Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. 

| Meer informatie

Sluiten
Menu

Zorg bij dementie

U leest hierover dementie. Wat het inhoudt, wat u -als mantelzorger voor iemand met dementie kunt doen en welke rol Mantelaar zou kunnen spelen.

Wat is dementie?

Ouderdom gaat soms gepaard met dementie. Dementie is een verzamelnaam voor een aantal symptomen en ziekten, waarbij de hersenen informatie niet meer goed verwerken. De ziekte van Alzheimer is de meest bekende vorm. Ook het Lewy Body syndroom, fronto-temporale dementie en vasculaire dementie zijn vormen van dementie. Iemand met dementie kan snel achteruit gaan , of nog jarenlang een relatief goed leven leiden. De fase waarin iemand zit is bepalend voor wat hij of zij nog kan. Geheugenproblemen vallen als eerst op wanneer iemand de eerste symptomen krijgt. Daarna komen problemen met taal en denken daarbij. De regie over het eigen leven wordt om die reden steeds moeilijker vol te houden. Er is steeds meer behoefte aan iemand die meehelpt in de dagelijkse bezigheden. Simpele dingen zoals wassen, aankleden, maar ook een kopje thee zetten of de televisie aanzetten, kunnen moeilijk worden voor iemand met dementie.

Mantelzorgen voor iemand met dementie

Wanneer u mantelzorger bent van iemand met dementie kan dit heel zwaar zijn. Het is moeilijk om uw naaste in deze situatie te zien. U wilt, begrijpelijk, zo goed mogelijk voor uw naaste zorgen. Wij kunnen ons bij Mantelaar goed voorstellen dat u op sommige momenten niet de deur uit wil gaan, omdat degene met dementie anders niet gerustgesteld kan worden. Echter doet dit ook een heel groot beroep op u als mantelzorger.

Persoonlijke zorg met aandacht

Persoonlijke zorg is erg belangrijk voor iemand met dementie. Bij Mantelaar streven we ernaar om daarom 1 en dezelfde persoon in te zetten bij de cliënt. Zodat de cliënt met dementie weet waar hij of zij aan toe is, en ook kan wennen aan deze persoon. Wanneer u voor vele uren zorg aanvraagt, teveel voor 1 persoon, werken we bij voorkeur in een klein team. Twee of drie zorgstudenten wisselen elkaar dan af. Zij werken soms onderling met whatsapp groepen om elkaar op de hoogte te houden en voor elkaar in te vallen. Wanneer u veel uren zorg nodig heeft, of zelf bijvoorbeeld een week met vakantie wil gaan is dit een prettige oplossing.

Verpleeghuis

Mensen met dementie wonen soms in een verpleeghuis. Dit is meestal het geval wanneer de dementie vergevorderd is en iemand niet meer zelfstandig kan functioneren. De persoon met dementie heeft 24 uur per dag toezicht en hulp nodig. Dit kan worden geboden in een verpleeghuis, meestal is dit op een gesloten afdeling waarbij de cliënt in een veilige omgeving kan verblijven. Tegenwoordig is er weinig tijd, verpleegkundigen en verzorgenden zijn erg moeilijk te vinden. Veel verpleeghuizen krijgen hun vacatures niet ingevuld. Om die reden is er weinig tijd en aandacht per cliënt. De cliënt is dan wel veilig, krijgt alle benodigde lichamelijke zorg. De zorg in de vorm van aandacht en een ‘maatje’ hebben die tijd heeft, ontbreekt in veel gevallen.

Handige links bij dit artikel

Vrijwilliger of zorgstudent van Mantelaar?

Er zijn verschillende organisaties die hiervoor vrijwilligers inzetten. Dit is een goede oplossing. Hoe meer ouderen met dementie oprechte aandacht krijgen, hoe beter. Echter zijn er niet zoveel vrijwilligers beschikbaar in verhouding tot de vraag. Door de vergrijzing in Nederland zal deze verhouding niet snel anders worden. Studenten van Mantelaar zijn op dit punt dé oplossing. De studenten doen heel graag ervaring op willen in de zorg. Zij zoeken een bijbaan naast hun studie en zij zoeken juist een betekenisvolle bijbaan. Zij geven zelf aan u en aan Mantelaar aan, hoeveel tijd zij ter beschikking hebben naast hun studie. De studenten doen een zorg-gerelateerde opleiding. Zij hebben dus affiniteit met het vak. Bij hun sollicitatie geven studenten aan of zij al ervaring hebben bij dementie. Theoretische kennis van dementie hebben bijna alles studenten van Mantelaar. Bij de sollicitatie avond wordt dementie behandeld in casussen en Mantelaar organiseert als werkgever ook informatie avonden met een dementie specialist, waar studenten zich gratis voor kunnen aanmelden.

Thuiszorg bij dementie

Niet iedereen die een vorm van dementie heeft woont intern in een verpleeghuis. Een aantal cliënten woont ook nog thuis. Er wordt dan meestal (intensief) gezorgd voor degene die zorg nodig heeft door mantelzorgers of thuiszorg. De thuiszorg gaat meestal om bijvoorbeeld wijkverpleging, en bestaat uit professionals. Dit zijn professionele zorgverleners die meestal veel cliënten en weinig tijd hebben waar zij langsgaan op een dag. Ook zij vinden het moeilijk om te zien dat sommige cliënten weinig tijd krijgen voor zorg, maar wel meer zorg nodig hebben. In deze gevallen is er meestal nog wel een familielid die in huis woont, die zorgt voor de cliënt. Deze familieleden raken echter ook overbelast als de zorg te lang, te vaak en te intensief is.

Met een gerust hart van huis

Studenten van Mantelaar bieden vervangende mantelzorg. Zo kunt u als vaste mantelzorger weer met een gerust hart van huis. U kunt even een vriend(in) ontmoeten, gaan sporten , lunchen of zelfs een weekend weg, of weer met vakantie. Mantelaar is een specialist op het gebied van 24 uurs zorg.De student kan namelijk alle taken overnemen die vrienden, buren of kennissen ook kunnen doen. Met de extra zekerheid dat de student affiniteit, en vaak al wat ervaring heeft met zorg. Het enige dat studenten niet mogen doen zijn voorbehouden handelingen. Dit zijn de handelingen die alleen professionals mogen uitvoeren. U kunt dan denken aan het afmeten van medicatie, het verwisselen van een katheter of het toedienen van injecties. Om deze reden is de Mantelaar student vaak een goede aanvulling op de thuiszorg of wijkverpleging, indien geïndiceerd.

Vergoedingen

Wanneer een Mantelaar student in het verpleeghuis komt, kan dit particulier betaald worden door familie of vrienden. Dit kost 19.50 per uur. Wanneer u als zorgprofessional of als verpleeghuis interesse heeft, belt u dan Mantelaar voor ons speciale B2B tarief. Wanneer iemand al in het verpleeghuis woont is er meestal geen persoonsgebonden budget, omdat iemand dan al 24 uur per dag zorg heeft.

tarieven Mantelaar

Onze werkwijze

Nadat wij de zorgbehoefte heben geinventariseerd gaan wij alsvolgt te werk;

werkwijze Mantelaar
U bevindt zich hier: