Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten

Nachtzorg

U leest in dit artikel meer over nachtzorg. Nachtzorg kan de ideale oplossing zijn wanneer uzelf of uw naaste, al dan niet tijdelijk, ‘s nachts niet alleen kan of wil zijn. U leest hier meer over de volgende onderwerpen:

Wat is nachtzorg?

Wanneer uw naaste intensieve (mantel)zorg nodig heeft en nog thuis woont, kan het ’s nachts weleens onrustig zijn. Uw naaste wordt bijvoorbeeld regelmatig wakker door onrust wegens dementie, verwardheid of pijn na een operatie. Er is een glaasje water nodig, geruststelling of begeleiding naar het toilet. U kunt dit zelf niet bieden omdat het simpelweg te belastend is om langere tijd, ‘s nachts wakker gemaakt te worden. U kunt hierdoor niet in uw eigen bed slapen, u bent overdag moe op uw werk en uw directe omgeving lijdt onder uw afwezigheid.

Mantelaar en nachtzorg

Zolang de zorg zogenoemd ‘laagcomplex’ is, kan Mantelaar de zorg in de nacht volledig van u overnemen. Laagcomplexe zorg wil zeggen dat er geen voorbehouden handelingen plaats hoeven te vinden. Hieronder valt onder andere: afmeten en toedienen van medicatie -erop toezien dat medicatie wordt ingenomen kunnen studenten van Mantelaar weer wel-, wondzorg of bijvoorbeeld een katheter verwisselen. Wanneer u meer wil weten over de wettelijke regelingen rondom voorbehouden handelingen kunt u hier verder lezen.

Gaat uw zorgvraag om een oogje in het zeil houden? Geruststelling in de nacht, hulp bij het toilet, een bekertje water of begeleiding bij ‘dwalen’ bij dementie? Dan is Mantelaar de juiste organisatie voor u!

Vertrouwde nachtzorg

Mantelaar heeft persoonlijke zorg afgestemd op uw behoefte hoog in het vaandel staan. Het allerbelangrijkst is dat u en de cliënt een veilig en vertrouwd gevoel hebben. Mantelaar heeft daarom alle studenten al voor u gescreend op achtergrond, opleiding, ervaring en VOG. U kunt aan Mantelaar aangeven wat er nodig is. Het kan spannend zijn. Ineens slaapt er iemand in huis die niet kent. Maar de reacties van mantelzorgers bij Mantelaar zeggen genoeg: geboden nachtzorg wordt enorm gewaardeerd door cliënt en mantelzorger.

Voor wie is de nachtzorg?

Voor iedereen die behoefte heeft aan zorg en ondersteuning in de nacht. Het kan dus dat u dit zelf nodig heeft na een operatie of tijdelijke handicap. Het kan ook zijn dat u een naaste heeft met dementie. ’s Nachts ronddwalen of onrust komt daarbij vaak voor. Wanneer u een gehandicapt kind heeft en u het niet meer volhoudt om elke nacht wakker gemaakt te worden. Of wanneer een van uw oudere ouders, familie of een kennis, door ouderdom in de nacht extra hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld bij toiletgang en herinnert moet worden aan het innemen van medicatie. Wanneer u twijfelt of nachtzorg in uw situatie een mogelijke oplossing is, kunt u vrijblijvend bellen naar Mantelaar. U kunt er ook voor kiezen om uw gegevens achter te laten, dan nemen wij contact met u op. dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.

Zorgstudent van Mantelaar verleent nachtzorg

Is nachtzorg thuiszorg?

Ja en nee. De zorg vindt thuis bij de cliënt plaats. Maar het gaat hierbij niet om de professionele zorg van gediplomeerde artsen en verpleegkundigen. Het gaat om laagcomplexe zorg. Zorg die familie, buren of vrienden ook van u zouden kunnen overnemen. Mantelaar werkt met studenten. Een voordeel hiervan is dat zij erg flexibel inzetbaar zijn. De meeste studenten zijn wel gewend aan een nachtje minder slaap, of draaien hun hand er niet voor om. De studenten van Mantelaar volgen allemaal een zorggerelateerde opleiding en beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zij hebben affiniteit met de zorg en hebben hun eerste stappen in de zorg vaak al gezet door middel van eerdere bijbanen of stages. Tevens beschikken zij over al enige theoretische kennis. Het leuke van Mantelaar is: u kunt de student dus ook wat bieden in uw situatie: er is behoefte bij de studnet om meer kennis en praktijkervaring op te doen.

U kunt bij Mantelaar studenten denken aan geneeskunde of verpleegkunde studenten. Is uw naaste misschien onrustig, angst of verward, dan kunnen we ook een student psychologie of sociaal werk aan u voorstellen. Voor cliënten die moeilijk ter been zijn en valgevaarlijk zijn, is een student fysiotherapie soms de juiste match.

Slaapdienst

Extra informatie bij nachtdiensten is ook dat het voornamelijk slaapdiensten zijn. De student moet dus enigszins kunnen slapen. Tot drie keer per nacht wakker gemaakt worden en de cliënt hulp, geruststelling en begeleiding bieden hoort bij deze dienst.

Maar wij begrijpen ook dat gedrag en slaappatroon voor u, als mantelzorger van uw naaste, niet altijd te voorspellen is. Wanneer de student dus door omstandigheden de hele nacht in de weer is geweest, gaan wij met u in overleg. De dagtarieven gaan dan mogelijk gelden: de student heeft dan immers niet of heel weinig geslapen. Wij doen dit uiteraard met u in overleg.

Waar slaapt de student?

In verband met privacy stellen de meeste studenten het op prijs in een eigen ruimte te verblijven in huis. Dit kan een en-suite kamer zijn vlakbij de cliënt. Het kan een aparte slaapkamer of de woonkamer met een opklapbed of matras. Wanneer deuren worden opengelaten kan de student de cliënt vaak goed horen..

Er worden door mantelzorgers regelmatig creatieve oplossingen bedacht om de student op te roepen: zo is een belletje naast het bed van de cliënt, een telefoon of een personen-alarmeringssysteem niet ongewoon. In bijna alle gevallen wordt de student vanzelf wakker wanneer hij of zij de cliënt hoort. Voor de student is het verder nog belangrijk om te weten of hij of zij eigen beddengoed moet meenemen.

Particuliere thuiszorg

De nachtzorg via Mantelaar kunt u particulier inkopen. Het heeft als voordeel dat we snel kunnen schakelen en dat u Mantelaar de opdracht mag geven: op de door u gekozen data zal Mantelaar studenten gaan zoeken. Particulier wil zeggen dat u zelf de rekening voldoet aan Mantelaar aan het eind van iedere maand waarin uren zijn gewerkt door de student.

Uiteraard kunt u ook met een persoonsgebonden budget deze nachtzorg betalen of kunt u nagaan of uw zorgverzekeraar kosten vergoedt. Steeds vaker vergoeden verzekeraars –een deel- van uw kosten voor vervangende mantelzorg, waar ook nachtzorg onder valt. Ook in deze gevallen kan Mantelaar snel schakelen en streeft ernaar u binnen vijf dagen een student voor te stellen.

Nachtzorg aanvragen

Wenst u meer informatie over hoe nachtzorg voor u een verlichting van uw zorgtaken kan zijn? Nachtzorg kan eenmalig, tijdelijk of structureel worden ingezet. U kunt alle zaken rondom nachtzorg allemaal doornemen met een medewerker van Mantelaar.

U kunt daarvoor contact opnemen met 085-065 3030 of uw gegevens achterlaten op de website.

Handige links bij dit artikel

U bevindt zich hier: