Logo Mantelaar

Vervangende mantelzorg tijdens de vakantie

Blog door Thea Prins 28 juni 2021

De tijd dat op vakantie gaan vanzelfsprekend is, is voorbij. Op dit moment zijn er veel twijfels om eropuit te trekken. Voor veel mantelzorgers is deze drempel om al hoog, ook in eigen land. Door steeds meer mogelijkheden, zoals vervangende mantelzorg, proberen organisaties dit voor mantelzorgers makkelijker te maken. Dus, wil je op vakantie als mantelzorger en benieuwd hoe je dit regelt?

Zorg laten overnemen door een ander

De zorg overlaten aan een ander is een lastige beslissing om de zorg aan een ander over te laten. Dat is ook heel begrijpelijk, maar ook als mantelzorger heeft u het moment nodig om uw batterij op te laden. Want als u als mantelzorger opgeladen bent, kunt u weer de zorg van uw naaste op u nemen

Minder hulp door het coronavirus


Door het coronavirus is er momenteel minder mogelijk door heel Nederland. Mogelijkheden bij logeerhuizen kunnen nu minder tot geen voorzieningen aanbieden en ook is er veel druk komen te staan op de thuiszorg. Het uitbreiden van de zorg is daardoor niet altijd mogelijk. Deze mogelijkheden verschillen per regio en/of zorgverlener. Wilt u weten wat er momenteel voor u mogelijk is? Neem hiervoor contact op met uw zorgkantoor (Wlz), gemeente (Wmo) of zorgverlener.

Hoe u vervangende mantelzorg kan regelen voor tijdens uw vakantie

Via de WLZ door het zorgkantoor


Krijgt uw naaste zorg die wordt vergoed vanuit de Wet langdurig zorg (Wlz)? Dan kan het zorgkantoor in uw gemeente, dat de Wlz-zorg voor uw naaste regelt, beoordelen welke mogelijkheden er zijn voor een tijdelijke opname of uitbreiding van de zorg in de thuissituatie. Neem ongeveer 2 maanden voor uw vakantie gaat contact op met het zorgkantoor.

Via de gemeente


Heeft uw naaste langdurige zorg nodig, maar wordt die niet vergoed vanuit de Wlz? Dan kunt u uw gemeente vragen om vervangende mantelzorg tijdens uw vakantie. De mogelijkheden hiervoor verschillen per gemeente. Er zal eerst iemand van de gemeente langskomen om te onderzoeken welke zorg uw naaste nodig heeft en mogelijk daarna op zoek gaan naar een goede oplossing. Dat heeft tijd nodig, dus ook hiervoor geldt: plan ruim van te voren een gesprek in met een gemeentemedewerker. 

Via de aanvullende verzekering


Kunt u niet naar een zorgkantoor of uw gemeente, maar hebben u en uw naaste wél een aanvullende verzekering? Dan kunt u dagen vervangende mantelzorg krijgen. Daar gaat een zorgvuldig matchingproces aan vooraf zodat de zorgstudent goed past bij uw naaste. Goed om te weten: Mantelaar neemt de zorg over die u zelf geeft. Krijgt uw naaste ook professionele zorg, zoals hulp bij de persoonlijke verzorging door een thuiszorgorganisatie? Die zorg gaat tijdens uw vakantie gewoon door.

Één keer goed regelen

Voor alle mogelijkheden voor vervangende mantelzorg geldt: de eerste keer is de overdracht waarschijnlijk een heel gedoe, maar de tweede keer is alles al een stuk eenvoudiger. Want misschien kunt u de volgende keer gebruik maken van een instelling of vrijwilliger waar u en uw naaste al een goede band mee hebben opgebouwd.

Houdt u liever de regie in eigen handen?


Een andere optie voor iedereen is vervanging via een organisatie die mantelzorgondersteuning aanbiedt. Deze organisaties richten zich op dag, nacht en 24-uurs vervanging van de vaste mantelzorger. De periode van vervanging stemt u zelf af met de organisatie en zit geen limiet aan. Door deze vervanging kunt u ,als mantelzorger, met een gerust hart op vakantie gaan.

Bij Mantelaar is dit ook erg eenvoudig te regelen. U laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op voor een vrijblijvende intake. Hier stemmen we de zorgvraag en behoefte af. Binnen 5 werkdagen krijgt u een voorstel. 

Dus speelt u nog met de gedachten om op vakantie te gaan? Dat is bij ons snel geregeld!

Lees ook

23 juni 2021

Mantelzorgonder-steuner, de ideale bijbaan

Heb jij eindelijk weer een vakantie geboekt en leuke uitjes gepland, maar moet er nog wat verdiend worden om overal bij te zijn? Wij vertellen je graag over de ideale zomerbaan deze vakantie: Mantelzorgondersteuner bij Mantelaar. Met deze bijbaan zul jij tijdelijk of structureel een aantal taken van de mantelzorger overnemen, zodat deze op adem kan komen.

Lees verder