Logo Mantelaar

Dankbaarheid als drijvende kracht in mantelzorg.

Blog door Iris Klaversma 18 april 2023

Dankbaarheid is een krachtige emotie. Het geeft ons het gevoel gewaardeerd te worden en maakt ons bewust van de waarde van onze inspanningen. Als mantelzorger heb ik persoonlijk mogen ervaren hoe bijzonder het is om de dankbaarheid van mijn vader te zien voor alles wat ik voor hem doe. Het heeft me gemotiveerd om door te gaan, zelfs als de uitdagingen soms overweldigend kunnen zijn. Dit kan tegelijkertijd een valkuil zijn, om langer door te gaan. 

Mijn naam is Anja Vereijken en ik ben mantelzorger voor mijn vader. 

“Wil je meer horen over de ervaring van Anja als mantelzorger?” Bekijk dan deze inspirerende video waarin Anja zelf aan het woord is. In de video deelt ze openhartig haar persoonlijke ervaringen, inzichten en uitdagingen als mantelzorger. 

Anja heeft als mantelzorger verschillende belangrijke lessen geleerd. Die wij graag met je delen: 

Het is oké om hulp te vragen: Mantelzorg kan een zware taak zijn en het is belangrijk om te erkennen dat het oké is om ondersteuning te zoeken. Anja erkent dat het inroepen van hulp van professionele zorgverleners, zoals die van Mantelaar, geen teken van zwakte is, maar juist een teken van zelfzorg en verantwoordelijkheid om goed voor zichzelf en haar dierbare te zorgen.

Grenzen stellen is belangrijk: Het is oké is om nee te zeggen en eigen grenzen aan te geven om overbelasting te voorkomen. Anja merkt dat het cruciaal is om voor zichzelf te zorgen en tijd te nemen voor haar eigen fysieke, emotionele en mentale welzijn. 

Dankbaarheid en waardering zijn krachtige motivators: Anja ervaart dat de waardering en dankbaarheid van haar vader voor wat ze doet, een krachtige motivatie is om door te gaan. Het besef dat haar zorg en inzet gewaardeerd worden, geeft haar de energie en motivatie om door te gaan, zelfs als de zorgtaken uitdagend kunnen zijn.

Balans is essentieel: De balans tussen zorgen voor haar dierbare en zorgen voor zichzelf is van groot belang. Door tijd en ruimte te creëren voor haar eigen behoeften, interesses en activiteiten, naast de zorg voor haar dierbare kan ze effectief zorgen voor anderen omdat ze ook goed voor zichzelf zorgt.

Professionele mantelzorgondersteuning is waardevol: Anja heeft ervaren dat professionele mantelzorgondersteuning, zoals die van Mantelaar, van onschatbare waarde kan zijn. Het inschakelen van professionele zorgverleners heeft haar ontlast, waardoor ze een betere balans heeft tussen haar mantelzorgtaken en haar eigen leven.

Mantelaar heeft ook een handige test ontwikkeld om mantelzorgers inzicht te geven of ze mogelijk overbelast zijn. Deze test kan een waardevol instrument zijn om te bepalen of je als mantelzorger voldoende voor jezelf zorgt en of je wellicht extra ondersteuning nodig hebt.

Doe de overbelasting check!

Lees ook

16 februari 2023

Top 4 redenen waarom hulp vragen zo belangrijk is

Als mantelzorger heeft u een essentiële en bewonderenswaardige taak, maar het kan ook overweldigend zijn. Het verzorgen van een familielid of naaste kan resulteren in een overbelaste mantelzorger.

Lees verder