Logo Mantelaar

Als mantelzorger op vakantie, kan dat?

Blog door Thea Prins 30 juni 2021

Mantelzorger Marilou vertelt

De zomerperiode komt eraan en dit betekent voor veel Nederlanders dat ze op vakantie gaan om op adem te komen op het strand of in de bossen. Mantelzorgers gaan door hun situatie meestal niet op vakantie, terwijl zij het juist zo hard nodig hebben.
Mantelzorger Marilou gaat al een aantal jaren met mantelzorgondersteuning op vakantie en dit bevalt haar heel goed.
Marilou, zorgvrager Wim en Mantelaar Hannah vertellen. 

Het begin van de reis

Sinds 2012 ben ik de mantelzorger van Wim. Het ging steeds slechter met hem en hij viel vaak plotseling flauw. Dat jaar waarin hij achteruitging, zijn wij voor het laatst samen op vakantie geweest. Toen ging het eigenlijk al niet meer goed en nam ik constant de zorg van Wim op me. Hij kon niet meer goed lopen en sliep veel. Daarna ging het thuis bergafwaarts en kon Wim niet meer mee op vakantie. 

Dit vond ik heel erg en lastig, want door er tussenuit te gaan, laadde ik juist op. Ik kwam tot rust en kon daarna weer zorgen voor Wim. In 2016 hebben we besloten dat ik in mijn eentje op vakantie zou gaan en dat Wim thuis zou blijven. Dit voelde als een opluchting, maar het gaf me ook een schuldgevoel. Het voelde bijna egoïstisch om op reis te gaan en hem alleen achter te laten. Ik ben toen gaan kijken of ik op vakantie zou kunnen terwijl er toch voor Wim zou worden gezorgd. 

De match 

Het aanvragen van mantelzorgondersteuning werd in gang gezet. Marilou en Wim hebben vooraf goed besproken hoe de situatie zou zijn als zij weg was en hij thuisbleef. 

‘We wisten dat er 24-uurs vervanging moest komen van mij. Van de thuiszorg kreeg ik informatie over mantelzorgondersteuning. Zij vertelde me dat ik hiervoor contact kon opnemen met de zorgverzekeraar. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn zorgverzekeraar verwees me door naar Mantelaar. Er zat intussen behoorlijk wat tijdsdruk achter, want ik ging bijna op vakantie. Maar met Mantelaar was het snel geregeld!’

Alles is mogelijk bij Mantelaar en dat is zo fijn.

Marilou

Ze kwamen de volgende dag al bij ons thuis voor een intake en om Mantelaars voor Wim voor te stellen aan ons. Samen met hem heb ik de profielen doorgenomen en met vijf zorgstudenten kennisgemaakt. Met Mantelaar hebben we een planning gemaakt wie wanneer voor Wim zou zorgen. Dit ging allemaal perfect en was snel geregeld. Voor de Mantelaars had ik een heldere overdracht gemaakt, zodat zij wisten waar ze de medicatie konden vinden en beddengoed en dergelijke. 

We maken al enige tijd gebruik van Mantelaar in de vakantieperiodes. Ik heb dit altijd leuk gevonden.

Wim

Op haar profiel was Hannah heel open en zij sprak mij meteen aan. Ze had al eerder gedurende een langere periode voor een cliënt gezorgd en dat vond ik fijn. Hierdoor wist ik dat zij ervaring had met 24-uurs zorg. Dat vond ik belangrijk; dat ik een gedreven, kundige zorgverlener in huis nam om voor Wim te zorgen. En deze match was vanaf het begin perfect. 

Zij is er altijd voor mij en Wim en daar ben ik heel blij om.

Marilou

Ik vond het belangrijk dat Wim thuisbleef en niet naar een andere locatie ging, omdat hij thuis alles kent en weet waar het staat. Dus de douche kent hij en is zo ingericht voor hem. Hij weet waar de boodschappen staan en waar de medicatie ligt. Bij bijzonderheden zoals de tandarts, ging Hannah met hem mee. Het normale leven kon gewoon doorgaan en dit gaf mij rust. 

Niet alleen vakantietijd voor de mantelzorger

De zorg voor Wim kon ik helemaal loslaten en ik kon echt tot rust komen. Ik merkte dat ik dit ook echt nodig had. Ik wist dat er goed voor Wim werd gezorgd en ik kon weer volledig opladen. Met Hannah had ik dagelijks contact, soms alleen maar even een berichtje. Ze ging ook met Wim naar medische afspraken. 

Voor Mantelaar Hannah was het ook bijna als een vakantie: ‘Mensen vragen mij weleens: hoe is het dan om bij een vreemd iemand te zijn? Maar als je 24 uur bij iemand bent, dan is dat vreemde er snel af. We kletsen altijd een uur bij en dan is het als vanouds. Ik houd wel van nieuwe dingen uitproberen en nieuwe mensen ontmoeten. Je bouwt een heel bijzondere band met mensen op en vaak ga je terug naar dezelfde cliënt. Dit maakt het een relaxte bijbaan waardoor het bijna als een vakantie voelt. Ik kan het iedereen aanraden om te doen. Als mantelzorger kun je er echt tussenuit en als zorgstudent leer je enorm veel in praktijk. Het is een win-win.’

Het voelt zelf ook wel een beetje als vakantie als je het goed aanpakt.

Hannah

Meer dan alleen ondersteuning in de vakantie

Voor Marilou is Hannah ook een match: ‘Nog steeds is Hannah een grote steun voor mij. Eind 2020 is Wim naar een verpleeghuis gegaan waar hij goed verzorgd wordt. In de laatste fase thuis is Hannah ook vaak een paar dagen achter elkaar bij ons geweest om voor Wim te zorgen, terwijl ik aan het werk was. Dit was zo fijn en gaf zoveel rust. Ik wist dat het goed ging met Wim, omdat Hannah voor hem zorgde. Ik gun het alle mantelzorgers om op adem te komen en rust te nemen. Dan kunnen ze weer goed voor hun naaste zorgen.’

Meer Informatie

Lees ook

16 november 2021

Wie betaalt de rekening?

Wij vinden dat mantelzorgondersteuning toegankelijk dient te zijn voor iedere Nederlander. Daarom doen wij er alles aan om de financiële drempels weg te nemen voor de mantelzorger. Er zijn meerdere financieringsvormen mogelijk.

Lees verder