Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten

Mantelzorg

Wanneer bent u mantelzorger? Wanneer u langdurig en onbetaald voor uw naaste zorgt bent u mantelzorger. Kenmerkend voor een mantelzorger is dat u een persoonlijke band heeft met uw naaste. Het kan uw vader, moeder, kennis of buren betreffen. Uw naaste is bijvoorbeeld chronisch ziek, lichamelijk of geestelijk beperkt. Wanneer uw kind gehandicapt is of u een oudere in uw omgeving steunt met dementie, valt dit ook onder mantelzorg.

Waarom is mantelzorg belangrijk

Mantelzorgen voor uw naaste is niet verplicht. Maar het kan veel voldoening geven. U kunt echt iets voor iemand betekenen. Voor degene die de mantelzorg ontvangt, bent u waarschijnlijk van onschatbare waarde. U biedt zowel praktische hulp als emotionele ondersteuning en gezelschap. Dit verbetert de kwaliteit van leven van degene die mantelzorg nodig heeft enorm. Meestal is deze zorg zelfs van levensbelang : als er geen mantelzorg geboden wordt kan iemand zich zelfstandig niet redden. Het gaat hier om hulp bij dagelijkse ‘gewone’ zaken zoals eten bereiden, boodschappen doen, hulp bij toiletgang en aankleden. Denkt u ook aan mentale ondersteuning zoals een dagelijks praatje maken, gezelschap en het tegengaan van eenzaamheid.

Wanneer mantelzorg ontbreekt verslechtert de fysieke en emotionele gezondheid van de zorgbehoevende snel. Met alle gevolgen van dien. Wanneer u mantelzorger bent, heeft u dus een enorm belangrijke taak op zich genomen!

Wanneer mantelzorg zwaar wordt?

Echter kan mantelzorgen veel van uw tijd, aandacht en energie vragen. Wellicht heeft u zichzelf al eens afgevraagd of de mantelzorg die u biedt niet ten koste gaat van u zelf. Dat is niet vreemd.U heeft naast het mantelzorgen mogelijk andere prioriteiten: werk, gezin, vrienden, hobby’s. Onderschat uw eigen ontspanningsmomenten niet. Regelmatig ontspannen is belangrijk om fysiek en mentaal fit te blijven. Wanneer ontspannen niet meer kan doordat mantelzorg teveel van uw tijd en energie vraagt, gaat dat dus ten koste van uw eigen gezondheid.

Mantelaar

Om te voorkomen dat u als mantelzorger overbelast raakt kunt u hulp inhuren. Mantelaar is opgericht met de bedoeling het leven van u als mantelzorger een stuk makkelijker te maken!

Wanneer u tijdelijk vrij bent van uw mantelzorgtaken en uw naaste toch in goede handen is, is dat een win-win situatie. Mantelaar heeft echter nog een extra win: de zorgstudent. Mantelaar werkt met hbo, wo en mbo4 studenten. Zij doen een zorg gerelateerde opleiding. Zo kunt u denken aan studenten geneeskunde of verpleegkunde. Maar ook sociaal werk, psychologie of fysiotherapie. Kenmerkend voor de studenten van Mantelaar is dat zij affiniteit hebben met zorg. De meeste studenten hebben tevens hun eerste ervaringen al opgedaan in de zorg. Zij werken juist bij Mantelaar om meer zorgervaring op te doen. Zo ontstaat er een situatie waar iedereen baat bij heeft. U als mantelzorger kan even ontspannen, degene die zorgt ontvangt is in goede handen, en de student leert en ervaart!

Waar is vervangende mantelzorg aan te vragen?

Bij Mantelaar natuurlijk! Waarom? Wij horen van klanten vaak terug dat ze tevreden zijn over onze studenten en over onze snelle service. Waar klanten bij andere organisaties nogal eens lang moeten wachten, streeft Mantelaar er naar om binnen 5 werkdagen een student aan u te kunnen voorstellen. De band tussen jong en oud wordt door onze klanten als zeer positief ervaren. Een ander voordeel: voor studenten is nachtzorg en 24-uurs zorg veelal weinig belastend. Studenten zijn flexibel en ongeveer tussen de 18 en de 25 jaar. Hierdoor hebben zij doorgaans niet veel moeite met herstellen van een nacht waarin zij af en toe wakker worden gemaakt.

mantelzorg mantelaar zorgstudent

Hoe gaat een aanvraag in zijn werk?

U belt Mantelaar vrijblijvend op 085-0643030. Of, als u graag gebeld wil worden laat u uw gegevens eenvoudig achter op onze website. U wordt dan binnen een aantal dagen teruggebeld. Een medewerker van Mantelaar helpt u door uw persoonlijke situatie met u door te nemen. Ook worden de mogelijkheden voor vergoedingen en betaling met u doorgenomen.

Vervolgens is het belangrijk dat u aan Mantelaar doorgeeft wat de woonplaats is van degene die mantelzorg nodig heeft. Want u kunt zich misschien voorstellen, studenten wonen met name in de grote studentensteden. Om die reden kan Mantelaar zorg meestal snel aanbieden in

Dat wil niet zeggen dat het ons niet lukt om u te helpen wanneer u in een ander deel van Nederland woont. Mogelijk duurt het invullen van de vraag langer of kunnen wij u doorverwijzen als het echt niet lukt om studenten in uw buurt te vinden. Continue melden zich nieuwe studenten bij ons aan. Om te weten of er zorgstudenten in uw regio op dit moment wonen en werken voor Mantelaar, kunt u dus het beste contact opnemen.

neem contact met ons op

In het eerste telefonische gesprek bekijkt de medewerker samen met u of uw zorgvraag past bij Mantelaar.

Wij werken met studenten. Studenten kunnen alle taken overnemen die familie, vrienden of buren ook zouden kunnen doen. Wanneer er een complexere zorgvraag is met voorbehouden handelingen (zoals bijvoorbeeld het afmeten van medicatie of wondverzorging) is professionele thuiszorg mogelijk een betere optie. Graag neemt Mantelaar deze opties met u door.

Mantelaar staat ook voor een echte band tussen degene die zorg nodig heeft en de student. Daarom zijn onze bezoeken vanaf minimaal twee uur. Op die manier is oprechte tijd en aandacht gegarandeerd.

Wanneer de zorgvraag bij Mantelaar past en uw woonplaats binnen de bereikbaarheid van studenten ligt, plannen wij samen met u een intake. Er komt iemand van Mantelaar bij u thuis om de gehele situatie in kaart te brengen. De intake vindt plaats zo spoedig mogelijk plaats en uiterlijk binnen twee weken na inschrijving, tenzij u dit anders wenst. De dag en tijd zijn in overleg met u. Daarna stellen wij per email geschikte student(en) aan u voor: op basis van profiel en foto kunt u aangeven wie u aanspreekt! Mantelaar zorgt er vervolgens voor dat de betreffende student komt kennismaken. Of natuurlijk gelijk al kan beginnen met de door u aangevraagde diensten.

werkwijze Mantelaar

Wanneer wordt mantelzorg vergoed?

Veel mensen stellen zich de vraag: wanneer wordt mantelzorg betaald? Een kenmerk van mantelzorg is juist dat het onbetaald is. U heeft wel de mogelijkheid om een organisatie zoals Mantelaar in te huren als mantelzorgvervanging. U heeft in dit artikel al kunnen lezen dat het belangrijk is om overbelasting voor uzelf te voorkomen. Zorgstudenten van Mantelaar willen u graag helpen met deze vervangende mantelzorg. Het inhuren van de studenten kan particulier -op eigen kosten- maar ook door middel van een toegekend persoonsgebonden budget (PGB) (lees hier meer over het PGB). In enkele gevallen kan ook uw verzekering uitkomst bieden. Het loont uiteindelijk de moeite om even tijd te steken in het uitzoeken van uw mogelijkheden voor vergoedingen.

Dat is namelijk voor iedereen anders. De één heeft wel recht op PGB, de ander niet. De een is wel verzekerd voor respijtzorg, de ander niet.

Wanneer u kiest voor particuliere hulp wil dat zeggen dat u zelf de rekening betaalt. U krijgt maandelijks een factuur voor de gewerkte uren van een student. Wanneer uw naaste een PGB (vraag via de website van de Rijksoverheid uw PGB aan) toegekend heeft gekregen, kan u de student betalen vanuit dit PGB. Een PGB aanvragen voor u doet Mantelaar niet, dat kan via uw eigen gemeente.

Mantelaar heeft een partnership met verzekeraar VGZ. Wanneer u verzekerd bent via VGZ, of degene die mantelzorg nodig heeft, komt u waarschijnlijk in aanmerking voor een vergoeding. U kunt dit het beste navragen door naar uw verzekeraar te bellen. U kunt vragen hoeveel dagen per jaar u recht heeft op respijtzorg (dit is een ander woord voor vervangende mantelzorg).

U kunt altijd vrijblijvend bellen naar Mantelaar (085-064 3030) voor persoonlijk advies over uw persoonlijke situatie.

Wat kost vervangende mantelzorg?

Voor een dagdienst (minimaal 2 uur achter elkaar) betaalt u 19.50 per uur. Voor een slaapdienst 14.45 en voor 24uurs zorg 330,-.U betaalt deze kosten aan Mantelaar. Vervolgens betaalt Mantelaar de student uit voor de gewerkte uren. Heeft u een PGB? Dan betaalt de Sociale Verzekerings Bank de student uit. Komt u via VGZ en heeft u recht op respijtzorg ? Dan kunt uw factuur bij VGZ declareren. Zoals u heeft gelezen zijn er een aantal mogelijkheden om de kosten van vervangende mantelzorg vergoed te krijgen. De medewerkers van Mantelaar kijken graag met u mee naar uw mogelijkheden.

Handige links bij dit artikel

U bevindt zich hier: