Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten

Ouderenzorg

Uw naasten worden eenmaal ouder en er komt een moment waarop het zelfstandig leven niet meer mogelijk is. Bij Mantelaar omschrijven wij ouderenzorg als het verlenen van ondersteuning aan de hen die het nodig hebben.Dit houdt zowel persoonlijke verzorging in alsmede het ondersteunen en begeleiden van activiteiten. Dit kan gezelschap zijn maar ook huishoudelijke taken.

Ouderenzorg in Nederland

Komt de volgende situatie u misschien bekend voor? Uw vader, moeder, familielid of kennis functioneert lichamelijk niet meer zoals eerder. Ook geestelijk is diegene minder scherp. Uw naaste kende u als een fit persoon, of iemand die altijd de kalander precies in zijn of haar hoofd had. En altijd was diegene mooi op tijd: verjaardagen en afspraken onthouden was geen probleem. Ineens gaat dat achteruit. Er wordt weleens wat vergeten, of soms heel veel… en dat is best confronterend.

U en de oudere worden geconfronteerd met het feit dat niet altijd alles blijft zoals het is. Achteruitgang en mogelijk afhankelijkheid liggen op de loer. Dat is niet altijd leuk.

Voorbeelden van deze achteruitgang: sleutels liggen bijvoorbeeld ineens in de koelkast, of men weet niet meer welke dag het is. Ook gaat opstaan, zelfstandig naar het toilet gaan en boodschappen doen niet zo soepel meer. Men zegt ook wel: je bent zo oud als je je voelt! Maar u ziet het duidelijk: deze persoon in mijn omgeving is echt ‘ouder’, en heeft hulp nodig bij de dagelijkse bezigheden.

Zorg én gezelschap. Mantelaar zorgstudent

Wat is ouderdom?

Geestelijke en lichamelijke functies nemen meestal geleidelijk af. Een machine of auto die u koopt, werkt na een aantal jaren minder doeltreffend en efficiënt dan toen deze nog nieuw was. Zo werkt het voor het menselijk lichaam ook. Dat wil overigens niet altijd zeggen dat er ziekte mee gepaard gaat. Stramheid van de spieren en gewrichten kunnen ervoor zorgen dat het lopen en bewegen minder goed gaat. Achteruitgang van de hersenen resulteert in dementie of vergeetachtigheid.

Wijsheid neemt meestal wel toe met het ouder worden! Veel situaties zijn al een keer beleefd of meegemaakt. De oudere kan met meer wijsheid nieuwe situaties inschatten. Hij of zij kan daarbij vol humor of juist met rust een bijzondere kijk hebben op een situatie. Wanneer u in de directe omgeving van een oudere verkeerd, zult u de wijze en slimme opmerkingen die ouderen maken vast herkennen!

Het zijn pareltjes: opgedane kennis, vertrouwen in het leven en ervaring. Vergeet niet ze te onthouden of er je voordeel mee te doen: van ouderen valt veel te leren.

Wat is ouderenzorg? Mantelaar zorgstudent

Wat is ouderenzorg?

De zorg voor mensen die lichamelijk en/of geestelijk achteruit gegaan zijn door ouderdom. Dit is altijd een kleine groep mensen geweest ten opzichte van (jong)volwassenen en kinderen. Een groot deel van de mensen die werkte in Nederland, zorgde voor de pensioenen en de hulp voor ouderen. Deze financiële last was wel te dragen door de zogenoemde beroepsbevolking.

Inmiddels leven we in 2019. Ouderenzorg is een hot topic. In 2030 telt Nederland namelijk geen 1,3 miljoen 75-plussers meer zoals nu, maar 2,1 miljoen. De groep ouderen gaat dus enorm groeien in de toekomst. Er is meer en bredere behoefte aan voorzieningen voor ouderen. Nederland staat wel voor een enorme uitdaging kwalitatief goede zorg aan te blijven bieden in de toekomst.

Hoe kan ouderenzorg verbeterd worden?

Gelukkig denkt onze minister van gezondheidszorg (Hugo de Jonge) goed na over hoe de ouderenzorg nu en hoe deze in de toekomst vorm te geven. Het ministerie van VWS heeft daarom op 8 maart 2018 het ‘Pact van de ouderenzorg’ ondertekend samen met 40 andere zorgpartijen. Denkt u hierbij aan zorgaanbieders, bedrijven en gemeenten. Het doel van dit pact is gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de ouderenzorg. Deelnemers hieraan voelen zich verantwoordelijk voor het meehelpen, meedenken en creëren van een omgeving waarin de ouderenzorg van goede kwaliteit is. Ook merken wij dat er vanuit de overheid steeds meer aandacht komt omtrent ouderenzorg.

Het kabinet zorgt er ook voor dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Dit doen ze onder andere door dit prioriteit te geven en hier meer geld voor uit te treken (onder andere 340 miljoen in 2018). Het is ook naar de wens van de meeste ouderen zelf trouwens, om zo lang mogelijk thuis zelfstandig te blijven. Daarnaast vinden ouderen het belangrijk om ook een zinvol leven te leiden. Want, wie wil dat nou niet? Dat vinden jij en ik toch ook belangrijk?

Wat voor u en mij alleen zo vanzelfsprekend lijkt, is dat voor de oudere niet. Denk aan dagelijkse dingen die ons functioneren mogelijk maken. Zoals boodschappen doen, wassen en aankleden, etc. Allemaal dingen waar wij niet over nadenken maar die voor de oudere geleidelijk aan minder goed gaan. Ook de sociaal-emotionele ondersteuning hierin mag niet worden onderschat. Het is nogal wat om afscheid te moeten nemen van dingen die zo normaal zijn geweest. Om afscheid te moeten nemen van zelfstandigheid. Het is voor de oudere daarom prettig als dat zo lang mogelijk in de eigen omgeving kan plaatsvinden. Ouderen voelen zich thuis het meest veilig en ervaren nog enige grip op hun situatie. De Volkskrant schreef een mooi artikel over ouderen die langer thuis willen blijven wonen

Mantelaar

Met het idee om hieraan bij te dragen en dit mogelijk te kunnen maken, is Mantelaar opgericht. Mantelaar richt zich op deze ouderen en hun mantelzorgers. Op de oudere die die hulp, ondersteuning en soms ook persoonlijke verzorging nodig heeft. Mantelaar is er ook, of juist, voor de mantelzorger die overbelast is en niet meer toe komt aan het eigen leven.

Mantelaar werkt met zorgstudenten. Studenten die een zorg gerelateerde opleiding volgen en hun eerste stappen in het werkveld al hebben gezet. Zo hebben zij vaak al een bijbaan gehad in de zorg of bijvoorbeeld in een verpleeghuis stagegelopen. U kunt denken aan verschillende zorg gerelateerde opleidingen. Aan de studenten die voor Mantelaar willen werken, wordt allemaal een recente VOG gevraagd bij inschrijving. Hun achtergrond, motivatie en opleiding worden meegewogen in de sollicitatieprocedure. Wanneer u een zorgstudent via Mantelaar inhuurt, heeft u dus altijd kwaliteit in huis.Wist u trouwens dat onze studenten niet moeilijk doen over nachtzorg en 24 uurszorg?

Ouderenzorg, welke opleiding?

Om in de ouderenzorg te kunnen werken is een zorg gerelateerde opleiding een pré, en in de meeste gevallen een vereiste. In de ouderenzorg kan namelijk op verschillende niveaus gewerkt worden. Wanneer het gaat om diagnosticeren of behandelen van een aandoening dan gebeurt dit meestal door een arts of verpleegkundige. Deze zijn geschoold op WO en hbo-niveau. Wanneer het gaat om hulp bij persoonlijke begeleiding, verzorging en eenvoudig medische handelingen is het meestal een geschoolde verzorgende die helpt. Dit is meestal op mbo-niveau. Binnen het mbo zijn ook weer verschillende niveaus te onderscheiden. Verzorgenden hebben onderling dus ook nog verschillende bevoegdheden en taken.

Wanneer het zorg betreft die familie, buren, of kennissen zonder zorgopleiding ook kunnen doen heet dat mantelzorg. Deze zorg voor een naaste is langdurig en onbetaald.

Uzelf, deze naaste familie of kennissen houden de zorg vaak enige tijd wel vol. Tot er een moment komt dat het eigen leven achteropraakt. De broodnodige ontspanning mist en de mantelzorger krijgt het zelf zwaar. In sommige gevallen wordt de zorgvraag van degene die zorg nodig heeft steeds zwaarder. De mantelzorger is nu zelf toe aan extra handen en hulp.

Mantelzorg inhuren

Vervangende Mantelzorg kunt u inhuren. Studenten van Mantelaar zijn er om u te helpen. Zij doen graag ervaring op in de zorg en helpen graag anderen. Om die reden hebben zij immers voor een zorgopleiding gekozen en voor een bijbaan via Mantelaar. Bij Mantelaar ontvangen we regelmatig berichten van mantelzorgers. Zij geven aan dat hun naaste soms nog een lange tijd thuis heeft kunnen wonen door de aanwezigheid van de studenten van Mantelaar. Kijk, dat is nou waar wij bij Mantelaar elke dag graag voor uit ons bed komen!

Leuk om deze voorbeelden te lezen? Lees hier de prachtige verhalen.

Het inhuren van mantelzorg roept soms veel vragen op. Hoe werkt dat dan, en wordt het mogelijk vergoed? Elke situatie is anders, dus voor individueel advies kunt u het beste contact opnemen. Maar voor meer algemene informatie kunt u ons artikel over Mantelzorg lezen.

Bent u benieuwd wat Mantelaar in uw situatie kan betekenen? Onze medewerkers staan van maandag tot en met vrijdag van 9.00u tot 17.30u voor u klaar voor een vrijblijvend gesprek. Laat uw gegevens eenvoudig achter via onze website, of bel naar 085-0643030.

Handige links bij dit artikel

U bevindt zich hier: