Logo Mantelaar

Nachtzorg

Nachtzorg via Mantelaar kan de ideale oplossing zijn wanneer u overbelast bent en uw naaste 's nachts niet alleen kan of wil zijn.

Wat is nachtzorg?

Het spreekt eigenlijk redelijk voor zich; het is zorg die uw naaste ’s nachts kunt ontvangen. Bij Mantelaar houdt dat in dat er tussen 22:00 en 07:00 uur iemand is die over uw naaste waakt en er is om ze te ondersteunen.

Het kan ’s nachts weleens onrustig zijn. Uw naaste wordt bijvoorbeeld regelmatig wakker door onrust wegens dementie, verwardheid of pijn. Er is een glaasje water nodig, geruststelling of begeleiding naar het toilet. U kunt deze dingen zelf niet bieden omdat het simpelweg te belastend is om langere tijd, ’s nachts wakker gemaakt te worden.

Hierdoor kunt u niet in uw eigen bed slapen, bent u overdag te moe op werk en lijdt uw directe omgeving onder uw afwezigheid.

Welke soorten nachtzorg zijn er?

Bij Mantelaar bieden we verschillende vormen van nachtzorg aan, afhankelijk van de behoeften van de zorgvrager. Hier zijn enkele van de diensten die we aanbieden:

  • Waakdiensten: Dit is een vorm van nachtzorg waarbij een zorgverlener van Mantelaar gedurende de nacht waakt over de persoon die zorg nodig heeft. Dit is vooral nuttig voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals dementie, die mogelijk verward of onrustig kunnen worden in de nacht.
  • Slaapdiensten: Bij deze dienst slaapt de zorgverlener van Mantelaar in het huis van de persoon die zorg nodig heeft. Ze kunnen worden gewekt als er hulp nodig is. Dit is een goede optie voor mensen die over het algemeen ’s nachts stabiel zijn, maar mogelijk hulp nodig hebben bij incidentele problemen.
  • Palliatieve nachtzorg: Deze vorm van nachtzorg is bedoeld voor mensen die terminaal ziek zijn en in hun laatste levensfase zitten. De zorgverlener van Mantelaar biedt comfort en ondersteuning aan de persoon en hun familie, en helpt bij het beheer van symptomen en pijn.

Het type nachtzorg dat het meest geschikt is, hangt af van de specifieke behoeften en omstandigheden van de zorgvrager. Heeft u vragen over welk type nachtzorg het meest geschikt is voor uw situatie? Neem dan contact met ons op.

Wanneer nachtzorg aanvragen?

Het aanvragen van nachtzorg kan nodig zijn in verschillende situaties. Hier zijn enkele indicaties dat het tijd kan zijn om nachtzorg te overwegen:

  • Toegenomen zorgbehoeften ’s nachts: Als uw naaste ’s nachts vaak wakker wordt en hulp nodig heeft bij persoonlijke verzorging, toiletbezoek of het innemen van medicatie, kan nachtzorg nuttig zijn.
  • Verstoorde slaap: Als de slaap van uw naaste wordt verstoord door pijn, ongemak, angst of verwarring – wat vaak het geval is bij aandoeningen zoals dementie – kunnen onze zorgverleners helpen om hen gerust te stellen en te zorgen voor hun behoeften.
  • Herstel na een operatie of ziekte: Als uw naaste herstelt van een operatie of ernstige ziekte, kan nachtzorg helpen bij het beheren van hun zorgbehoeften terwijl ze herstellen.
  • Ondersteuning voor mantelzorgers: Als u merkt dat u overbelast of uitgeput raakt door de zorg voor uw naaste, kan nachtzorg u de broodnodige rust en herstel bieden.
  • Palliatieve zorg: Als uw naaste in de laatste fase van het leven is en palliatieve zorg nodig heeft, kan nachtzorg helpen om hun comfort te maximaliseren en hun symptomen te beheersen.

Als u denkt dat nachtzorg nuttig kan zijn voor uw situatie, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Nachtzorg bij dementie

Dementie kan unieke uitdagingen met zich meebrengen, vooral tijdens de nacht. Bij Mantelaar begrijpen we deze uitdagingen en bieden we gespecialiseerde nachtzorg aan om uw naaste met dementie te ondersteunen.

Mensen met dementie kunnen ’s nachts vaak onrustig zijn, verward raken of moeite hebben met slapen. Onze zorgverleners zijn getraind om deze problemen aan te pakken. Ze kunnen helpen met basisbehoeften zoals toiletbezoek en hydratatie, maar ook met het bieden van geruststelling en het omgaan met nachtelijke onrust of verwarring.

Bovendien kan de constante zorgbehoefte van een persoon met dementie zwaar belastend zijn. Onze dienstverlening geeft u de mogelijkheid om tot rust te komen, wetende dat uw naaste in goede handen is.

Nachtzorg om u te ondersteunen

Het is begrijpelijk dat het zorgen voor een naaste zowel fysiek als emotioneel veeleisend kan zijn, vooral als de zorg 24 uur per dag nodig is. Door onze nachtzorg als respijtzorg in te zetten, krijgt u de kans om echt tot rust te komen. Onze zorgverleners zijn gedurende de nacht aanwezig om te helpen met persoonlijke verzorging, medicatiebeheer, en andere zorgbehoeften.

Waarom nachtzorg via Mantelaar?

Mantelaar biedt al bijna tien jaar mantelzorgondersteuning inclusief nachtzorg door heel Nederland. Met onze jonge en gedreven zorgverleners ondersteunen wij de mantelzorger en zorgvrager waar en wanneer zij dat willen.

Of uw naaste nu herstelt van een operatie, leeft met een chronische ziekte zoals dementie, of in de laatste fase van het leven is, onze zorgverleners zijn flexibel en passen zich aan iedere situatie gemakkelijk aan om de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden.

Hoe wordt nachtzorg gefinancierd?

Nachtzorg via Mantelaar kan op verschillende manieren worden gefinancierd. Wij kijken graag samen met u naar uw situatie en komen tot een drempelvrije financieringsroute. De mogelijkheden zijn onder andere:

*Kosten zijn fiscaal aftrekbaar

Vraag uw zorg aan

Ondersteuning van Mantelaar

Wij zijn sinds 2015 dé specialist in mantelzorgondersteuning en onze missie is om mantelzorgondersteuning zo normaal te maken als de oppas en hulp in huis. Onze gedreven zorgverleners zijn daadkrachtig en flexibel. Wij vertellen niet hoe het moet, maar wij passen ons aan de zorgsituatie. Wij signaleren, acteren en rapporteren. Tegelijkertijd brengen wij leven in de dagen van de zorgvrager en komt de mantelzorger tot rust.

“Ik kreeg tijd voor mijzelf terug. Tijd die ik zonder zorgen over mijn moeder kan inplannen zoals ik dat wil.”

Waar wij in ondersteunen:

Wassen en aankleden;
Steunkousen aantrekken;
Hulp bij toiletgang (ook in de nacht);
Begeleiden naar medische afspraken;
Samen een kop koffie of thee drinken;
De krant voorlezen of spelletjes doen.

Wie zijn onze Mantelaars?

Onze Mantelaars doen een (para)medische studie zoals verpleegkunde, geneeskunde, ergotherapie, social work en fysiotherapie of ze hebben aantoonbare ervaring in de zorg. Onze Mantelaars signaleren, acteren en rapporteren.

Lees meer over onze Mantelaars

Meer weten over
mantelzorg-ondersteuning

Zorg, gezelschap, praktische hulp;
Dag, nacht en 24 uurs zorg;
Waar, wanneer en hoe u dit wilt.

Bekijk hier ook!

Dementiezorg

Meer informatie

24 uurs zorg

Meer informatie

Mantelzorg

Meer informatie