Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Individuele dagbesteding door Mantelaar vergoed door VGZ

De dagbesteding is dicht. Zorgvragers zitten op het moment thuis. De druk op mantelzorgers wordt steeds groter en zij kunnen niet altijd geven wat de zorgvrager nodig heeft. Mantelaar is samen met de Coöperatie VGZ en verschillende gemeenten om de tafel gegaan om te kijken naar een oplossing en die is gevonden.

Dagbesteding via Mantelaar

Dagbestedingen zijn dicht. De zorgvrager zit nu thuis. Met alle gevolgen van dien. Mantelaar neemt de richtlijnen van het RIVM in acht en heeft aanvullende haar eigen geformuleerd.

Richtlijnen Mantelaar

Wat is dagbesteding en voor wie is het?

Als u thuis kunt blijven wonen, maar wel wat extra hulp nodig heeft voor activiteit en een vaste structuur, kan gedacht worden aan dagbesteding. U komt hiervoor in aanmerking als u vanwege een ziekte, beperking of hoge leeftijd professionele dagbesteding nodig heeft. Bijvoorbeeld als u vergeetachtig bent, geheugenproblemen heeft of om uw mantelzorger te ontlasten. Het is ook mogelijk om naar de dagbesteding te gaan als overbrugging voor opname in het verpleeghuis.

Zorgverzekering

Bij het toekennen van de respijtzorgregeling wordt altijd een toets gedaan op het voorliggend veld (dagbesteding) vanuit de WLZ. Wanneer deze er is dan gaat de regeling niet op (aan de kant van de zorgvrager). Coöperatie VGZ heeft besloten deze restrictie tijdelijk op te heffen en Mantelaar als alternatief voor de dagbesteding te vergoeden vanuit de respijtzorg regeling. Er moet in dit geval aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Namelijk het gevaar op uitval van de mantelzorger óf de gevolgen van het sluiten van de dagbesteding op de gezondheid van de zorgvrager zijn groter dan de impact op de gezondheid van de mantelzorger of zorgvrager bij een corona-besmetting. De beoordeling hiervan ligt bij de huisarts of de wijkverpleegkundige.

Richtlijnen

Gemeentepolis

Een flink aantal gemeenten hebben samen met VGZ een collectiviteitsverzekering ingericht voor hun inwoners. Iedereen met een dergelijke verzekering heeft recht op minimaal 15 dagen vervangende mantelzorg. Bekijk het hier specifiek voor uw gemeente. 

U bevindt zich hier: