Logo Mantelaar

Type diensten

Als Mantelaar kom je in tal van verschillende situaties terecht. Dat maakt het werk leuk en afwisselend. Bij jouw vaste client kom je iedere week een dagdeel helpen bij een andere doe je af en toe een slaapdienst. Op deze pagina leggen we uit welke type diensten er zijn, waar deze aanbieden en wat er van je verwacht wordt.

Dagdiensten 2-4 uur

Mantelaar staat Leven in de dagen. Tijdens deze dienst ga jij, afhankelijk van de wens van de mantelzorger, pro-actief te werk. Je kijkt altijd wat er nodig is in huis op het gebied van huishoudelijke taken.

• Is de keuken aan kant?
• Kan je even een stofzuiger door de tent halen?
• Of het vuilnis buiten zetten

De mantelzorger en de cliënt (de zorgvrager) zijn altijd in de lead. Dus hebben zij specifieke taken die je kan doen of verzoeken dan kijk je of je dit uit kunt voeren. Heeft de cliënt zin in om een rondje te wandelen, dan gaan jullie een rondje wandelen. Soms zijn deze verzoeken er niet en ligt de bal bij jou. Hieronder een aantal ideeen hoe je je dienst goed kan invullen:

• Een spelletje spelen
• Een wandeling maken
• Samen het ontbijt/lunch/diner bereiden
• Naar (oude) muziek luisteren
• Een fotoboek bekijken
• Samen puzzelen of de krant lezen

Bij Mantelaar wordt zorg, gezelschap en praktisch hulp gecombineerd. Het kan dus goed zijn dat er bij de zorgvraag ook begeleiding bij toiletgang of steunkousen aantrekken wordt gevraagd. Vaak maar 5 minuten werk maar erg belangrijk. En hoe fijn voor de client dat dit met jou en niet met iemand die ze amper kennen. Als Mantelaar geef jezelf aan wat je wel en wat je niet wilt doen.

Nachtdiensten

Het komt regelmatig voor dat wij aanvragen krijgen om s’nachts een oogje in het zeil te houden. De mantelzorger komt niet toe aan een volledige nacht doorslapen. En dat breekt je op. Tijdens een nachtdienst heb jij een privéplek om te slapen en kan je wanneer nodig de cliënt begeleiden naar het toilet of kalmeren wanneer deze onrustig is. Zo kan de mantelzorger zijn batterij opladen en kan jij veel uur achter elkaar werken. Win-win!

24 uurs diensten

Deze diensten zijn zeer gewild. Wanneer de mantelzorger voor een langere aaneengesloten periode niet kan zorgen is er 24 uur ondersteuning nodig. Denk bijvoorbeeld aan een persoon met vergevorderde Alzheimer die alleen thuis woont en de kinderen wonen niet in de regio. Of wanneer de mantelzorger op een welverdiende vakantie gaat. Of onverhoopt zelf wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dan komen wij in beeld. De invulling van de dienst in een combinatie van bovenstaand. Voor onze Mantelaars zijn dit de diensten waar in een korte tijd veel uren kan worden gewerkt en waar je relatief veel tijd voor je zelf hebt tijdens de dienst.