Logo Mantelaar

Onze uitstapjes brengen herinneringen naar boven bij meneer Jansen

Meneer Jansen bij het Spoorwegmuseum
Meneer Jansen bij het Spoorwegmuseum

Zorgstudent Marik en meneer Jansen zijn laatst naar het spoorwegmuseum geweest en keken hun ogen uit naar de bijzondere treinstellen, ze voelden zich zo blij als een kind.

“En dan begint hij enthousiast te vertellen over de bouwprojecten waar hij aan heeft meegewerkt, onze uitstapjes brengen meneer weer terug naar zijn tijd als ingenieur.” – Marik

Als ze weer naar huis gaan navigeert meneer naar het adres waar hij 2 jaar geleden heeft gewoond. Marik legt meneer een aantal keren uit dat hij daar niet meer woont, het besef komt pas later en dat is verwarrend voor meneer. Marik geeft meneer de ruimte om zijn emoties te uiten en stelt hem vervolgens gerust.

Marik en meneer Jansen op de duofiets

Die plek waar hij niet meer woont, is de plek waar hij is opgegroeid, in Amstelveen. Hij was een actief lid van de ondernemingsraad. En omdat dit een plek vol herinneringen is, zijn ze samen op de duo fiets door Amstelveen gefietst. En toen gebeurde er iets waarvan meneer erg enthousiast werd, de brug Oudekerk bleef hangen bij het openen! En dan navigeert meneer weer naar zijn herinnering die hij heeft aan het bouwen van de sporthal. Trots vertelt hij dat hij heeft mee geholpen met het bedenken van de naam “BankrasHal”, vertelt Marik mij lachend aan de telefoon.

“Onze uitstapjes zorgen ervoor dat meneer vertelt over zijn herinneringen aan vroeger, dit werkt als een extra geheugensteuntje en om hieraan bij te dragen geeft mij voldoening” – Marik mantelaar in Amsterdam

Zorgstudent Pleun wandelt elke week met mevrouw Brink door het Vondelpark.

“Het is menselijk als zij af en toe iets vergeet.” – Zorgstudent Pleun

Zorgstudent Pleun wandelt elke week met mevrouw Brink door het Vondelpark, de ene week kletsen ze over wat ze vroeger deed en zo kan mevrouw een week later vergeten hoe haar zus heet. Mevrouw zit namelijk in de beginnende fase van Alzheimer.

En het vergeten dat vindt ze lastig, omdat ze zich daar bewust van is. In zo een situatie helpt Pleun een handje door de namen van haar zus aan te wijzen in haar telefoonlijst. Pleun kent de dochters van mevrouw goed, zij stelden een lijstje op met weetjes over mevrouw. Daar speelt Pleun goed op in, door bewust vragen te stellen waarbij ze mevrouw kan helpen. En als dat niet lukt, dan kletsen ze gezellig verder over een ander onderwerp.

“Mevrouw Brink herkent mij goed en vindt het fijn als ik langskom. Elke week blikt ze terug op een van onze afgelopen gesprekken of over hoe schoon het Vondelpark is, dan zegt ze daar hadden we het vorige week ook over.” – Pleun mantelaar in Amsterdam  

Mantelaar biedt ook dementiezorg aan. Hetzelfde vertrouwde gezicht, op een vast moment. De combinatie van jong en oud heeft een zeer positieve uitwerking op iemand met Alzheimer.

Lees ook

19 augustus 2022

Marije is mantelzorger en ging een week op vakantie.

Marije nam voor de zomer contact met ons op met een bijzondere zorgvraag; haar zoon Tom (17) wilde heel graag een jongerenvakantie beleven. Ze vroeg bij ons ondersteuning aan want Tom kan vanwege zijn lichamelijke handicap niet alleen op vakantie.

Lees verder