Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu
 
Zorgstudent Thijs

Verhalen

Bij Mantelaar kijken we niet naar wat er niet meer gaat, maar naar wat er nog wel lukt. En dat levert de prachtigste verhalen op... 

Mantelzorg Vrielink
Interesse?

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn elke werkdag van 09.00 tot 17.30 bereikbaar op 085 0643030.

Geneeskundestudent als tijdelijke Mantelzorger

8 november 2013

Door bezuinigingen op thuiszorg wordt de zorg voor ouderen meer de taak van partners, kinderen, andere familieleden, buren en vrienden. Om te zorgen dat die niet overbelast worden, biedt het Amsterdamse bedrijfje Mantelaar sinds kort geneeskundestudenten aan die tijdelijk de taak van mantelzorgers kunnen overnemen. Morgen, op de Dag van de Mantelzorg, worden gratis bezoekjes van deze ‘Mantelaars’ verloot onder mantelzorgers die van het stadsdeel Zuid een boottrip krijgen aangeboden.

De studenten bieden huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en gezelschap en begeleiding. ‘Ze kunnen dezelfde zorg geven als een mantelzorger’, zegt Barbara Groeneveld, een van de oprichters van Mantelaar. ‘We werken met geneeskundestudenten, omdat het voor hen een relevante bijbaan is die in het verlengde ligt van hun opleiding. Dit is iets wat ze liever doen dan in de kroeg staan, omdat ze hun kennis ermee vergroten en ervaring opdoen in de zorg. Ze worden aan een vaste cliënt gekoppeld. Daardoor is het voor hen niet alleen een persoon die even aangekleed moet worden, maar een mens die ze echt leren kennen, omdat ze bijvoorbeeld ook twee keer per week met hen buiten gaan wandelen.’

Voor de cliënten is het ook een voordeel dat de studenten een medische opleiding volgen, zegt Groeneveld. ‘De studenten kunnen eventuele medische problemen goed herkennen. Daarvoor is ook aandacht in de basiscursus die ze krijgen. Die cursus is door twee aan ons gelieerde artsen opgezet.’ De studenten moeten een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen.

Er staan nu 35 studenten ingeschreven en 25 cliënten. ‘We matchen ze op interesses, of ze dicht bij elkaar wonen en op beschikbaarheid’, zegt Groeneveld. Tijdens de kennismakingsperiode van acht uur betalen de cliënten het welkomsttarief van 10 euro per uur. Daarna kost de zorg 17,50 per uur. Mantelaar werkt vooralsnog alleen in Amsterdam en omstreken. ‘Het idee is om uit te breiden naar andere steden als het goed loopt.’

Auteur: Petra Noordhuis

Over

Diensten

Onze studenten bieden u integrale hulp. Ze helpen bij het opstaan, het aantrekken van de steunkousen en bij het naar de wc gaan. Of ze gaan mee voor een ommetje of naar het museum. U zegt het maar.

Hoe

Werkt het?

We komen voor een vrijblijvende en persoonlijke intake bij u (of uw ouder) thuis, om met u de student te vinden die het beste bij u of uw ouder past. Bekijk onze werkwijze.

Wat

Kunt u verwachten?

Kijken naar wat er nog kan en niet naar wat er niet meer lukt.

Bekijk onze

Tarieven

Mantelaar bemiddelt tegen scherpe tarieven.

Interesse?

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn elke werkdag van 09.00 tot 17.30 bereikbaar op 085 - 0643030.

U bevindt zich hier: