Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Mantelzorg

Hier leest u meer over mantelzorg. U vraagt zich wellicht af: Wanneer is iemand nou precies mantelzorger? Waarom is het belangrijk en wat als de taken als mantelzorger te zwaar worden? Wij vertellen het u graag. 

Wanneer bent u mantelzorger?

Wanneer u langdurig en onbetaald voor uw naaste zorgt bent u mantelzorger. Kenmerkend voor een mantelzorger is dat u een persoonlijke band heeft met uw naaste. Het kan uw vader, moeder, kennis of buurman betreffen. Uw naaste is bijvoorbeeld chronisch ziek, lichamelijk of geestelijk beperkt. Wanneer uw kind gehandicapt is of u een oudere in uw omgeving steunt met dementie, valt dit ook onder mantelzorg.

Waarom is mantelzorg belangrijk?

Mantelzorgen voor uw naaste is niet verplicht. Maar het kan veel voldoening geven. U kunt echt iets voor iemand betekenen. Voor degene die de mantelzorg ontvangt, bent u waarschijnlijk van onschatbare waarde. U biedt zowel praktische hulp als emotionele ondersteuning en gezelschap. Dit verbetert de kwaliteit van leven van degene die mantelzorg nodig heeft enorm. Meestal is deze zorg zelfs van levensbelang: als er geen mantelzorg geboden wordt kan iemand zich zelfstandig niet redden. Het gaat hier om hulp bij dagelijkse ‘gewone’ zaken zoals eten bereiden, boodschappen doen, hulp bij toiletgang en aankleden. Daarnaast gaat het ook om de mentale ondersteuning zoals een dagelijks praatje, gezelschap en het tegengaan van eenzaamheid.

Wanneer mantelzorg ontbreekt verslechtert de fysieke en emotionele gezondheid van de zorgbehoevende snel. Met alle gevolgen van dien. Wanneer u mantelzorger bent, heeft u dus een enorm belangrijke taak op zich genomen!

Wanneer mantelzorg te zwaar wordt

Echter kan mantelzorgen veel van uw tijd, aandacht en energie vragen. Wellicht heeft u zichzelf al eens afgevraagd of de mantelzorg die u biedt niet ten koste gaat van u zelf. Dat is niet vreemd. U heeft naast het mantelzorgen mogelijk andere prioriteiten: werk, gezin, vrienden, hobby’s. Onderschat uw eigen ontspanningsmomenten niet. Regelmatig ontspannen is belangrijk om fysiek en mentaal fit te blijven. Wanneer ontspannen niet meer kan doordat mantelzorg te veel van uw tijd en energie vraagt, gaat dat dus ten koste van u eigen gezondheid.

Mantelaar

Om te voorkomen dat u als mantelzorger overbelast raakt, kunt u hulp inhuren. Mantelaar is opgericht met de bedoeling het leven van u als mantelzorger een stuk makkelijker te maken! Lees hier over de mooie gevolgen van onze dienstverlening tussen cliënt, mantelzorger en zorgstudent: Mooie verhalen.

Wanneer u tijdelijk vrij bent van uw mantelzorgtaken en uw naaste toch in goede handen is, is dat een win-win situatie. Mantelaar heeft echter nog een extra win: de zorgstudent. Mantelaar werkt met HBO, WO en MBO4 studenten. Zij doen een zorg gerelateerde opleiding. Zo kunt u denken aan studenten geneeskunde of verpleegkunde, maar ook sociaal werk, psychologie of fysiotherapie. Kenmerkend voor de studenten van Mantelaar is dat zij affiniteit hebben met zorg. De meeste studenten hebben tevens hun eerste ervaringen al opgedaan in de zorg. Zij werken juist bij Mantelaar om hun kennis en ervaring in de praktijk toe te passen en/of meer zorgervaring op te doen. Zo ontstaat er een situatie waar iedereen baat bij heeft. U als mantelzorger kan even ontspannen, degene die zorgt ontvangt is in goede handen, en de student leert en ervaart!

mantelzorg mantelaar zorgstudent

Wanneer wordt Mantelzorg vergoed?

Veel mensen vragen zich af wanneer mantelzorg betaald wordt. Een kenmerk van mantelzorg is juist dat het onbetaald is. U heeft wel de mogelijkheid om een organisatie zoals Mantelaar in te huren als mantelzorgvervanging ook wel respijtzorg genoemd. U heeft in dit artikel al kunnen lezen dat het belangrijk is om overbelasting voor uzelf te voorkomen. Zorgstudenten van Mantelaar willen u graag helpen met deze vervangende mantelzorg. Het inhuren van de studenten kan particulier, maar ook door middel van een toegekend PGB. In enkele gevallen kan ook uw zorgverzekering uitkomst bieden. Het is de moeite waard om even tijd te steken in het uitzoeken van uw mogelijkheden voor vergoedingen. Wanneer u kiest voor particuliere hulp wil dat zeggen dat u zelf de rekening betaalt. U krijgt maandelijks een factuur voor de gewerkte uren van een zorgstudent. Wanneer uw naaste een PGB toegekend heeft gekregen, kan u de student betalen vanuit dit PGB. Hier kunt u PGB aanvragen. Mantelaar vraagt geen PGB aan. Mantelaar heeft een partnership met verzekeraar VGZ. Wanneer u of degene die mantelzorg nodig heeft, verzekerd is met een aanvullend pakket via VGZ, komt u in aanmerking voor een vergoeding. VGZ kan u vertellen hoeveel dagen per jaar u recht heeft op respijtzorg (dit is een ander woord voor vervangende mantelzorg) of klik hier om dit zelf op te vragen. Ook andere zorgverzekeringen vergoeden steeds vaker een vorm van vervangende mantelzorg of respijtzorg.

Waar is (vervangende) mantelzorg aan te vragen?

Bij Mantelaar natuurlijk! Waarom? Wij horen van klanten terug dat zij tevreden zijn over onze studenten en over onze snelle service. Waar klanten bij andere organisaties nogal eens lang moeten wachten, streeft Mantelaar ernaar om binnen 5 werkdagen een student aan u te kunnen voorstellen. De band tussen jong en oud wordt door onze klanten als zeer positief ervaren. Studenten zijn jong, flexibel en enthousiast. Ouderen leven daarvan op. Extra voordeel: ook de student leert veel van de cliënt. De cliënt kan zijn of haar levenservaringen delen en de student kan praktijkgerichte zorgervaring opdoen.

Hoe gaat een aanvraag in zijn werk

U kunt een aanvraag doen via de telefoon 085-0643030 of via het aanvraagformulier. U kunt via het aanvraagformulier ook aangeven graag gebeld te willen worden om uw situatie te bespreken. Wij zullen met u meedenken over passende hulp binnen de mogelijkheden van Mantelaar. Ook worden de mogelijkheden voor vergoedingen en betaling met u doorgenomen. U zit nergens aan vast. Onze reviews zijn zeer positief!

De plaats waar de zorg geleverd moet worden is belangrijk voor ons om in te schatten of wij de aanvraag kunnen aannemen. Wij zijn vooral actief in de grotere steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden en Nijmegen. In deze regio’s kunnen wij korte bezoeken bieden. Ook in andere regio’s in Nederland kunnen wij zorg bieden. Bel gerust om de mogelijkheden te bespreken. Voor 24 uurszorg zijn wij landelijk inzetbaar. Om te weten of er op dit moment zorgstudenten in uw regio wonen en werken voor Mantelaar, kunt u dus het beste contact opnemen.

In het eerste telefonische gesprek bekijkt de medewerker samen met u of uw zorgvraag past bij Mantelaar. Wij werken met studenten. Zij zijn (nog) geen professionele hulpverleners. Studenten kunnen alle taken overnemen die familie, vrienden of buren ook zouden kunnen doen. Wanneer er een complexere zorgvraag is met voorbehouden handelingen (zoals bijvoorbeeld het afmeten van medicatie of wondverzorging) is professionele thuiszorg mogelijk een betere optie. Graag neemt Mantelaar deze opties met u door. Mantelaar staat ook voor een echte band tussen degene die zorg nodig heeft en de student. Daarom zijn onze bezoeken vanaf minimaal twee uur. Op die manier is oprechte tijd en aandacht gegarandeerd.

Wanneer de zorgvraag bij Mantelaar past en uw woonplaats binnen de bereikbaarheid van studenten ligt, plannen wij samen met u een persoonlijke intake. Er komt iemand van Mantelaar bij u thuis om de gehele situatie in kaart te brengen. De intake kan na inschrijving dezelfde week nog plaatsvinden. De dag en tijd zijn in overleg met u. Na de persoonlijke intake gaan wij direct op zoek naar de meest passende zorgstudent(en). Wij zullen deze zorgstudent(en), door middel van een profiel, aan u voorstellen. U kunt vervolgens aangeven wie u aanspreekt! Er zal een betaalde kennismaking plaatsvinden of er kan direct begonnen worden met de door u aangevraagde diensten. U gaat geen abonnement aan met Mantelaar. De bezoeken zijn ten alle tijden te stoppen. Bezoeken die binnen 24 uur worden geannuleerd worden wel in rekening gebracht.

Handige links bij dit artikel

U bevindt zich hier: