Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu
 
Zorgstudent Thijs

Verhalen

Bij Mantelaar kijken we niet naar wat er niet meer gaat, maar naar wat er nog wel lukt. En dat levert de prachtigste verhalen op... 

Mantelzorg Vrielink
Interesse?

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn elke werkdag van 09.00 tot 17.30 bereikbaar op 085 0643030.

Samen leuke dingen doen à 17,50 per uur

10 oktober 2014

volkskrant geneeskundestudent bijbaan

Gezeten in zijn luie stoel geniet Llew Trotman (87) zichtbaar van de muziek die geneeskundestudente Anna Visser (19) voor hem heeft opgezet. Op deze plaat van The Folkstudio Singers speelt de in Barbados geboren Trotman de contrabas.

‘Wat is het leven snel gegaan’, verzucht hij, terwijl hij zijn ogen even sluit. Het voelt voor hem als gisteren dat hij in grote soul- , gospel- en latin orkesten musiceerde. Nu woont hij in verzorgingshuis De Den in het Amsterdamse Geuzenveld, waar hij zich voorbeweegt in een rolstoel. Zijn geheugen laat hem steeds vaker in de steek.

Visser bezoekt Trotman er twee keer per week twee uur. Als het mooi weer is gaan ze samen naar buiten, vaak naar een nabijgelegen park. Of ze drinken thee, luisteren muziek en bekijken foto’s van zijn familie.

Visser is een van de vijftig zorgstudenten die via het jonge bedrijf Mantelaar wekelijks tegen betaling ouderen bezoeken. Zij helpen als het nodig is met de administratie, of met opstaan of naar de wc gaan. Er is ook een student fysiotherapie in het bestand die oefeningen kan doen met de oudere. ‘Maar het gaat vooral om samen leuke dingen doen’, vertelt Titiaan Zwart, een van de oprichters. ‘Voor ouderen is de drempel lager om te vragen om hulp bij praktische zaken, dan dat ze vertellen dat ze zich eenzaam voelen.’

In Trotman’s kamer staan een contrabas, conga’s een elektronische piano en een saxofoon. Bespelen kan hij de instrumenten niet meer, het lukt hem niet om zijn trillende vingers op het juiste moment te bewegen. ‘Ik probeer het musiceren niet te missen’, zegt hij.

De voormalige muzikant weet nog precies wie welke partij heeft gezongen op de plaat die klinkt in zijn kamer. De dingen van vroeger weet hij nog goed, maar welke dag het is en hoe oud hij is, kan hij nog wel eens vergeten. Visser geeft hem ondertussen een stukje chocolade van de reep die ze vorige week samen hebben gekocht.

Trotman woonde jarenlang in Italië, en kwam na zijn vijftigste in Nederland terecht. Omdat hij alleen Engels spreekt, heeft hij weinig aansluiting bij de andere bewoners van het verzorgingshuis. In de gemeenschappelijke ruimte wordt veel Nederlandstalige muziek gedraaid, vaak André Hazes. Trotman trekt een vies gezicht als hij die naam hoort.

Zijn twee dochters, beiden druk met hun werk en hun gezin, komen bijna elk weekend langs. Maar voor doordeweeks kon hun vader nog wel wat gezelschap gebruiken, vonden zij. Daarom schakelden zij Mantelaar in, voor 17,50 euro per uur.

Ruim negentig ouderen in Amsterdam krijgen wekelijks een student van Mantelaar op bezoek. Het bedrijf gaat nu uitbreiden naar andere steden, te beginnen in Utrecht, aangezien de vraag groeit naar dergelijke diensten. Per 1 januari 2015 hevelt het rijk veel zorgtaken over naar de gemeenten en stelt daarvoor fors minder geld beschikbaar. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen en meer zorg zelf organiseren, is het idee. Maar hun kinderen, van wie meer inspanning wordt verwacht, wonen vaak ver.

Gevolg is dat veel bedrijven die ouderen ondersteunen snel groeien. Ook een internationale bedrijf als het van oorsprong Amerikaanse Home Instead Thuisservice, dat niet-medische diensten aanbiedt, breidt zich in rap tempo uit in Nederland met franchisevestigingen. Home Instead spreekt op haar website van een ‘nieuwe groeimarkt’ voor dienstverlening op het gebied van zorg en welzijn aan senioren.

‘Nederland vergrijst, het aantal personen dat lijdt aan dementie stijgt, en de overheid treedt terug’, zegt directeur Bas Steenbergen. Hij benadrukt dat het hard werken is voor zijn medewerkers om deze groep ouderen in staat te stellen thuis te blijven wonen. Tegelijkertijd merkt hij dat er weerstand is tegen bedrijven als het zijne. ‘Nederland moet nog wennen aan commerciële partijen in de zorg.’

Niet alle ouderen kunnen het uurbedrag van 25, 50 euro zonder of 28,50 met persoonlijke verzorging opbrengen. Steenbergen: ‘Ouderen zijn de rijkste bevolkingsgroep. En onder de minder vermogenden zijn ouderen die ons kunnen inhuren uit het Persoonsgebonden Budget. Soms betalen kinderen ook mee.’

‘Sommige van die nieuwe aanbieders zien vooral een gat in de markt’, zegt algemeen manager Karin van Breukelen van SeniorService. Dit bedrijf omschrijft ze als ‘een maatschappelijke organisatie, die is gebouwd op betrokkenheid’.

SeniorService was bijna 20 jaar geleden een van de eerste bedrijven die eenzame ouderen tegen betaling behalve ondersteuning ook een luisterend oor aanboden. Inmiddels zijn de diensten uitgebreid voor de ongeveer 400 vaak hoogbejaarde klanten in heel Nederland. Gescreende 50plus-medewerkers gaan, voor 19, 65 euro per uur, mee naar het ziekenhuis of de huisarts, en vertellen, indien gewenst, de kinderen wat de dokter precies heeft gezegd. ‘Dan hoeven de kinderen geen dag vrij te nemen’, zegt Van Breukelen. Ook blijven medewerkers slapen als de oudere bang is om alleen thuis te zijn.

Ook SeniorService ziet hoe de vraag stijgt naar bepaalde diensten als de overheid terugtreedt: thuiszorgmedewerkers hebben nu vaak geen tijd meer om erop te letten of de ouderen wel genoeg eten. Een medewerker van Seniorservice gaat desgevraagd samen boodschappen doen, samen koken en vervolgens samen eten met een oudere.

De 86-jarige Trotman is in elk geval blij met het betaalde gezelschap. ‘Ik kom uit een zonnig deel van de wereld, ik heb de zon op mijn gezicht nodig’, zegt hij. ‘Zonder Anna kom ik doordeweeks niet buiten.’

Inmiddels komen er ook bij twee andere bewoners van het Amsterdamse verzorgingshuis studenten van Mantelaar langs. Medewerkers van De Den bedachten dat twee andere mannelijke bewoners die nooit bezoek kregen wel wat extra aandacht konden gebruiken en zo kwam er ook voor hen een overeenkomst.

Visser vertelt dat ze plezier heeft in haar bijbaan, die haar tevens werkervaring geeft. Het geeft haar voldoening, zegt ze, als ze ziet hoe Trotman opfleurt als ze met hem naar buiten gaat. ‘Als ik tegen vriendinnen vertel dat ik thee drink en door het park loop voor mijn werk, zeggen ze: dat is een chill baantje. Maar mij gaat het erom dat ik iets doe dat waardevol is voor anderen.’

Auteur: Charlotte Huisman
bron: volkskrant.nl

Over

Diensten

Onze studenten bieden u integrale hulp. Ze helpen bij het opstaan, het aantrekken van de steunkousen en bij het naar de wc gaan. Of ze gaan mee voor een ommetje of naar het museum. U zegt het maar.

Hoe

Werkt het?

We komen voor een vrijblijvende en persoonlijke intake bij u (of uw ouder) thuis, om met u de student te vinden die het beste bij u of uw ouder past. Bekijk onze werkwijze.

Wat

Kunt u verwachten?

Kijken naar wat er nog kan en niet naar wat er niet meer lukt.

Bekijk onze

Tarieven

Mantelaar bemiddelt tegen scherpe tarieven.

Interesse?

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn elke werkdag van 09.00 tot 17.30 bereikbaar op 085 - 0643030.

U bevindt zich hier: