Logo Mantelaar

Dit doet Lise als zorgstudent

Blog door Thea Prins 12 oktober 2021

Lise is zorgstudent bij Mantelaar en zit in haar laatste jaar van de studie ergotherapie. Haar bijbaan in de zorg ziet er nu anders uit dan voorheen. Omdat de zorgcomplexen dichtzijn en het advies is om kwetsbare ouderen niet te bezoeken, kan Lise even niet meer langs bij haar cliënten. Vaak spelen onze studenten een vitale rol in het zorgplan van een cliënt en gelukkig is er op afstand (1,5 mt of digitaal) een hoop mogelijk! Lise geeft een aantal creatieve opties om toch contact te houden.

Werken in de zorg tijdens coronacrisis als zorgstudent

“Momenteel bevindt iedereen zich in een wereld die onwerkelijk is, er staat veel stil. Er zijn allerlei maatregelingen genomen waar iedereen zich aan moet houden. Voor mij heeft dat gevolgen. Momenteel is het afwachten. Ik zit nu voornamelijk achter mijn computer, omdat ik niet fysiek in contact mag komen met cliënten. Dit maakt dat ik op een creatieve manier om omga met de situatie om zo toch binnen mijn stage aan mijn leerdoelen te kunnen werken. Ik verdiep mij nu in de literatuur via boeken en lees online veel vakartikelen. Door telefonisch contact te houden met mijn cliënten en hun dossier te maken, ben ik bezig met het opdoen van praktijkervaring.”

De uitbraak van corona heeft ook veel invloed op mijn werk als zorgstudent. Mijn twee cliënten wonen in een zorgcomplex. Tot het moment dat ze hun deuren gingen sluiten ben ik nog bij ze op bezoek geweest, maar nu dat gebeurd is valt er voor zowel mij als voor mijn twee cliënten iets weg van onze wekelijkse routine. Dit is wennen, vooral voor mijn cliënten. Oprichter van Mantelaar, Titiaan Zwart, schreef een artikel over sociale isolatie en dat dit ook een grote impact gaat hebben op de samenleving. Dat de contactmomenten in tijdens corona enorm belangrijk zijn. Gelukkig kan het werken voor veel andere studenten en oudere gewoon doorgaan. Hun cliënten wonen thuis en hierbij de zijn de studenten onmisbaar.

Creatief met hulp op afstand: wat allemaal nog kan

Eén van mijn kwaliteiten is om altijd optimistisch te blijven en het positieve uit een situatie te halen. Omdat ik nu niet naar mijn cliënten toe kan, bel ik ze regelmatig op. Ze zijn al blij om je stem te horen.

We praten dan over alledaagse dingen, net als we voorheen deden toen we elkaar wel konden zien. In dat opzicht verandert er niks. Wat je nu wel merkt is dat zowel ik als de cliënt minder meemaken en daarover minder te vertellen hebben. We praten nu ook over de situatie wat betreft het coronavirus en de gevolgen.Omdat ik mijn cliënten voorlopig niet kan zien en ik zelf van de ‘kaartjes sturen’ ben, heb ik ze via Omapost een kaartje gestuurd om ze in deze tijden een hart onder de riem te steken.

Verder hebben ze bij één van mijn cliënten in huis een robothond die nu al een hele tijd op haar kamer staat. Deze maakt realistische dierengeluiden en reageert op bewegingen en geluid. Mw. geeft aan dat het daardoor minder stil is in huis en waardeert dit gezelschap.

Er is nog zoveel mogelijk in overleg met je cliënt en/of mantelzorger. Waar je goed om moet denken is dat je blijft werken volgens de richtlijnen van het RIVM en Mantelaar. Houd bijvoorbeeld altijd gepaste afstand (1,5 mt), dan is er nog veel samen te doen zoals:

  • Boodschappen doen:
  • Een wandeling door de buurt:
  • Kopje koffie in de tuin:
  • Samen muziek luisteren:
  • Bellen / Videobellen:
  • Deurpost gesprek:
  • Spelletje spelen!

Het is een lastige tijd, maar probeer er het beste uit te halen en denk creatief. Ga niet stilzitten, maar help de ouderen waarbij het kan!

Wat voor creatieve activiteit heb jij bedacht? Deel het op Instagram in de #spelchallenge! @mantelaar

Lees ook

12 oktober 2021

Vijf redenen voor een bijbaan in de zorg

Werken in de zorg is mega-relevant als je een zorg gerelateerde studie volgt. Wat je tijdens je studie leert kun je direct in de praktijk toepassen, je doet onmisbare kennis op én het verdient goed. Nog niet overtuigd? Lees hier de vijf redenen waarom je het wel zou moeten doen!

Lees verder