Logo Mantelaar

Mantelaar heeft een nieuwe algemeen directeur

Mantelzorgondersteuning zo normaal als de oppas of hulp in huis.

De 38 jarige Otto de Goeij staat de komende jaren aan het hoofd van onze landelijke mantelzorg-organisatie. Hij stroomt door vanuit zijn rol als operationeel directeur, welke hij reeds 3 jaar bekleedde.

Otto aan het woord:

Vanaf heden mag ik mijzelf de trotse nieuwe Algemeen Directeur van Mantelaar noemen! 

Vier jaar geleden maakte ik de overstap naar een sector waar hard werken, kwaliteit én het hart zo vaak samengaan. In mijn samenwerking met casemanagers, wijkverpleegkundigen, directeuren van zorginstellingen, beleidsmedewerkers van gemeenten, inkopers van verzekeraars én al die andere samenwerkingspartners zie ik steeds weer het zorgHART en de drive om de zorg te verbeteren ten faveure van de zorgvrager. Sommigen noemen ze client, patiënt, anderen klant… 

Tegelijkertijd heb ik gezien dat er een groep is die vaak nog niet gezien wordt, niet alleen door zorgprofessionals of beleidsmedewerkers…nee, vaak zien ze zichzelf niet eens. Niet als ‘mantelzorger’. Meer dan eens horen we ‘dat doe je toch gewoon’ of ‘nee, ik ben geen mantelzorger…ik ben een dochter/zoon’. Maar deze tekortkoming in ons denken heeft een enorme impact in relaties, gezinnen en kosten voor werkgever, verzekeraars en maatschappij. We weten immers dat 1 op de 9 mantelzorgers overbelast is, maar weten zij dat zelf ook? En we weten dat de druk op de zorg gaat toenemen (nu werkt 1 op de 7 in de zorg, dat wordt 1 op de 4 in 2040. Het aantal 65 plussers stijgt met 55% tot 5 miljoen in 2040 en het aantal 90 plussers stijgt zelfs met 200% tot 340 duizend. Er staat een uitdaging voor de deur!!!

Wanneer we kinderen krijgen weten we wat er op ons afkomt en starten we, nog voor de geboorte, met het organiseren van oppas, opvang, aanpassing in het werk. We kopen middelen, lezen ons in…maar hoe bereid je je voor op je rol als mantelzorger? Zoals gezegd herkennen veel mensen zichzelf niet eens in die rol…en dus bellen ze vaak te laat. Is er paniek, moet er vanavond nog iemand komen voor de nacht of 24u zorg. Of begint de zorg voor zijn/haar naast nu zó zwaar te worden dat iemand zelf gaat uitvallen…’hoe ben ik hier terecht gekomen?’. 

“Ik ben trots dat ik vanuit mijn nieuwe rol als algemeen directeur eraan mag bijdragen dat Nederland een land wordt waarin mantelzorgers zich gaan herkennen.

Waarin we samen met verzekeraars, gemeenten, werkgevers en andere stakeholders op zoek gaan naar manieren om ons motto: #zorgdoenwesamen in de praktijk brengen”

Waarin we eerder signaleren, waarin we plannen maken om uitval te voorkomen, waarin Mantelaar ervoor zorgt dat de partner weer de partner is, en de dochter de dochter, de zoon de zoon. En de professionele zorg de geweldige zorg levert die alleen zíj kunnen leveren. 

De komende tijd zal ik daarom met al onze bestaande én nieuwe partners op zoek gaan hoe we deze enorme uitdaging te lijf kunnen gaan! Doe jij mee?

Met vriendelijk groet,

Otto de Goeij

06 46145110

https://www.linkedin.com/in/ottodegoeij/

Lees ook

2 juni 2021

Mantelzorger zijn, hoe voelt dat?

Het is zomer 2016 en Isa is in Frankrijk met haar hele familie op vakantie. Haar vader valt ernstig en breekt zijn rug ter plekke. Door complicaties overlijdt hij in Frankrijk.

Lees verder