Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten

Particuliere thuiszorg

Bij het horen van thuiszorg weet u waarschijnlijk wel een beetje wat u zich daarbij kunt voorstellen: een verpleegster of verzorger komt thuis langs en helpt degene die zorg nodig heeft. Vaak gaat dit om ouderen of ouderzorg. Men spreekt naast thuiszorg ook wel van thuishulp of thuisverpleging.

Wat betekent 'particulier'?

Particulier betekent meestal een individuele persoon. Het is geen overheidsinstantie en geen bedrijf. Dus het individu kan zelf keuzes maken en zelf vormgeven hoe hij het wil hebben wanneer hij bijvoorbeeld een aankoop doet. Een voorbeeld is particulier een auto kopen, in plaats van een leaseauto van het werk.

De particulier regelt alles zelf, beslist en betaalt ook alles zelf. Bij de leaseauto via het werk bent u aan regeltjes gebonden: hoeveel kilometer mag u rijden per maand, welk deel draagt u zelf bij, wat voor type auto is het?

Bij particuliere thuiszorg is het niet anders: u beslist, bepaalt en betaalt zelf.

U benadert dus zelf een zorgbemiddelaar zoals Mantelaar. Er is nadrukkelijk geen tussenkomst van een overheidsinstantie nodig. U geeft Mantelaar de opdracht om de zorg voor u of uw naaste te regelen op bepaalde dagen en tijden. De dagen en tijden dat het voor u nodig is. Mantelaar zal in het eerste gesprek met u het type zorgvraag bespreken en bekijken of uw vraag echt bij de studenten van Mantelaar past.

In de wet is het namelijk zo geregeld, dat alleen gediplomeerde zorgverleners zoals verpleegkundigen, voorbehouden zorghandelingen mogen uitvoeren.

Uw zorgvraag past altijd bij Mantelaar als het gaat om; gezelschap, lichte zorgtaken, of maakt u met Mantelaar afspraken over de te leveren zorg.

U kunt altijd naar Mantelaar bellen wanneer u hulp nodig heeft bij Alzheimer, dementie of lichamelijke ongemakken waarbij u ondersteuning nodig heeft. Na het eerste telefonische gesprek zal er eerst een intake bij u thuis plaatsvinden. In dit intakegesprek kunt u al uw vragen die in de tussentijd nog bij u opkomen, kwijt. De intaker van Mantelaar komt binnen twee weken na aanmelding bij u langs, of anders wanneer u dat wenst.

24 uur na intake starten medewerkers van Mantelaar met selecteren van passende studenten. We houden hierbij rekening met interesses en persoonlijke voorkeuren. Binnen 5 dagen streeft Mantelaar ernaar om studenten aan u te kunnen voorstellen.

Hulp die bij u past

Wanneer studenten geselecteerd zijn, krijg u zelf als cliënt -of u als mantelzorger- een voorstelbericht via mail. Daarin staat een profieltekst en een foto van de student(en). Wanneer meerdere studenten geschikt zijn, mag u aangeven met wie u kennis wil maken. Kennismakingsbezoeken zijn niet verplicht, maar wel particulier mogelijk. Deze bezoeken duren 1 uur en kost u eenmalig 10,-. U kunt dus zelf kiezen of u vooraf met een of meer studenten wil kennismaken. Wanneer de student is langs geweest geeft u aan Mantelaar uw ervaring of uw voorkeur door. De match is gemaakt en de student kan aan de slag!?

Omdat u alles zelf regelt en er geen andere (overheid) instanties bij betrokken zijn, heet dit particuliere zorg.

Mantelaar neemt u als particulier tevens zoveel mogelijk administratie uit handen. De student kan bezoeken inplannen via een online omgeving. U kunt met uw inloggegevens in deze omgeving vervolgens makkelijk online de administratie regelen. Wanneer dit onduidelijk voor u is, onze ervaring is dat de zorgstudent hier meestal handig in is, en u hier goed mee kan helpen.?

Particulier zorg inkopen betekent dus vooral: zelf beslissen, zelf bepalen, en ook zelf betalen. De voordelen van particulier zorg inkopen zijn groot: u bent niet gebonden aan regels van instanties, u hebt meer vrijheid te bepalen hoeveel uren zorg u nodig heeft. Vaak genoemd voordeel door particuliere klanten van Mantelaar: men houdt nog de eigen regie nog in handen: met de zorgstudent spreekt u namelijk dag en tijd af die u wenst. Bij reguliere thuiszorg kan dat nogal eens verschillen, en weet u van tevoren niet precies wie er komt.?

U kunt zelf de opdracht geven aan een organisatie aan Mantelaar om de zorg voor u te regelen. U bent daarbij zelf als cliënt contactpersoon, of iemand waarvan u wenst dat hij of zij contactpersoon is. Natuurlijk kunt u ook particulier zorg kopen voor iemand anders: wanneer u voor uw vader of moeder bijvoorbeeld zorg wil inkopen en dat zelf wil betalen, bent u klant en tevens contactpersoon van Mantelaar.?

U kunt aan de hand van onze tarieven zelf bepalen hoeveel uren u kan en wil inkopen. Een bezoek duurt minimaal twee uur. U kunt kiezen voor dagdelen, nachtzorg of 24uurs zorg. Deze zorg betaalt u bij particuliere zorg nog steeds zelf. Lees hier meer over respijtzorg via Mantelaar

Wist u dat Mantelaar een prachtige samenwerking heeft met VGZ en dat steeds meer verzekeraars vervangende mantelzorgers vergoeden?

Thuiszorg, thuishulp of mantelzorg

Het woord thuiszorg is bij Mantelaar niet echt van toepassing. Onder thuiszorg wordt in de regel verstaan: gediplomeerde professionals met een afgeronde zorgopleiding.

Thuishulp is meer iemand die helpt in de huishouding: studenten van Mantelaar pakken zeker weleens een stofzuiger erbij als u dat wenst, en zijn niet te beroerd om de afwas te doen of te helpen in huis. Maar volwaardige uren poetsen, dat is niet wat Mantelaar doet. Mantelaar staat voor zorg én gezelschap en het opbouwen van een persoonlijke band. Het verschil met een thuiszorg of thuishulp organisatie is dat Mantelaar werkt met studenten. Zij zijn nog niet in het bezit van hun diploma. Wel hebben zij de eerste theoretische kennis -of praktische ervaring in de zorg- opgedaan, zijn zij supergemotiveerd en willen zij ook iets van u leren: ervaring opdoen is precies waarom studenten voor mantelaar werken. Mantelaar selecteert studenten op opleiding, leeftijd, ervaring en vraagt altijd naar een VOG. Zo kunt ervanuit gaan dat de zorg vanuit Mantelaar

betrouwbaar is en vertrouwd voelt.

Reguliere thuiszorg of particulier

Vanuit de basiszorg (zorgverzekeringswet) wordt reguliere thuiszorg vergoed. Een medisch professional, meestal een wijkverpleegkundige- bekijkt de situatie en beslist wat er nodig is aan medische zorg. Het CIZ (centrum indicatiestelling zorg) beslist verzorgt deze indicatie vervolgens: ze bekijken of u recht heeft op PGB vanuit de WLZ. (Wet Langdurige Zorg)

U kunt daarmee dan zelf zorg inkopen. Het ‘nadeel’ in vergelijking met particuliere thuiszorg is dat u met particuliere zorg veel meer beslist over uw wat u nodig heeft. Met reguliere thuiszorg bent u afhankelijker van wat de wijkverpleegkundige beslist, wie er komt, en hoe laat.

Particuliere (thuis)zorg met PGB

Wanneer u recht heeft op een PGB, -vanuit wmo, wlz of de jeugdwet- bepaalt en betaalt u nog steeds alles zelf. Het budget dat u toegekend heeft gekregen is immers uw geld. U heeft alleen nu wel te maken met een overheidsinstantie, namelijk het zorgkantoor of de gemeente. Zij bepalen namelijk of hoeveel geld u per maand recht heeft om zorg in te kopen. Dit kan verwarrend zijn: maar wat telt is dat u nog steeds vrij bent om zelf te bepalen waar u zorg inkoopt. Met enige beperkingen heeft u wel te maken: u kunt niet het aantal uren zelf beslissen, dat is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van het toegekende budget.

Onze werkwijze

Bij Mantelaar kunt u altijd terecht met uw vragen rondom particuliere zorg. Als uw zorgvraag past bij Mantelaar, dat bespreken we aan de telefoon, doen wij ons uiterste best om u te helpen.

Mantelaar wat is 24 uurs zorg?

Vraag meer informatie aan

Vul het onderstaande formulier voor meer informatie.

Handige links bij dit artikel

U bevindt zich hier: