Logo Mantelaar

Je moet vertrouwen geven.

Bent u mantelzorger en heeft u behoefte aan tijd voor uzelf? Bijvoorbeeld in de vorm van een vakantie of eens een dagje niet zorgen? De Mantelaar zorgt voor vervangende mantelzorg. Dat noemen we respijtzorg.

Mantelaar werkt met zorgverleners, die uw rol als mantelzorger tijdelijk kunnen overnemen. Zodat u een keer tijd heeft voor uzelf. Steeds meer verzekeringen vergoeden deze zogenoemde respijtzorg.

Op zoek

Neem het voorbeeld van Peter Konings en zijn partner Marjolein van Vliet. Via een goede vriendin hoorden ze van De Mantelaar. Ze waren al een tijdje op zoek naar iemand die af en toe kon blijft slapen. Mevrouw van Vliet heeft ’s nachts zorg nodig en haar partner zou dan kunnen doorslapen.

VGZ/Sicerow Afbeelding: VGZ/Sicerow

Profiel aanmaken

Mevrouw van Vliet heeft dag en nacht intensieve zorg nodig. Met de mantelzorg van haar partner, thuiszorg en hulp van vrienden kan ze thuis blijven wonen. Maar de nachten zijn toch wel zwaar. Ze kwamen op het idee om voor één nacht in de week vervangende zorg in te kopen bij De Mantelaar. ‘We moesten een profiel aanmaken van de mantelzorg die ik verleen en wat onze hulpvraag was’, vertelt meneer Konings. ‘De zorgstudenten die de zorg leveren komen dan op een soort sollicitatiegesprek. Om te kijken of het klikt. We mochten zelf iemand uitkiezen.’

Uit liefde

Er zijn inmiddels twee studenten blijven slapen; Julia en Renee. Dat is goed bevallen. ‘Ze zijn heel jong, maar het zijn hele prettige mensen’, zegt mevrouw van Vliet. ‘Ze komen nu één nacht in de week slapen en zorgen ’s nachts voor mij.’ Meneer Konings: Ik kan dan een nacht doorslapen, dat is fijn. Al merk ik dat ik het wel lastig vind om het los te laten. En ik ben toch alert hoor, maar ik hoef mijn bed niet uit. Want ik weet dat Marjolein in goede handen is. Ze zijn heel zorgzaam, die meiden. Ze doen dit werk echt uit liefde. De samenwerking is heel prettig.’ Mevrouw van Vliet vult hem aan: ‘Twijfel houdt misschien veel mensen tegen. Dat hadden wij in het begin ook. Je moet er wel positief tegenover staan en er vertrouwen in hebben. Dan kun je het vertrouwen ook geven en komt het goed.’

Renee Verbree studeert Pedagogische Wetenschappen en werkt pas een paar maanden voor De Mantelaar. Toen haar vriendin Julia ziek was, viel ze voor haar in bij het paar Konings-Van Vliet.

‘Ik vond het heel gezellig en leuk om de nachtdienst doen. Meneer stond me al op te wachten, maakte ‘s ochtends een ontbijtje klaar en heeft me zelfs naar het station gebracht. Dat maak ik lang niet altijd mee. Ze waren vriendelijk en legden goed uit wat ik moest doen. Ik voelde me heel welkom. Ik sliep naast mevrouw van Vliet’s en mijn taak was haar ’s nachts te verleggen. Dat was maar een keer nodig die nacht.

Voor De Mantelaar houd ik een keer per week een dame gezelschap en doe af en toe een 24-uurs dienst. Het is dankbaar werk en ik doe het graag. Mensen zijn blij als je komt. Mijn ouders zitten ook allebei in de zorg, dus zodoende hoor ik er veel over. Mijn studie gaat weliswaar over kinderen en jongeren, maar ik ben ook in andere leeftijden geïnteresseerd.’

VGZ/Sicerow Afbeelding: VGZ/Sicerow

Tweedejaars student psychologie Julia Lugten werkt net als Renee sinds een paar maanden voor De Mantelaar. Haar voorkeur gaat uit naar nacht- en 24-uursdiensten.

Het is mooi werk en het is ook fijn dat het zo flexibel is. Daardoor kan ik het goed met mijn studie combineren. In verschillende appgroepen worden de opdrachten aangeboden. Daar kun je op reageren. Ik doe het liefst nachtdiensten want ik heb het overdag vaak druk met mijn studie.

Ik heb nu zo’n acht keer een nachtdienst bij de familie Konings-Van Vliet gedaan. In principe iedere week op maandag, maar als ik tentamen heb soms op een andere dag. Dat bepalen we steeds in goed overleg. Eerst vond ik het spannend, bij vreemde mensen slapen maar ze hebben mij met open armen ontvangen. Ze zijn heel aardig en ik voel me enorm welkom. Ik help mevrouw van Vliet met zich omdraaien ’s nachts. Het liften is niet zwaar want er is een speciaal soort laken dat het draaien makkelijker maakt.

Waarom ik dit werk doe? Ik doe graag iets voor anderen. En het zorgaspect en mensen helpen sluit aan bij mijn studie. En is ook nog goed voor mijn cv. Drie vliegen in een klap dus.

Lees ook

2 juni 2021

Een niet te benijden geweldige taak

Voor Florence Nightingale was het haar roeping: verpleegster worden. Voor veel zorgverleners is de zorg dat nog steeds. Ze maken de keuze, studeren ervoor en gaan gedreven te werk.

Lees verder