Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

24 uurs zorg

Dit artikel gaat over ‘24 uurs zorg’. U kunt hier meer lezen over de verschillende onderwerpen die daarbij horen. 24 uurs zorg kan voor verschillende situaties worden ingezet. U leest in dit artikel wanneer dit is, wat het precies inhoudt, wat het kost en hoe het in zijn werk gaat. Meer weten? In dit artikel vindt u alle belangrijke informatie.

Wat is 24 uurs zorg?

Er wordt 24 uur lang vervangende mantelzorg geboden, dit heet ook respijtzorg. U heeft zelf de vrijheid om iets voor u zelf te doen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan een weekendje weg met familie of een vriend(in). Bekijk hier hoe dat eruit kan zien: Portret Arlette film VGZ Omdat het bezoek om 24 volle uren gaat, bent u ook in de nacht vrij van mantelzorg. De student zal in een aparte ruimte slapen bij de cliënt in huis. De zorgstudenten nemen alle taken die u verricht van u over. Taken zoals het bieden van hulp bij opstaan, aankleden, toiletbegeleiding. Maar ook het verzorgen van maaltijden, het bieden van gezelschap of licht huishoudelijk werk. De zorgstudenten mogen geen medicatie toedienen en verpleegkundige handelingen verrichten.

Mantelaar spreekt veel mantelzorgers die bijvoorbeeld voor hun zieke partner zorgen. Zij geven aan dat zij soms hun eigen zoon, dochter of kleinkinderen al lang niet bezocht hebben omdat zij de zorg volledig op zich nemen van hun partner die continu hulp nodig heeft. Wonen deze familieleden of vrienden ook nog eens ver weg, dan is 24uurs zorg een welkome ondersteuning. U kunt dan zelf een of meer nachten gaan logeren bij iemand die u lang niet heeft gezien. Mantelzorgers die op deze manier worden ontlast ervaren dit als een enorme toevoeging. Zij komen weer op adem, genieten van het contact met (klein)kinderen of vrienden en kunnen er weer met frisse moed tegenaan.

24 uurs zorg van Mantelaar

Bent u opzoek naar een oplossing voor uzelf of voor u naaste om thuis te blijven wonen? Mantelaar biedt 24 uurs en nachtzorg aan. De studenten van Mantelaar volgen allemaal een zorg gerelateerde opleiding op WO, HBO of MBO-4 niveau. U kunt hierbij denken aan studies als geneeskunde, verpleegkunde, maar bijvoorbeeld ook sociaal werk of fysiotherapie. Studenten van Mantelaar hebben affiniteit met zorg en willen graag ervaring opdoen. U heeft de student dus zelf ook wat te bieden! Zij verlenen bij Mantelaar zorg én gezelschap. Op basis van uw wensen en zorgbehoefte selecteren wij de meest geschikte zorgstudent(en) die matchen op interesses en persoonlijke voorkeuren. Zo vindt u altijd iemand die bij u past. Studenten spenderen veel tijd met de cliënt. Zodoende hebben zij tegelijkertijd een signalerende functie. Tijdens het bezoek kan bijvoorbeeld verandering in gedrag of in gezondheid van de cliënt de student opvallen. Dit signaal communiceert de zorgstudent met u via de telefoon of het digitaal dagboekbericht dat na elk bezoek wordt ingevuld.

Acute en minder acute situaties

In acute situaties kan 24uurs zorg echt uitkomst bieden. Mantelaar kan snel schakelen en vindt het belangrijk om goed te luisteren naar uw zorgvraag. Wij willen altijd de beste match maken tussen cliënt en zorgstudent, ook al is de vraag soms voor op korte termijn. Mantelaar streeft ernaar om binnen 5 dagen na intake, een voorstel te kunnen doen met 1 of meerdere zorgstudenten. Wanneer 24 uurs zorg echter sneller nodig is, lukt het ons vaak ook om een rooster binnen 1 of 2 dagen rond te krijgen. Bij spoedaanvragen kunnen wij helaas geen garantie bieden. Belt u dus altijd even naar Mantelaar voor de mogelijkheden. U kunt onze werkwijze teruglezen op ‘Hoe werkt het’.

In minder acute situaties is 24 uurs zorg vaak ook erg welkom. De klanten die gebruik maken van onze dienstverlening hebben vaak een vakantie gepland. Veelal komen de mantelzorgers terug bij ons tijdens een volgend gepland uitje en vragen vaak weer naar dezelfde zorgstudent. Er bestaan mooie voorbeelden van banden die ontstaan tussen cliënt, familieleden en zorgstudent na het leveren van 24 uurszorg. Bij Mantelaar merken we dat de mantelzorger met een gerust hart weg kan doordat er een zorgstudent met grote betrokkenheid zorgt voor hun naaste.

Belasting mantelzorger

Intensief mantelzorgen kan erg belastend zijn. Het belang van regelmatig zelf ontspannen wordt onderschat. Wanneer u een tijd inspanning heeft geleverd (bijvoorbeeld intensief mantelzorgen) zou u daarna weer een tijd moeten kunnen opladen (uitrusten, ontspannen, slapen, geliefde mensen opzoeken) om zelf in balans te blijven. Als u altijd bezig bent en aan het rennen bent voor iemand anders -in dit geval degene die intensieve mantelzorg nodig heeft- dan siert u dat. U bent betrokken en zorgt vanuit uw hart. Maar wanneer rust u uit? En hoe blijft u gezond? Wanneer u stelselmatig uzelf van de nodige ontspanning berooft, ligt uitputting en een burn-out op de loer. Met 24 uurs zorg via Mantelaar bent u zelf tijdelijk vrij van uw zorgtaken en kunt u iets voor u zelf gaan doen.

Wat kost 24 uurs zorg?

Er zijn drie mogelijkheden waarop 24 uurs zorg via Mantelaar vergoed kan worden: particulier, vanuit PGB of de zorgverzekering. Kijk voor verschillende mogelijkheden in vergoedingen bij ‘Respijtzorg’ . U kunt 24 uurs zorg bij Mantelaar zelf inkopen, dat wil zeggen op eigen kosten. Het tarief vindt u hier. Wanneer een PGB (persoonsgebonden budget) is toegekend, kunt u de zorg mogelijk ook vanuit het PGB financieren. Vraag naar de mogelijkheden voor een persoonsgebonden budget bij uw gemeente, zorgkantoor of zorgverzekering. Wanneer u daar alleen niet uitkomt, zoekt u dan naar een goede mantelzorgmakelaar in uw buurt. Steeds vaker vergoeden zorgverzekeraars vervangende mantelzorg. Het loont om na te gaan waar en hoe u bent verzekerd. Wij hebben een nauwe samenwerking met coöperatie VGZ. Vanuit uw aanvullend pakket kunnen de bezoeken tot wel 21 dagen per jaar oplopen.

Samenwerking met VGZ

VGZ vergoedt in samenwerking met Mantelaar 24 uurs diensten. Het aantal dagen verschilt per aanvullend pakket. Mantelaar en VGZ hebben dezelfde visie op mantelzorg: het komt iedereen ten goede wanneer de mantelzorger af en toe kan worden ontlast. U heeft mogelijk recht op vervangende mantelzorg wanneer u verzekerd bent via VGZ of een van de aanverwante verzekeraars:

  • Univé
  • IZA
  • UMC
  • IZZ
  • AON
  • Aevitae

Ook andere verzekeraars vergoeden mogelijk een deel van respijtzorg. Wanneer u hier meer over wil weten, kunt u het beste bellen naar uw verzekeraar. Kijkt u voor meer informatie op deze pagina

Wanneer 24 uurs zorg?

Er wordt gekozen voor 24 uurs zorg wanneer het zelfstandig leven niet meer mogelijk is. Dit kan verschillende oorzaken hebben: ouderdom, dementie, een zware operatie of een (chronische) ziekte. Wanneer er intensieve zorg nodig is staat ons team voor u klaar. Het opbouwen van een band en een veilig gevoel creëren voor uw naaste, staat hierin centraal. Wij gaan verder dan alleen verzorging. Het hoeft hier overigens niet te gaan over permanente verlening van zorg. Samen met de familie en/of cliënt kijken wij naar wat er nodig is. Wij passen de zorg daarop aan en zoeken de meest geschikte zorgstudent(en). 24 Uurs zorg kan tijdelijk een mooie oplossing zijn, maar ook structureel of incidenteel.

Palliatieve zorg

24 Uurs zorg kan ook gaan over palliatieve zorg, de laatste fase in het leven van mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Voor familie is dit uiteraard een ontzettend zware periode. De laatste wens is vaak het sterven in een vertrouwde omgeving, in het bijzijn van geliefde en familie. Mantelaar wil ook in deze situatie graag met u meedenken over hoe wij u kunnen ondersteunen in deze moeilijke fase.

24 uurs zorg aan huis

Zeker in de ouderenzorg en de daarbij behorende ziektebeelden zoals dementie is het fijn als uw naaste in een voor hem of haar bekende omgeving verzorgd kan worden. Bij 24 uurs zorg aan huis proberen wij zoveel mogelijk het bekende leven van uw naaste na te streven. Wij gaan met u in gesprek over het dagritme en de benodigde hulp. Naar uw wensen zullen onze zorgstudenten hun uiterste best doen ervoor te zorgen dat u met een gerust hart weg kan. U heeft nu kunnen lezen dat 24 uurs zorg op allerlei acute en minder acute situaties toepasbaar is. 24 uurs zorg kan eenmalig, voor korte en lange termijn worden ingezet. Deze vorm van zorg kunt u zelf betalen, maar wellicht heeft u recht op een persoonsgebonden budget (zie ‘Respijtzorg’) en steeds vaker vergoedt de verzekeraar respijtzorg. Voor alle mogelijkheden in uw situatie kunt u Mantelaar bellen of uw gegevens achterlaten op de website. U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld door een van de medewerkers.

Handige links bij dit artikel

U bevindt zich hier: