Logo Mantelaar

De rol van een mantelzorgmakelaar

Het is toch heel normaal om voor een naaste te zorgen? Zorgen voor een ander doen we vaak uit liefde, dit wordt minder vanzelfsprekend zodra mantelzorgen langdurig wordt. Omdat dit in de meeste gevallen zwaar is, leggen we in deze blog uit wat een mantelzorgmakelaar voor u kan betekenen.

Blog door Celina Idoe 16 december 2022

Wat is een mantelzorgmakelaar?

Een mantelzorgmakelaar is iemand die naast u staat, op de hoogte is van de wet- en regelgeving en alle praktische zaken samen met u regelt of het helemaal uit uw handen neemt. Dit kan variëren van zorg, wonen, financiën, welzijn en het combineren tussen werk en mantelzorgen.

Tijd voor hulp

Stel, uw moeder krijgt in januari lichamelijke klachten en het is onbekend wat er aan de hand is. Samen bent u een paar keer naar het ziekenhuis geweest en na een aantal bezoeken heeft ze diagnose alvleesklierkanker gekregen. Een begin van vele ziekenhuisbezoeken en operaties. De situatie is compleet onverwachts en spannend.

Een half jaar is verstreken, met veel ziekenhuisbezoeken, tassen vol schone was, boodschappen, tijdens de bezoeken helpen met bv. aankleden en gezelschap houden en het schoonmaken van uw moeders woning. In dezelfde periode bent u ook een paar keer bij uw moeder verbleven om voor haar te zorgen na een operatie.

Twee maanden later voelt u pas de enorme stress van afgelopen periode. De druk loopt op als u denkt aan uw eigen leven. Het combineren van werk, vrienden en uw kinderen wordt te veel. U merkt dat de financiële druk en uw welzijn steeds minder wordt (vergeetachtig, niet bij met uw gedachten, prikkelbaar en oververmoeid). Op dit moment bent u een overbelaste mantelzorger.

U neemt contact op met de zorgverzekeraar en geeft aan dat u nog niet langer dan 3 maanden voor uw moeder zorgt sinds ze weer thuis is. Uw vraag naar ondersteuning wordt afgewezen. Helaas een herkenbare situaties voor veel mantelzorgers. In zo’n gesprek wordt er vaak in vaktaal of afkortingen gesproken waar de mantelzorger niet bekend mee is. Daarbovenop is de veel gestelde vraag  ‘hoelang ben je al mantelzorger?’ lastig. Want in bovengenoemde situatie belandt de mantelzorger in een traject waarin veel gebeurd, en het besef er nog niet is dat mantelzorgen al begint bij een ziekenhuis procedure.

Een mantelzorgmakelaar gaat met u in gesprek en krijgt een beeld van de gehele zorgperiode. Uit jullie gesprek beseft u dat u na drie maanden altijd recht heeft op mantelzorgondersteuning (vanaf acht uur per week). Het blijkt dat de ziekenhuisprocedure die in januari begon, meetelt als zorg. Dit betekent dat u al acht maanden zorgt voor uw moeder. Dus u heeft toch recht op mantelzorgvergoeding van de verzekeraar!

Voorbeelden wat een mantelzorgmakelaar doet

 • In orde maken van de administratie;
 • Het opstellen van bezwaarschrift of klacht;
 • Informatie over wetten, voorzieningen en regels; 
 • Het organiseren van onder andere persoonlijke hulp, woningaanpassingen en opvang; 
 • Het contact onderhouden met instanties als de gemeente, SVB en CAK; 
 • Het zoeken naar passend zorgaanbod;
 • Informatie over verzekeringen;
 • Het aanvragen en regelen van de zorg; 
 • Bemiddelaar tussen de werkgever en u over de afstemming van zorg en werk.

De kosten en vergoedingen van een mantelzorgmakelaar

 • Sommige gemeenten vergoeden een mantelzorgmakelaar vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning); 
 • De zorgverzekeraar vergoed de kosten van een mantelzorgmakelaar vanuit de aanvullende verzekering als zij zelfstandig werken; 
 • Als u mantelzorg combineert met een betaalde baan, kan u bij uw werkgever informeren naar eventuele vergoedingen.

Waar vindt u een mantelzorgmakelaar?

Een van de gecertificeerde mantelzorgmakelaar waar wij mee samen werken is Karolien ten Hoedt. Wilt u meer weten over hoe zij u kan helpen, bezoek de website.

Lees ook

20 september 2022

Onze uitstapjes brengen herinneringen naar boven bij meneer Jansen

Zorgstudent Marik en meneer Jansen zijn laatst naar het spoorwegmuseum geweest en keken hun ogen uit naar de bijzondere treinstellen, ze voelden zich zo blij als een kind.

Lees verder