Logo Mantelaar

Vijf redenen voor mantelzorgondersteuning

Blog door Thea Prins 21 juni 2021

Er komen steeds meer mantelzorgers door heel Nederland. Ouderen willen graag in hun eigen huis blijven wonen met de nodige zorg en ondersteuning. Om naast je werk en/of gezin voor een ander te zorgen is erg zwaar. In vele situaties wordt er beroep gedaan op het netwerk van de cliënt voor zorg en gezelschap, maar er zijn ook andere oplossingen zoals mantelzorgondersteuning. Wij geven 5 redenen om gebruik te maken van mantelzorgondersteuning.

  • Mantelzorgondersteuning op maat
  • Flexibel
  • In eigen huis
  • Vergoeding voor mantelzorgondersteuning
  • Meer dan alleen zorg: gezelschap en persoonlijke aandacht

Mantelzorgondersteuning op maat

Geen enkele zorgvraag is hetzelfde. Dit geldt daardoor ook voor elke vorm van ondersteuning. Hierdoor is de zorg en ondersteuning dynamisch en op maat. Mantelzorgondersteuning betekent dat er ondersteuning kan worden gegeven op alle vlakken die te maken hebben met de verzorging van de zorgvrager. 

Bijvoorbeeld naar de toilet helpen, ’s ochtends aankleden of kopje koffie aanreiken. Maar dit kan ook betekenen dat de medicatie ingenomen wordt en het bed verschonen. Mantelzorger Yvette vertelt wat de ondersteuning bij haar moeder betekent.

Flexibel

Voor de een is 4 uur in de week voldoende en de ander wil een heel weekend graag hulp. Daarom zijn er verschillende diensten van mantelzorgondersteuning. Niet iedereen heeft alleen ondersteuning overdag nodig. In sommige situaties is het juist fijn dat er in nacht ondersteuning aanwezig is. Of is er behoefte aan 24 uurs zorg. Bijvoorbeeld als je een weekendje weg gaat en toch graag wilt dat iemand een oogje in het zeil houdt bij je ouder of buurman.

Ondersteuning in eigen huis

De ene dag een ochtenddienst en de dag daarop een avond dienst en het liefst in eigen huis. Vanuit de overheid is er de stimulans om langer thuis te blijven wonen.  En dat is het fijne aan mantelzorgondersteuning. De zorgvrager hoeft niet naar een andere onbekende omgeving, maar blijft in de veilige thuis situatie. Dit is vooral fijn bij dementerende cliënten die behoefte hebben aan regelmaat en structuur. Benieuwd wat wij in uw regio kunnen betekenen?

Mantelzorgondersteuning wordt vergoed

Vervangende mantelzorg, oftewel respijtzorg, wordt tegenwoordig door vele zorgverzekeringen vergoed. Daarbij bieden verschillende gemeenten een collectiviteitsverzekering aan. Deze verzekering is bedoeld voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking. Doe je mee aan het collectief, dan betaal je minder voor meer zorgverzekering. Daarbij is mantelzorgondersteuning vanuit het PGB te vergoeden. Bij het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ) onderzoeken ze of je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit het PGB.

Gezelschap & persoonlijke aandacht

Wat zo fijn is aan mantelzorgondersteuning, is dat je ouder of geliefde achterlaat bij iemand die verstand heeft van zorgzaken. De zorgstudenten van Mantelaar zorgen voor de cliënt en de mantelzorger krijgt de ondersteuning voor een langdurige tijd. Deze kan op adem komen en blijven. En met de cliënt? Daarmee gaan ze even de deur uit, boodschappen doen, puzzelen of kopje thee met verhalen van vroeger, kortom, gezellig samen iets doen. 

Lees ook

6 juni 2021

Wie zorgt er eigenlijk voor jonge mantelzorgers?

Mijn vrienden merken wel eens aan mij dat ik afwezig ben, of me rot voel. Maar als ik het met ze bespreek, is dat het altijd waard.

Lees verder