Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Informatie over het coronavirus

De wereld staat op z’n kop. In deze onzekere tijden is het voor onze studenten en medewerkers continu schakelen en improviseren. We willen cliënten en mantelzorgers blijven ondersteunen in deze tijd. Juist nu in deze moeilijke omstandigheden, maar we moeten ook ons gezond verstand gebruiken en de officiële voorschriften volgen.

Wat zegt de overheid?

Aanscherpingen maatregelen

 • Iedereen in Nederland: Blijf thuis bij klachten van neus verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel alleen de huisarts als uw klachten verergeren en u medische hulp nodig heeft.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te verspreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met een verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. Mensen worden dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt van neusverkoudheid, hoesten en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten worden verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.

Op de website van RIVM staat de volledige informatie over het coronavirus.

Wat betekent dit voor Mantelaar?

Vanuit Mantelaar zijn er ook enkele maatregelen getroffen. Wij werken immers met de kwetsbare ouder.

 • Als je twijfelt om bij je cliënt langs te gaan, adviseren wij om contact op te nemen met de cliënt of mantelzorger zelf. Hebben zij geen bezwaar en heb jij zelf geen bezwaar, ga dan vooral langs. Juist nu is je hulp extra nodig.
 • Op de personen die werken in de zorg, wordt nu beroep gedaan om hun werk door te zetten. Ondanks dat wij geen zorginstelling zijn en jullie (nog) geen zorgprofessionals zijn, volgen wij wel deze lijn.
 • Wij hebben onze partners (ziekenhuizen, verpleeghuizen en de thuiszorg) laten weten ervoor hen te zijn wanneer zij het moeilijk krijgen. Kun jij extra helpen of wil je juist beginnen met helpen? Neem dan contact met ons op: 085- 0643030

Vermijd lichamelijk contact

Hoe graag u uw naaste ook een knuffel of een kus wilt geven, wordt dit toch ten strengste afgeraden. Het virus kan zich verspreiden door menselijk contact. Alleen zorgprofessionals zullen lichamelijk contact hebben met cliënten. Klinkt ook erg logisch, maar het blijft erg essentieel om afstand te houden.

Wat wel en niet kan door het coronavirus

De belangrijkste en makkelijkste acties die u zelf kunt doen om verspreiding tegen te gaan:

 • Was uw handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Voelt u toch verkoudheidsklachten? Dan is het advies om thuis te blijven.

Wat moet je doen als je klachten hebt?

Wat kun je nog wél allemaal doen vóór en mét jouw cliënt?


- Boodschappen doen
- Een wandeling door de buurt
- Kopje koffie in de tuin
- Bellen
- Videobellen. Lees ook wat je kan doen tijdens een videogesprek.

Houd altijd gepaste afstand in de omgang met een ander. Overleg met jouw cliënt en mantelzorger wat wenselijk is en neem de eerder genoemde richtlijnen van het RIVM en Mantelaar in acht.

Q&A:

Mijn huisgenoot is teruggekomen uit een gebied waar het coronavirus heerst en hij/zij heeft gezondheidsklachten. Moet ik thuisblijven?

Ja, volgens de nieuwe maatregelen dien je zelf dan ook thuis te blijven. Lees deze hier.

Hoe snel kun je genezen na besmetting?

Dit is afhankelijk van de ernst van de klachten. Mensen met milde klachten genezen sneller(na een paar dagen). Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen. Dit kan weken zijn. Meer informatie over COVID-19 vind je hier.

Mag ik nog bij mijn cliënt als het advies is om bezoek aan kwetsbare personen te beperken en alleen te gaan als het echt noodzakelijk is?

Neem in dit geval contact op met je cliënt of mantelzorger om te bepalen of het verstandig is dat je langsgaat of niet.

Wat kan ik nog doen voor mijn cliënt?

Er wordt geadviseerd om bezoeken aan kwetsbare ouderen te beperken, maar je kan nog klussen doen als boodschappen halen, medicatie halen en even telefonisch contact te hebben met je cliënt.

Wat als ik wordt afgebeld, wat moet ik dan doen?

Je bezoek kun je zelf annuleren in de Mantelaar app of met kantoor: 085-0643030.

Hoe kan ik extra helpen?

Kun en wil jij extra helpen? Jouw hulp is meer dan welkom! Bel dan snel naar kantoor: 085-0643030

Welk effect heeft social distancing?

Social distancing

U bevindt zich hier: