Logo Mantelaar

De juiste zorgverzekering maakt het verschil.

Tot 31 december kunt u overstappen van zorgverzekeraar. Waarom is dat belangrijk? Omdat er voor u, als mantelzorger, vanuit de verzekering veel mogelijk is, zoals een vergoeding voor mantelzorgondersteuning. Maar waar moet u opletten voordat u overstapt naar een andere verzekering als u mantelzorger bent?

Blog door Milko Roodnat 1 juni 2021

Wat wordt wanneer vergoed?

Laten we beginnen met het verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Iedere Nederlander is in de basis verzekerd. Een basisverzekering dekt onder andere zorg van de huisarts, in het ziekenhuis en de apotheek. Deze verzekering wordt samengesteld door de overheid. Het wordt pas interessant bij de aanvullende verzekering. Hierbij heeft u, als verzekerde, de keuze om zelf de voorwaarden op te stellen. Zo kunt u kiezen voor een aanvullend pakket waarmee bezoeken aan de fysiotherapeut, de tandarts en/of de opticien worden vergoed door uw zorgverzekering. Deze vormen van zorg vallen onder de aanvullende verzekering. Ook mantelzorgondersteuning valt onder het aanvullende pakket en wordt niet vanuit een basisverzekering vergoed.

Wanneer heeft u recht op ondersteuning?

Wanneer u voor een langere tijd onbetaald hulp en/of zorg biedt aan een naaste, bent u mantelzorger. Mantelzorg is vaak zwaar en intensief. Daarom wordt mantelzorgondersteuning vaker vegoed. Maar wanneer heeft u hier recht op? En moet de mantelzorger of de zorgvrager verzekerd zijn?

De regeling voor mantelzorgondersteuning gaat alleen op als er een mantelzorger aanwezig is. Dit betekent dus ook dat een zorgvrager die ondersteuning nodig heeft, maar alleen is (en dus geen mantelzorger heeft), geen aanspraak kan maken op deze regeling.

Wanneer er wel een mantelzorger aanwezig is, kunnen zowel de mantelzorger als de zorgvrager zich verzekeren voor mantelzorgondersteuning. Bij een enkele verzekering is het zelfs mogelijk om de vergoeding van de zorgvrager en mantelzorger te stapelen, zodat u dubbel zoveel ondersteuning kunt inzetten. Hierbij komt de vergoeding vaak eerst uit de verzekering van de mantelzorger en zal er later aanspraak gemaakt worden op de verzekering van de zorgvrager.

Hoe kiest u welke zorgverzekering het best bij u past?

Een aantal zorgverzekeringen hebben een vergoeding voor mantelzorgondersteuning in het aanvullende pakket. Deze vergoeding verschilt per zorgverzekering.

Bij sommige verzekeraars is er sprake van een vergoeding waarbij u mantelzorgondersteuning kunt declareren tot een maximum bedrag. Bij anderen krijgt u een aantal uren of dagen per jaar (de hoeveelheid is afhankelijk van het pakket) waarop u mantelzorgondersteuning mag inzetten.

Wanneer u een zorgverzekering tegenkomt die de mantelzorgondersteuning vergoed in dagen, kan u deze meestal flexibel inzetten. Dat betekent dat u wanneer u vanuit het aanvullende pakket bijvoorbeeld recht hebt op 10 dagen respijtzorg, de 10 dagen niet aaneensluitend hoeft af te nemen. Daarnaast bestaat er soms de mogelijkheid (afhankelijk van de verzekering en de regio waarin u woont) om deze dagen op te splitsen in dagdelen.

Hierdoor hoeft u niet direct 1 of meerdere dagen van 24 uur mantelzorgondersteuning af te nemen, maar kunt u bijvoorbeeld ook ondersteuning krijgen voor een dagdeel van 4 uur of een nacht van 9 uur. Heeft u al een verzekering die uitkeert in dagen, dan kun u hier berekenen in hoeveel dagdelen u deze dagen kunt opsplitsen.

Bekijk bij het wijzigen van uw polis hoe uw verzekeraar mantelzorgondersteuning aanbiedt in het aanvullende pakket.

Lees ervaringen van andere mantelzorgers over de verzekering

Om een nog duidelijker beeld te krijgen van de service van de zorgverzekeraar en het pakket wat u wilt, kunt u de ervaringen van andere mantelzorgers in acht nemen. Wellicht zijn er mantelzorgers in uw omgeving die al gebruik van mantelzorgondersteuning via de zorgverzekering en aan wie u vragen kunt stellen. Daarnaast zijn er partijen zoals de klantenservice van de zorgverzekering of een mantelzorgmakelaar die vragen kunnen beantwoorden over de inzet van respijtzorg. Yvette is verzekerd bij VGZ en ontvangt ondersteuning.

Ten slotte kunt u online recensies lezen over de ervaringen van verzekerden. Het is daarbij prettig om eerst een selectie te maken van 3 verzekeringen die mantelzorgondersteuning aanbieden op basis van de pakketten die zij aanbieden. Vervolgens kunt u nagaan hoe deze 3 verzekeringsmaatschappijen beoordeeld worden door andere verzekerden. Een pagina die u hiervoor goed kunt gebruiken is Zorgwijzer. Ook kunt u simpelweg ‘VGZ zorgverzekering recensies’ googlen en via Google op de zorgwijzer pagina klikken. Zo krijgt u direct een overzicht van ervaringen van andere verzekerden over deze zorgverzekering.

Waarvoor kunt u mantelzorgondersteuning inzetten?

U kunt alleen goed voor een ander zorgen, als u ook goed voor uzelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor uzelf is daarbij belangrijk. Dit kan een uurtje sporten zijn, een avondje uit, hulp bij boodschappen of koken. Benieuwd wat u moet doen om vervangende mantelzorg vergoed te krijgen?

Lees ook

7 september 2023

Welke levensles kun je leren van een jongetje met de ziekte van Duchenne? 

Als ik je nu vraag om een herinnering van je jeugd op te halen, waar denk je dan als eerst aan? De kans is groot dat het te maken heeft met spelen, aangezien we dit namelijk voor het grootste gedeelte van onze tijd deden en zeker niet zonder reden. Spelen heeft namelijk een heel positief effect op de ontwikkeling van de motorische vaardigheden, communicatie en cognitieve ontwikkeling. 

Lees verder