Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Particuliere thuiszorg

In dit artikel leest u meer over ‘particuliere thuiszorg’. U leest wat het inhoudt, of u hier ook gebruik ervan kan maken en hoe dit vervolgens in zijn werk gaat. U vindt deze informatie hier:

Particuliere thuiszorg

Bij het horen van thuiszorg weet u waarschijnlijk wel een beetje wat u zich daar bij kunt voorstellen: een verpleegster of verzorger komt thuis langs en helpt degene die zorg nodig heeft. Vaak gaat dit om ouderenzorg. Men spreekt naast thuiszorg ook wel van thuishulp of thuisverpleging.

Lidmaatschap

Particuliere mantelzorgondersteuning via Mantelaar begint met een lidmaatschap. Voor €6,95 per maand ontvangt een uitgebreid pakket aan services. Te weten;

  • Mantelaar regelt wel vakantievervanging.
  • Wanneer een student ziek is probeert Mantelaar ad hoc een vervanger te regelen.
  • Eenmalig aanvragen naast de reguliere diensten.
  • Contact opnemen met de verzekering (indien dit privacy technisch kan)
  • Q & A

Bekijk hier onze mantelzorgondersteuning tarieven

Wat is particulier?

Particulier betekent meestal een individuele persoon. Het is geen overheidsinstantie en geen bedrijf. Het individu kan zelf keuzes maken en zelf de zorg vormgeven naar zijn of haar behoefte. Een voorbeeld is particulier een auto kopen, in plaats van een leaseauto van het werk. De particulier regelt alles zelf, beslist en betaalt ook zelf. Bij de leaseauto via het werk bent u aan regels gebonden: hoeveel kilometer mag u rijden per maand, welk deel draagt u zelf bij, wat voor type auto is het?

Bij particuliere thuiszorg heeft u de regie in handen. U benadert op eigen initiatief een zorgbemiddelaar, zoals Mantelaar. Er is nadrukkelijk geen tussenkomst van een overheidsinstantie nodig. U geeft Mantelaar de opdracht om de zorg voor u of uw naaste te regelen op de door u gewenste dagen en tijden. U bent contactpersoon, als cliënt of mantelzorger. Met behulp van de uurtarieven van Mantelaar kunt u zelf bepalen hoeveel zorg u kan en wil inkopen. Een bezoek duurt altijd minimaal twee uur. U kunt ook kiezen voor respijtzorg in dagdelen, nachtzorg of 24 uurs zorg. Voor meer informatie over de vergoedingen van respijtzorg of 24uurs zorg kunt u HIER verder lezen. Wist u dat Mantelaar een samenwerking heeft met VGZ en dat steeds meer verzekeraars vervangende mantelzorgers vergoeden? Vraag het na bij uw verzekeraar!

Mantelaar neemt u, als particulier, zoveel mogelijk administratie uit handen door middel van een online omgeving waarvoor u inloggegevens ontvangt. Daar kunt u onder andere de agenda en de dagboekberichten teruglezen. De studenten plannen de bezoeken voor u in en Mantelaar zorgt voor een gespecificeerd factuur vanuit de zorgstudent. U kunt hieronder én via deze link meer lezen over onze werkwijze.

Particulier zorg inkopen betekent dus vooral: zelf beslissen, zelf bepalen en ook zelf betalen. De voordelen van particulier zorg inkopen zijn groot: u bent niet gebonden aan regels van instanties, u heeft meer vrijheid te bepalen hoeveel uren zorg u nodig heeft. Vaak genoemd voordeel door particuliere klanten van Mantelaar: men houdt nog de regie in eigen handen. Met de zorgstudent spreekt u de gewenste dag en tijd af van het bezoek. Bij reguliere thuiszorg kan dat nogal eens verschillen, en weet u van tevoren niet precies wie er komt. Lees hier mooie verhalen van mantelzorgers, cliënt en zorgstudent.

Werkwijze

Nadat u voor Mantelaar heeft gekozen en wij aan uw zorgbehoefte kunnen voldoen zal er eerst een persoonlijke intake bij u thuis plaatsvinden. Het intakegesprek kan op korte termijn worden gevoerd en wordt in overleg met u gepland. Na de persoonlijke intake zullen wij op zoek gaan naar de meest geschikte zorgstudent(en). We houden hierbij rekening met ervaring, locatie, interesses en persoonlijke voorkeuren. Mantelaar streeft ernaar binnen 5 werkdagen zorgstudenten aan u te kunnen voorstellen. Ons voorstel van een of meerdere zorgstudenten ontvangt u via de mail. Daarin staat een profieltekst met een foto van de geselecteerde zorgstudent(en). U mag aangeven of u met een of meerdere zorgstudenten wilt kennismaken. Dit is echter niet verplicht. Deze kennismakingsbezoeken duren 1 uur en kost u per kennismaking 10 euro. Na de kennismaking(en) geeft u aan Mantelaar door met welke zorgstudent u in zee wilt gaan. De match is gemaakt en de zorgstudent kan aan de slag! Lees hier onze reviews.

Volgens de wet is het vastgesteld dat alleen gediplomeerde zorgverleners, zoals verpleegkundigen, voorbehouden zorghandelingen mogen uitvoeren. Onze zorgstudenten zijn nog in opleiding en zijn niet bevoegd om deze handelingen te verrichten. De zorgstudenten mogen taken verrichten als lichte persoonlijke verzorging (wassen en aankleden), toiletbegeleiding, administratie, kleine huishoudelijke taken, het maken van een wandeling met of zonder rolstoel en het bieden van gezelschap. Zij ontzorgen de mantelzorger en bieden zij hulp en zorg bij bijvoorbeeld mensen met Alzheimer, dementie.

Reguliere thuiszorg of particulier

Vanuit de basiszorg (zorgverzekeringswet) wordt reguliere thuiszorg vergoed. Een medisch professional, meestal een wijkverpleegkundige- bekijkt de situatie en beslist wat er nodig is aan medische zorg. Het CIZ (centrum indicatiestelling zorg) beslist verzorgt deze indicatie vervolgens: ze bekijken of u recht heeft op PGB vanuit de WLZ. (Wet Langdurige Zorg)

U kunt daarmee dan zelf zorg inkopen. Het ‘nadeel’ in vergelijking met particuliere thuiszorg is dat u met particuliere zorg veel meer beslist over uw wat u nodig heeft. Met reguliere thuiszorg bent u afhankelijker van wat de wijkverpleegkundige beslist, wie er komt, en hoe laat.

Particuliere (thuis)zorg met PGB

Wanneer u recht heeft op een PGB, -vanuit wmo, wlz of de jeugdwet- bepaalt en betaalt u nog steeds alles zelf. Het budget dat u toegekend heeft gekregen is immers uw geld. U heeft alleen nu wel te maken met een overheidsinstantie, namelijk het zorgkantoor of de gemeente. Zij bepalen namelijk of hoeveel geld u per maand recht heeft om zorg in te kopen. Dit kan verwarrend zijn: maar wat telt is dat u nog steeds vrij bent om zelf te bepalen waar u zorg inkoopt. Met enige beperkingen heeft u wel te maken: u kunt niet het aantal uren zelf beslissen, dat is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van het toegekende budget.

Thuiszorg, thuishulp of Mantelzorg

Onder thuiszorg wordt in de regel verstaan: gediplomeerde professionals met een afgeronde zorgopleiding. Bij thuishulp wordt er hulp geboden in de huishouding. Het verschil met een thuiszorg of thuishulp organisatie, is dat Mantelaar werkt met zorgstudenten. Zij zijn (nog) niet in het bezit van hun diploma. De zorgstudenten kunnen hun theoretische kennis -of praktische ervaring in de zorg- inzetten. Zij zijn gemotiveerd en willen zij ook iets van u leren: ervaring opdoen is precies waarom studenten voor Mantelaar werken. Mantelaar selecteert studenten op opleiding, leeftijd, ervaring en vraagt altijd naar een VOG. Zo kunt u ervanuit gaan dat de zorg vanuit Mantelaar betrouwbaar is en vertrouwd voelt.

De zorgstudenten van Mantelaar zijn ook in te zetten voor licht huishoudelijk werk. Mantelaar streeft ernaar om de cliënten te activeren en alle activiteiten samen uit te voeren, zo ook de huishoudelijke taken. Mantelaar staat voor zorg én gezelschap en het opbouwen van een persoonlijke band. De zorgstudenten bieden integrale hulp.

Reguliere thuiszorg of particulier

Vanuit de basiszorg (zorgverzekeringswet) wordt reguliere thuiszorg vergoed. Een medisch professional, meestal een wijkverpleegkundige, bekijkt de situatie en beslist welke medische zorg er nodig is. Het CIZ (centrum indicatiestelling zorg) zorgt voor de indicatie. Het CIZ bekijkt of u recht heeft op PGB vanuit de WLZ (Wet Langdurige Zorg). U kunt daarmee dan zelf zorg inkopen. Het ‘nadeel’ in vergelijking met particuliere thuiszorg is dat u met particuliere zorg veel meer beslist over wat u nodig heeft. Met reguliere thuiszorg bent u afhankelijk van wat de wijkverpleegkundige beslist, wie er komt, en hoe laat.

Mantelaar en particuliere zorg

Bij Mantelaar kunt u altijd terecht met uw vragen rondom particuliere zorg. Als wij op grond van uw zorgvraag, locatie en gewenste dag en tijd de opdracht kunnen aannemen zullen wij direct voor u aan de slag gaan! Plaats geheel vrijblijvend een aanvraag en wij bellen u direct op om de mogelijkheden te bespreken.

Handige links bij dit artikel

U bevindt zich hier: