Logo Mantelaar

Top 4 redenen waarom hulp vragen zo belangrijk is

Blog door Celina Idoe 16 februari 2023

De symptomen van overbelasting komen in verschillende vormen. Denk aan vermoeidheid, fysieke ongemakken zoals spierpijn of hoofdpijn maar ook emotionele of mentale uitdagingen zoals stress, angst en verdriet zijn factoren die erg zwaar kunnen zijn en van belang zijn om tijdig te erkennen. Door het vragen van hulp kan de zorglast verminderd worden.

Met ondersteuning krijgt u rust. Denk aan een middag of avond in de week. Of een weekend waarin u niet aan de zorg voor uw naaste hoeft te denken maar aan u zelf. Deze “eigen tijd” is cruciaal om duurzaam mantelzorg te kunnen verlenen. Wij spreken uit 10 jaar ervaring.

Mantelzorgondersteuning kan op verschillende manieren worden aangeboden, zoals respijtzorg. Respijtzorg betekent dat een professionele zorgverlener tijdelijk de zorgtaken overneemt van u als mantelzorger, zodat u kunt rusten en zich opladen. Dit kan variëren van enkele uren per week tot enkele dagen per maand, afhankelijk van uw behoeften en die van uw naaste.

Professionele kennis en ervaring

Een andere reden waarom het belangrijk is om hulp te vragen bij de zorg voor uw naaste, is dat professionele zorgverleners specifieke kennis en ervaring hebben die u mogelijk niet heeft. Het kan dus beter zijn om de zorgtaken te verdelen, zodat alle betrokkenen de best mogelijke zorg krijgen. Het kan ook zijn dat uw naaste medische problemen heeft die u niet kunt behandelen. In dat geval is het belangrijk om een professional te raadplegen.

Sociaal contact en isolatie

Mantelzorg stopt niet. Het vraagt 24/7 uw aandacht waardoor u weinig tijd heeft voor sociale contacten en activiteiten. Dit kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid en vermoeidheid. Check regelmatig bij u zelf in: hoe voel ik mij? Heb ik energie? Wat vertelt mijn lijf me? Tijdelijk de zorg overdragen zorgt weer voor ruimte in uw agenda. Tijd die u, naar eigen inzicht, kan invullen.  

Beperkte tijd en middelen

Als mantelzorger heeft u vaak beperkte tijd en middelen om alle zorgtaken uit te voeren die nodig zijn voor uw naaste. Het inschakelen van extra hulp kan helpen om de zorgtaken te verdelen of wellicht meer te bieden dan dat u nu kan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een zorgverlener enkele uren per week helpt bij huishoudelijke taken, gezelschap houden van, en de persoonlijke verzorging van uw naaste.

Financiële ondersteuning

Uitdagingen zijn er zowel fysiek als emotioneel, maar ook financieel. Financiële uitdagingen zoals de kosten van de zorg en de vermindering van inkomen als gevolg van het verlenen van zorg en daardoor dus minder kunnen werken, kan voor geldnood zorgen. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om ondersteuning te voldoen. Op deze pagina leest u de verschillende mogelijkheden.

Conclusie

Als mantelzorger heeft u een nobele taak, maar het kan soms overweldigend zijn. Om overbelasting te voorkomen, is het belangrijk om hulp te vragen bij het verzorgen van uw naaste. Mantelzorgondersteuning, respijtzorg en professionele kennis en ervaring kunnen helpen de last te delen en de zorgkwaliteit te verbeteren. Bovendien kunt u door extra hulp meer tijd hebben voor sociale contacten en u zich minder geïsoleerd voelen.

Lees ook

9 januari 2023

Vervangende mantelzorger tot het einde en daarna

Anne-José deelt haar ervaringen en emoties als vervangend mantelzorger van een cliënt tot aan haar overlijden en hoe ze na haar overlijden nog steeds regelmatig bij de familie komt.

Lees verder