Logo Mantelaar

Werkzaamheden van een Mantelaar

Onze Mantelaars weten als geen ander hoe dankbaar de mantelzorgers zijn als zij kiezen voor ondersteuning en dat zij iets voor zichzelf kunnen doen. De mantelzorgers weten dat hun moeder, vader of hun geliefde in goede handen is bij de Mantelaar. Maar wat doe je als Mantelaar met een cliënt?

Werken als mantelaar betekent dat jij wilt helpen aan onze missie. Onze missie is alle mantelzorgers voorzien van ondersteuning.

Bij Mantelaar werk je met de ziekte dementie

Dementie is de snelst groeiende ziekte in Nederland. Een groot deel van onze cliënten hebben deze slopende ziekte en kan het lastig maken om mee te werken. Het kan zo zijn dat  jouw cliënt je niet meer herkent of je hetzelfde elke keer weer vertelt. Daar is het behouden van ritme erg fijn en jouw bezoeken dragen hieraan bij. Wij vinden het belangrijk dat jij je zeker voelt als jij cliënten hebt met dementie. Daarom geven wij de training omgaan met dementie aan al onze mantelaars.

Wat houdt een gezelschapsdienst in?

Als mantelaar kan je ook gezelschapsdiensten doen. Tijdens deze dienst begeleid je de zorgvrager te bij sociale activiteiten.

Eerst even bijkletsen met een kopje koffie, daarna maken jullie samen een wandeling, haal je een ijsje of iets lekkers bij de bakker. Of samen naar het theater of musea. Hoe gezellig is dat. Deze vorm van begeleiding draagt bij aan de structuur van de dag, helpt tegen eenzaamheid en is enorm waardevol.

Hoe ziet een dienst eruit met praktische hulp?

S ochtends doe je wat taken in huis, s middags doe je boodschappen en daarna kook je.

Daarna speel je nog een spelletje met de cliënt en moet je deze misschien nog naar bed brengen. Onze diensten zijn altijd divers van hulp en dat maakt het leuk. Geen dienst is bij Mantelaar hetzelfde. 

Hoe ziet een dienst eruit waarbij je zorg levert?

Onze cliënten kunnen door de situatie waar in zij zitten soms niet meer goed voor zichzelf zorgen. En kunnen jouw hulp goed gebruiken. Een zorgdienst is grofweg op te delen in twee delen: Persoonlijke verzorging en persoonlijke aandacht.

Persoonlijke verzorging: Dit zijn algemene dagelijkse levensverrichtingen zoals wassen en aankleden, toiletgang en steunkousen aan trekken. Jij ondersteunt of begeleidt de cliënt hierbij maar laat de cliënt zoveel mogelijk zelf doen. Dat is belangrijk want zo blijft de cliënt langer zelfredzaam, zoals ze dat in de zorg officieel noemen.

Persoonlijke aandacht: Dit zijn de leuke dingen! Het kan zijn dat de leefwereld van de cliënt kleiner is geworden door omstandigheden. Jouw begeleiding bij het maken van een wandeling, het spelen van een spelletje of door samen de krant te lezen geeft de client meer structuur en draagt bij aan de kwaliteit van het leven.

Werken bij Mantelaar!