij de cliënt slapen om een oogje in het zeil te houden. Je wordt maximaal 3 keer in de nacht wakker gemaakt om de cliënt te ondersteunen. De keus is aan jou! 

Omdat elke cliënt geholpen is met andere ondersteuning, zijn de bezoeken aan jouw cliënten heel divers; van steunkousen aantrekken tot de was doen of samen taart bakken. Het zal niet snel vervelen! Naast het ondersteunen bij verschillende taken, zul je altijd goed in de gaten houden hoe het met de cliënt gaat. Jij hebt een signalerende functie. Het is daarom extra belangrijk dat je als Mantelaar assertief bent. Je weet van aanpakken en durft initiatief te tonen.

Je krijgt toegang tot de Mantelaar-app, hier kun je alles zelf regelen


Bij Mantelaar krijg je een persoonlijk account in de Mantelaar-app. Via dit platform krijg je nieuw werk toegestuurd, kun je je bezoeken inplannen en kun je vragen stellen in de chat bij eventuele onduidelijkheden. Aan het eind van ieder bezoek schrijf je een kort dagboekbericht met een beschrijving van jouw bezoek. Zo is de mantelzorger altijd op de hoogte.

Tabitha: ‘Mantelaar is een heel prettige en laagdrempelige organisatie om je bij aan te sluiten. Nadat je hebt gesolliciteerd, kun je zelf je profiel instellen in de app en daarbij ook jouw voorkeuren aangeven. Zo vond ik het aan het begin wel spannend om direct intensieve zorg te leveren, omdat ik hier nog geen ervaring mee had. Dit heb ik aangegeven in mijn profiel. Hierdoor kon ik starten bij een cliënt die voornamelijk gezelligheid zocht. Naarmate ik wat meer ervaring opdeed, durfde ik steeds meer ondersteuning te bieden bij cliënten met een zwaardere zorgvraag. Deze voorkeuren kon ik elk moment in mijn profiel aanpassen.’

Je kennis over de zorg bijspijkeren met de verschillende workshops


Nog meer leren? Mantelaar biedt diverse gratis workshops aan zoals ‘Omgaan met dementie’. Daarnaast krijg je toegang tot instructiefilmpjes waarin je tips krijgt hoe je bijvoorbeeld kan helpen met opstaan, aankleden, wassen of het aantrekken van steunkousen. Hierdoor ben je goed voorbereid om je cliënten te ondersteunen en werk je tegelijkertijd aan je CV.

Net als Tabitha werken bij Mantelaar?

  • Doe jij een zorggerelateerde opleiding of heb je deze gevolgd? (minimaal 2e jaar MBO 4 of hoger)?
  • Ben je 18 jaar of ouder?
  • Ben jij minimaal 6 uur per maand beschikbaar?
  • Én heb je een echt zorghart? 🙂
Meld je dan nu aan als zorgverlener!

Lees ook

21 juni 2021

Vijf redenen voor mantelzorgondersteuning

Er komen steeds meer mantelzorgers door heel Nederland. Ouderen willen graag in hun eigen huis blijven wonen met de nodige zorg en ondersteuning. Om naast je werk en/of gezin voor een ander te zorgen is erg zwaar.

Lees verder