Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Ouderenzorg

Wilt u meer wil weten over ouderenzorg? Lees dan gerust verder. Ouderenzorg is een ‘hot topic’ in Nederland. Door de vergrijzing zijn er steeds meer ouderen. Wij hebben de ambitie te voldoen aan de veranderende behoeften van deze ouderen. U vindt hier meer informatie over de volgende onderwerpen:

Ouderenzorg in Nederland

Komt de volgende situatie u misschien bekend voor? Uw vader, moeder, familielid of kennis functioneert lichamelijk niet meer zoals vroeger. Ook geestelijk is diegene minder scherp. Uw naaste kende u als een fit persoon of iemand die altijd de kalender precies in zijn of haar hoofd had. En altijd was deze persoon op tijd: verjaardagen en afspraken onthouden was geen probleem. Ineens gaat dat achteruit. Er wordt weleens wat vergeten, of soms heel veel… en dat is best confronterend. U en de oudere worden geconfronteerd met het feit dat niet altijd alles blijft zoals het is. Achteruitgang en mogelijk afhankelijkheid liggen op de loer. Dat is niet altijd leuk. Voorbeelden van deze achteruitgang: sleutels liggen bijvoorbeeld ineens in de koelkast, of men weet niet meer welke dag het is. Ook gaat opstaan, zelfstandig naar het toilet gaan en boodschappen doen niet zo soepel meer. Men zegt ook wel: je bent zo oud als je je voelt! Maar u ziet het duidelijk: deze persoon in mijn omgeving is echt ‘ouder’ en heeft hulp nodig bij de dagelijkse bezigheden.

Voorbeelden van deze achteruitgang: sleutels liggen bijvoorbeeld ineens in de koelkast, of men weet niet meer welke dag het is. Ook gaat opstaan, zelfstandig naar het toilet gaan en boodschappen doen niet zo soepel meer. Men zegt ook wel: je bent zo oud als je je voelt! Maar u ziet het duidelijk: deze persoon in mijn omgeving is echt ‘ouder’, en heeft hulp nodig bij de dagelijkse bezigheden.

Zorg én gezelschap. Mantelaar zorgstudent

Wat is ouderdom?

Geestelijke en lichamelijke functies nemen meestal geleidelijk af. Een machine of auto die u koopt, werkt na een aantal jaren minder doeltreffend en efficiënt dan toen deze nog nieuw was. Zo werkt het voor het menselijk lichaam ook. Dat wil overigens niet altijd zeggen dat ziekte er mee gepaard gaat. Stramheid van de spieren en gewrichten kunnen ervoor zorgen dat het lopen en bewegen minder goed gaat. Achteruitgang van de hersenen resulteert in dementie of vergeetachtigheid. Wijsheid neemt meestal wel toe met het ouder worden! Veel situaties zijn al een keer beleefd of meegemaakt. De oudere kan met meer wijsheid nieuwe situaties inschatten. Hij of zij kan daarbij vol humor of juist met rust een bijzondere kijk hebben op een situatie. Wanneer u in de directe omgeving van een oudere verkeerd, zult u de wijze en slimme opmerkingen die ouderen maken vast herkennen!

Het zijn pareltjes: opgedane kennis, vertrouwen in het leven en ervaring. Vergeet niet ze te onthouden of er je voordeel mee te doen: van ouderen valt veel te leren.

Wat is ouderenzorg? Mantelaar zorgstudent

Wat is ouderenzorg?

Ouderenzorg is zorg voor mensen die door ouderdom lichamelijk en/of geestelijk achteruit zijn gegaan. Dit is altijd een kleine groep mensen geweest ten opzichte van (jong)volwassenen en kinderen. Een groot deel van de mensen die werkten in Nederland, zorgde voor de pensioenen en de hulp voor ouderen. Deze financiële last was te dragen door de zogenoemde beroepsbevolking. Ouderenzorg is een hot topic. In 2030 telt Nederland namelijk geen 1,3 miljoen 75-plussers zoals nu, maar 2,1 miljoen. De groep ouderen groeit enorm. Er is meer en een bredere behoefte aan voorzieningen voor ouderen. Nederland staat voor een enorme uitdaging om kwalitatief goede zorg aan te blijven bieden in de toekomst. Mantelaar wil daar graag aan bij dragen.

Handige links bij dit artikel

Hoe kan ouderenzorg verbeterd worden?

Onze minister van gezondheidszorg (Hugo de Jonge) is druk bezig hoe de ouderenzorg vorm te geven, nu en voor in de toekomst. Het ministerie van VWS heeft daarom op 8 maart 2018 het ‘Pact van de ouderenzorg’ ondertekend samen met 40 andere zorgpartijen. Denkt u hierbij aan zorgaanbieders, bedrijven en gemeenten. Het doel van dit pact is gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de ouderenzorg. Deelnemers hieraan voelen zich verantwoordelijk voor het meehelpen, meedenken en creëren van een omgeving waarin de ouderenzorg van goede kwaliteit is. Een mooi initiatief!

Het kabinet zorgt er ook voor dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Dit doen ze onder andere door dit prioriteit te geven en hier meer geld voor uit te trekken (onder andere 340 miljoen in 2018). Het is ook naar de wens van de meeste ouderen zelf trouwens, om zo lang mogelijk thuis zelfstandig te blijven. Daarnaast vinden ouderen het belangrijk om ook een zinvol leven te leiden. Want, wie wil dat nou niet? Dat vindt u toch ook belangrijk? Wat voor u en mij alleen zo vanzelfsprekend lijkt, is dat voor de oudere niet. Denk aan dagelijkse dingen die ons functioneren mogelijk maken. Zoals boodschappen doen, wassen en aankleden, etc. Allemaal activiteiten waar wij niet over nadenken maar die voor de oudere geleidelijk aan minder goed gaan. Ook de sociaal-emotionele ondersteuning hierin mag niet worden onderschat. Het is nogal wat om afscheid te moeten nemen van dingen die zo normaal zijn geweest. Om afscheid te moeten nemen van zelfstandigheid. Het is voor de oudere daarom prettig als dat zo lang mogelijk in de eigen omgeving kan plaatsvinden. Ouderen voelen zich thuis het meest veilig en ervaren daardoor nog enige grip op hun situatie.

Mantelaar

Met het idee om hieraan bij te dragen en dit mogelijk te kunnen maken, is Mantelaar opgericht. Mantelaar richt zich op deze ouderen en hun mantelzorgers. Wij zijn er voor de oudere die hulp, ondersteuning en soms ook persoonlijke verzorging nodig heeft. Mantelaar is er ook, of juist voor de mantelzorger, die overbelast is en niet meer toe komt aan activiteiten die het leven leuk maken. Mantelaar werkt met zorgstudenten. Dat zijn studenten die een zorggerelateerde opleiding volgen en hun eerste stappen in het werkveld al hebben gezet. Zo hebben zij vaak al een bijbaan gehad in de zorg of bijvoorbeeld in een verpleeghuis stage gelopen. U kunt denken aan verschillende zorggerelateerde opleidingen als geneeskunde, verpleegkunde, fysiotherapie en psychologie. Aan de studenten die via Mantelaar werken wordt een recente VOG gevraagd bij inschrijving. Hun motivatie, houding en opleiding worden meegewogen in de sollicitatieprocedure. Wanneer u een zorgstudent via Mantelaar inhuurt, heeft u dus altijd kwaliteit in huis. Wist u trouwens dat onze studenten naast (particuliere) dagzorg, ook nachtzorg en 24 uurszorg leveren? Een fijn idee om ’s nachts niet altijd alleen te zijn, de taken even te dragen en er met een gerust hart op uit te gaan en op adem te komen? Klik op de links om hier meer over te lezen.

Ouderenzorg, welke opleiding?

Vervangende Mantelzorg kunt u inhuren. De zorgstudenten van Mantelaar staan voor u klaar! Zij helpen graag anderen en doen tegelijkertijd ervaring op in de zorg. Zij hebben immers voor een zorgopleiding gekozen en voor een bijbaan via Mantelaar. Bij Mantelaar ontvangen we regelmatig mooie berichten van mantelzorgers. Lees hier voor mooie verhalen tussen cliënt en zorgstudent. Zij geven bijvoorbeeld aan dat hun naaste nog lang thuis heeft kunnen wonen door de aanwezigheid van de zorgstudent(en) van Mantelaar. Ook geven de mantelzorgers terug dat zij hun naaste zien opknappen door het regelmatige bezoek van de zorgstudent. Het praatje, de wandeling, de aandacht doet hun goed. Daar doen wij het voor! Onze visie is ook dat wij er van overtuigd zijn dat deze positieve ontwikkelingen bij de oudere er toe bijdraagt aan de fysieke gesteldheid van de oudere, ziekte doet verminderen en de oudere gelukkiger ouder wordt. Ook in de pers hebben wij aandacht gekregen met ons initiatief.

Het inhuren van mantelzorg roept soms veel vragen op. Hoe werkt dat dan? Wordt het mogelijk vergoed? Elke situatie is anders, dus voor individueel advies kunt u het beste contact opnemen. Lees voor onze werkwijze en algemene informatie over mantelzorg.

Bent u benieuwd naar wat Mantelaar in uw situatie kan betekenen? Onze medewerkers staan van maandag tot en met vrijdag van 9.00u tot 17.30 uur voor u klaar voor een vrijblijvend gesprek. Laat uw gegevens eenvoudig achter via ons aanvraagformulier op onze website, of bel naar 085-0643030.

U bevindt zich hier: