Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Nachtzorg

U leest in dit artikel meer over nachtzorg. Nachtzorg kan de ideale oplossing zijn wanneer uzelf of uw naaste, al dan niet tijdelijk, ‘s nachts niet alleen kan of wil zijn. U leest hier meer over de volgende onderwerpen:

Wat is nachtzorg?

Wanneer uw naaste intensieve (mantel)zorg nodig heeft en nog thuis woont, kan het ’s nachts weleens onrustig zijn. Uw naaste wordt bijvoorbeeld regelmatig wakker door onrust wegens dementie, verwardheid of pijn na een operatie. Er is een glaasje water nodig, geruststelling of begeleiding naar het toilet. U kunt dit zelf niet bieden omdat het simpelweg te belastend is om langere tijd, ‘s nachts wakker gemaakt te worden. U kunt hierdoor niet in uw eigen bed slapen, u bent overdag moe op uw werk en uw directe omgeving lijdt onder uw afwezigheid.

Mantelaar en nachtzorg

Zolang de zorg zogenoemd ‘laag complex’ is, kan Mantelaar de zorg in de nacht volledig van u overnemen. Laagcomplexe zorg wil zeggen dat er geen voorbehouden handelingen plaats hoeven te vinden. Hieronder valt onder andere: afmeten en toedienen van medicatie -erop toezien dat medicatie wordt ingenomen kunnen studenten van Mantelaar weer wel-, wondzorg of bijvoorbeeld een katheter verwisselen. Wanneer u meer wilt weten over de wettelijke regelingen rondom voorbehouden handelingen kunt u hier lezen. Gaat uw zorgvraag om een oogje in het zeil houden of geruststelling bieden in de nacht? Is er hulp nodig bij het toilet, is er een glaasje water nodig of is er begeleiding nodig bij het ‘dwalen’ door dementie? Mantelaar kan u helpen!

Vertrouwde zorg

Mantelaar heeft persoonlijke zorg, afgestemd op uw behoefte, hoog in het vaandel staan. Het allerbelangrijkst is dat u en de cliënt een veilig en vertrouwd gevoel hebben. Mantelaar heeft daarom alle studenten al voor u gescreend op achtergrond, opleiding, ervaring en VOG. U kunt aan Mantelaar aangeven wat er nodig is. Wij begrijpen dat het best spannend kan zijn voor u. Opeens slaapt er iemand in huis die u niet kent. Maar de reacties van mantelzorgers bij Mantelaar zeggen genoeg: geboden nachtzorg wordt enorm gewaardeerd door cliënt én mantelzorger. Lees hier mooie verhalen en onze reviews.

Voor wie is nachtzorg?

Nachtzorg is voor iedereen die behoefte heeft aan zorg en ondersteuning in de nacht. De zorg kan voor uzelf zijn, na een operatie of tijdelijke handicap. Ook kan de zorg ingezet worden om u als mantelzorger te ontlasten en de zorgtaken van u over te nemen voor bijvoorbeeld uw naaste met dementie. ’s Nachts ronddwalen of onrust ervaren komt vaak voor bij dementerenden. Wanneer u een kind heeft met een handicap of een chronische ziekte, kunnen de nachten ook zwaar zijn. Wanneer u twijfelt of nachtzorg in uw situatie een mogelijke oplossing is, kunt u vrijblijvend bellen naar Mantelaar. U kunt ook uw gegevens achterlaten op de website dan belt een van de medewerkers u zo spoedig mogelijk terug. We denken graag met u mee.

Zorgstudent van Mantelaar verleent nachtzorg

Is nachtzorg thuiszorg?

Ja en nee. De zorg vindt thuis bij de cliënt plaats. Maar het gaat hierbij niet om de professionele zorg van gediplomeerde artsen of verpleegkundigen. Het gaat om laagcomplexe zorg. Zorg die familie, buren of kennissen ook van u zouden kunnen overnemen. Het kan als vervangende mantelzorg oftewel respijtzorg gezien worden. Mantelaar werkt met studenten. Onze zorgstudenten volgen allemaal een zorg gerelateerde opleiding en beschikken over een VOG. Zij hebben affiniteit met de zorg en hebben hun eerste stappen in de zorg vaak al gezet door middel van eerdere bijbanen of stages. Tevens beschikken zij over theoretische kennis. Het leuke van Mantelaar is dat u de student ook wat kan bieden in uw situatie: er is behoefte bij de student om meer kennis en praktijkervaring op te doen. De zorgstudenten volgen studies zoals geneeskunde of verpleegkunde. Is uw naaste misschien onrustig, angstig of verward, dan kan een student psychologie of sociaal werk een uitkomst bieden. Voor cliënten die moeilijk ter been zijn en valgevaarlijk, kan een student fysiotherapie een juiste match zijn

Tarieven en tijden

Het nachttarief van Mantelaar bedraagt 14.45 euro per uur, en geldt tussen 22.00 uur en 7.00 uur. Voor een volledige nachtdienst betaalt u 130 euro. U kunt uiteraard het bezoek uitbreiden naar wens. De zorgstudent kan langer blijven om bijvoorbeeld met de cliënt te ontbijten. Het is ook mogelijk dat de zorgstudent ‘s avonds eerder start om bijvoorbeeld af te ruimen en de cliënt naar bed te brengen. Wanneer u de bezoeken wilt uitbreiden met uren die buiten het nachttarief vallen, wordt het dagtarief gerekend. Klik hier voor onze tarieven.

Slaapdienst

De nachtdiensten worden gezien als slaapdiensten. Tegen het nachttarief mag de zorgstudent tot 3 keer per nacht gewekt worden. Als blijkt dat de zorg in de nacht intensiever is dan gedacht en de zorgstudent meer dan 3 keer per nacht zorg moet leveren, dan zullen wij met u in overleg gaan over het tarief.

Particuliere nachtzorg

De nachtzorg via Mantelaar kunt u particulier inkopen. Particulier wil zeggen dat u zelf betaalt voor de geleverde nachtzorg. U ontvangt aan het einde van de maand een gespecificeerde factuur met daarop de gewerkte uren door de zorgstudent.

Uiteraard kunt u ook vanuit een persoonsgebonden budget (PGB) deze nachtzorg betalen. Steeds vaker vergoeden verzekeraars –een deel- van uw kosten voor vervangende mantelzorg, waar ook nachtzorg onder valt. Wij hebben een nauwe samenwerking met coöperatie VGZ. De vergoeding van respijtzorg dagen kan oplopen tot wel 42 nachten. U kunt het beste uw verzekeraar bellen om na te gaan of u in aanmerking komt voor vergoedingen. Kijk voor verschillende mogelijkheden in vergoedingen bij ‘Respijtzorg’.

Waar slaapt de student

In verband met de privacy verblijft de student in een aparte ruimte bij de cliënt in huis. Dit kan ook in een en-suite zijn vlakbij de cliënt. Het kan een aparte slaapkamer zijn of de woonkamer met een opklapbed of matras. Wanneer deuren worden opengelaten kan de student de cliënt vaak goed horen. Er worden door mantelzorgers regelmatig creatieve oplossingen bedacht om de student op te roepen: zo is een belletje naast het bed van de cliënt, een babyfoon of een personen-alarmeringssysteem niet ongewoon. Fijn is het voor de zorgstudent als er beddengoed aanwezig is.

Hulp bij aanvragen nachtzorg

Wenst u meer informatie over hoe nachtzorg voor u voor verlichting kan zorgen? Nachtzorg kan eenmalig, tijdelijk of structureel worden ingezet en kan op verschillende manieren worden vergoed. U kunt alle zaken rondom nachtzorg doornemen met een medewerker van Mantelaar. U kunt daarvoor contact opnemen met ons op werkdagen van 09:00-17:30 uur op 085-064 3030 of uw gegevens achterlaten op de website.

Handige links bij dit artikel

U bevindt zich hier: