Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu
 
Zorgstudent Thijs

Verhalen

Bij Mantelaar kijken we niet naar wat er niet meer gaat, maar naar wat er nog wel lukt. En dat levert de prachtigste verhalen op... 

Mantelzorg Vrielink
Interesse?

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn elke werkdag van 09.00 tot 17.30 bereikbaar op 085 0643030.

Medische studenten verlichten taak mantelzorgers

10 augustus 2017

Sam met Dhr. Sikkema gezelschap

Mantelzorgers nemen vaak een loodzware taak op zich. Daardoor betalen ze vaak zelf een hoge rekening voor het verzorgen van hun naasten. Dankzij de slimme inzet van medische studenten kan hun taak nu echter ook in Utrecht sterk worden verlicht. Medische studenten verlichten taak mantelzorgers

Een op de zes Nederlandse werknemers is op dit moment mantelzorger, blijkt uit recent onderzoek door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Tegelijk vindt bijna de helft van al deze werknemers het moeilijk om mantelzorg bespreekbaar te maken, en komen veel van hen daarom in conflict met hun baas. Het is een van de vele problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen als ze besluiten de zorg voor hun naasten op zich te nemen. 

Mantelzorgers ontlasten

Tegelijk wordt de langdurige en onbetaalde zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste steeds belangrijker. De komende tien jaar zal het aantal mantelzorgers waarschijnlijk zelfs verdubbelen. Het is daarom zeer belangrijk dat er zoveel mogelijk goede en toegankelijke mogelijkheden tot stand komen om mantelzorgers zoveel mogelijk te ontlasten.

© Mantelaar

Om die reden koppelt Mantelaar medisch studenten in steeds meer Nederlandse steden aan hulpbehoevende thuiswonende ouderen. Het bedrijf begon vier jaar geleden in Amsterdam met deze slimme en praktische dienstverlening. Met alle ervaring die het jonge bedrijf opdeed in de hoofdstad en Rotterdam in de achterzak breidt Mantelaar nu uit naar andere steden, waaronder ook Utrecht. 

Enthousiaste zorgstudenten

“Samen met familie en andere verzorgers willen we ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven verbetert”, vertelt oprichter Titiaan Zwart (35). “In Utrecht staat inmiddels een poule van enthousiaste zorgstudenten klaar.” Volgens medeoprichter Barbara Groeneveld (48) is het een manier om de zorg anders in te richten. “Er is tijd voor elkaar”, aldus Groeneveld, “en niet alleen om te helpen met aankleden, maar ook om naar muziek te luisteren of om samen te eten.”

De studenten zorgen voor een goede balans tussen persoonlijke verzorging en persoonlijke aandacht. Naast het verrichten van lichte zorgtaken en hulp bij praktische zaken, zoals de boodschappen, chauffeuren of het gebruik van de computer is er tijd voor een kop koffie, een praatje of een wandeling. “We zien echt vriendschapsbanden ontstaan tussen cliënt en student”, vertelt Groeneveld. “En uit eigen ervaring kan ik vertellen dat juist die persoonlijke aandacht zo ontzettend belangrijk is.”

 

© Mantelaar

Affiniteit met zorg

“Er zijn steeds meer mensen die zorg nodig hebben en de overheidsbudgetten voor zorg dalen”, vult Zwart aan. “Dat heeft ervoor gezorgd dat de druk op mantelzorgers heel groot is geworden. Wij matchen een gemotiveerde zorgstudent om juist die druk te verlichten. ‘Onze’ studenten studeren geneeskunde, psychologie of bijvoorbeeld verpleegkunde. Ze hebben affiniteit met de zorg en kiezen bewust voor dit werk omdat het aansluit bij hun opleiding.”

Zo studeert Sem, een van de studenten die Mantelaar bemiddeld, bijvoorbeeld psychologie. Ze vertelt: “Ik was echt op zoek naar een bijbaan als deze. Ik heb ook in de horeca gewerkt, maar daar kwam ik echt doodmoe van thuis. Ik doe nu zo ontzettend dankbaar werk. Ik merk echt dat ik met de bezoeken een verschil kan maken. Ik kom nu met bakken energie thuis.”

Wilt u meer weten? Kijk dan nu op www.mantelaar.nl

Over

Diensten

Onze studenten bieden u integrale hulp. Ze helpen bij het opstaan, het aantrekken van de steunkousen en bij het naar de wc gaan. Of ze gaan mee voor een ommetje of naar het museum. U zegt het maar.

Hoe

Werkt het?

We komen voor een vrijblijvende en persoonlijke intake bij u (of uw ouder) thuis, om met u de student te vinden die het beste bij u of uw ouder past. Bekijk onze werkwijze.

Wat

Kunt u verwachten?

Kijken naar wat er nog kan en niet naar wat er niet meer lukt.

Bekijk onze

Tarieven

Mantelaar bemiddelt tegen scherpe tarieven.

Interesse?

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn elke werkdag van 09.00 tot 17.30 bereikbaar op 085 - 0643030.

U bevindt zich hier: