Logo Mantelaar

Vijf geheimen voor een goed studentenleven

Blog door Thea Prins 12 oktober 2021

Voor je het weet is de zomervakantie weer voorbij en begint het studentenleven weer. Wat gaat de tijd toch snel. Iedereen zit weer in het vaste ritme van studie, werken, sporten, weekenden vullen met sociale bezigheden en ”me-time” inlassen. Een combinatie van al het bovenstaande is zeker mogelijk en belangrijk. Zorgstudent Lise deelt haar vijf geheimen voor een goed studentenleven. 

Zorg voor een goede opstart

Lise vindt het altijd heerlijk om school en werk weer volledig op te pakken en lekker veel tijd door te brengen in het studentenhuis waar ze woont.’ Ik ga nu mijn laatste studiejaar van de opleiding ergotherapie in. Het laatste jaar wat ook spannend gaat zijn en waarin ik ook een nieuwe uitdaging aanga. ‘

Voor de eerstejaars is het natuurlijk weer spannend om naar een nieuwe school met nieuwe leerlingen te gaan. Want naast dat het schoolgebouw compleet nieuw voor je is, ga je ook nieuwe vrienden maken. 

Doe de studie die bij je past

Via een vriendin kwam Lise er achter wat het beroep ergotherapeut inhield. Dit was de aanleiding om haar in deze studie te verdiepen. ‘ Ergotherapie is een paramedische studie die nog onbekend was voor mij voordat ik eraan begon. Wat mij meteen het meeste aansprak was de samenwerking met patiënten en andere disciplines. Verder sprak het me aan om te kijken naar wat mensen zelf kunnen en wat ze van mij als therapeut ter aanvulling nodig hebben. Het draait hierbij vooral om het zelf ‘doen’ en het praktisch en oplossingsgericht aan de slag gaan. Deze zorgstudie past perfect bij mij als doener’.  

Kans naar buitenland te gaan? Doen!

Nu in mijn laatste studiejaar ga ik voor mezelf een nieuwe uitdaging aan. Samen met twee andere studiegenoten mag ik van oktober tot en met december gaan afstuderen in Sri Lanka. Naast dat dit waarschijnlijk een ervaring wordt om nooit te vergeten, vind ik het lastig dat ik 3 maanden mijn cliënten van Mantelaar niet ga zien.

‘ Twee lieve dames van 92 en 98 jaar oud, waarbij ik wekelijks op bezoek ga. Beide dames hebben een mooie, maar ook bijzondere leeftijd. Een leeftijd wat het voor mij wel moeilijk maakt om afscheid van ze te gaan nemen voordat ik vertrek. Ben jij toevallig beschikbaar?’  

Work, work, work

Ruim twee jaar geleden hoorde ik tijdens een college een klasgenoot praten over Mantelaar. Zij had er weer van een andere studiegenoot over gehoord en vertelde globaal wat het inhield. Ik zocht al een tijdje een bijbaantje in Nijmegen, want ik werkte nog altijd elke week in een kledingzaak in een andere stad. Het sprak me meteen aan; ‘Medisch en paramedisch studenten die worden gekoppeld aan ouderen voor zorg en gezelschap’. Ik kan je één ding vertellen, een betere bijbaan kun je niet krijgen! Naast dat je wekelijks op bezoek gaat bij iemand die met smacht op je zit te wachten, krijg je er zelf ook heel veel dankbaarheid en liefde voor terug. Je bouwt een bijzondere band met deze mensen op. Naast dat het maar 2 uurtjes in de week zijn per oudere, kan ik mijn bijbaantje bij Mantelaar goed combineren met mijn studie, sport en sociaal leven. 

Pak die me-time

Me-time is doen waar je zelf zin in hebt en iets waar je plezier en energie uithaalt. Plan dit dan ook zeker voor jezelf in.

‘Persoonlijk ben ik graag druk bezig en zit mijn agenda altijd vrij vol, waardoor ik mijn prioriteiten eerder ergens anders leg dan bij mezelf. Maar zodra ik dan me-time heb, ga ik onder andere sporten. Hier haal ik veel energie uit. Wekelijks ben ik te vinden op de tennisbaan, dan ga ik lekker een balletje slaan met een vriendin. Ook heb ik een abonnement bij het sportcentrum  van de universiteit, waar ik voornamelijk deelneem aan groepslessen en zelfstandig fitness. Verder vind ik het heerlijk om samen met vriendinnen te koken en te eten.

Wat voor velen een leerpunt is die zichzelf hierin herkennen: Zet jezelf af en toe eens op de eerste plaats. Dat is niet egoïstisch. Het is pure noodzaak!

Met deze 5 geheimen maak je een basis voor een goed studentenleven. Mis jij er op moment één, zoals een bijbaan en wil jij wel werken in de zorg? 

Lees ook

12 oktober 2021

Een pleidooi van een zorgstudent over eenzaamheid

Eenzaamheid alleen bij ouderen? Dacht het niet. Anne-José studeert Toegepaste Psychologie en is ook wel eens eenzaam en zij schaamt zich hier niet voor. Anne-José geeft mantelzorgondersteuning als zorgstudent bij verschillende cliënten en vertelt hoe zij eenzaamheid ziet bij haar ouderen en zichzelf. 

Lees verder