Logo Mantelaar

Esther de zorgstudent!

Esther is tweedejaars student en werkt bij Mantelaar als mantelzorgondersteuner. Zij vindt dat ze de beste bijbaan van Nederland heeft. Dat wilden wij wel eens zien, dus liepen wij een dagje met haar mee. Dit is wat zij ons allemaal liet zien!  

Blog door Thea Prins 7 oktober 2021

Eerst naar college

We mogen weer live naar college en dat vind ik erg fijn. Ik denk dat mijn medestudenten dat kunnen beamen, want dat is toch ook wel waarom je student bent. Samen studeren. Je hebt op deze manier veel meer interactie met je medestudenten maar ook met je docenten, wat het studeren een stuk makkelijker maakt. En het is natuurlijk ook onwijs gezellig om ieder na zo’n lange tijd weer eens in het écht te zien! 

Van collegebanken naar de cliënt

Sinds 2020 werk ik bij Mantelaar. Omdat ik geen directe zorgachtergrond had of ervaring met verzorging, heb ik bij Mantelaar aangegeven dat ik mij nog niet comfortabel voel bij cliënten met een zware zorgvraag. Ik ben toen gematched met een onwijs lieve cliënt waar ik voornamelijk kwam voor kleine taakjes zoals boodschappen. En natuurlijk ook voor een gezellig praatje met een kopje koffie. Ik kom nu iedere week bij meneer en we hebben echt een goede band opgebouwd. Hij is als een tweede opa voor mij geworden. 

In mijn opleiding leerde ik sindsdien steeds meer over ADL-zorg waarna ik bij Mantelaar heb aangegeven ook cliënten te willen ondersteunen die zwaardere zorg nodig hebben. De lesstof die ik tijdens mijn opleiding krijg, kan ik gebruiken als ik bij mijn cliënt ben. 

Al met al een fijne dienst. Nu schrijf ik het dagboekbericht voor de mantelzorger, waarin ik beschrijf hoe het bezoek is verlopen en eventuele bijzonderheden waar Mantelaar of de mantelzorger van op de hoogte moet zijn. Vlak voordat ik wegging hebben meneer en ik een nieuwe afspraak gemaakt, die ik inplan in de Mantelaar app. Dit werkt fijn omdat de mantelzorger dan ook een overzicht heeft van wanneer ik weer kom. 

Op deze manier kan ik flexibel om mijn lesrooster heen werken en eventueel een aantal weken vooruit plannen. 

Diverse soorten diensten

Bij Mantelaar kan je verschillende soorten diensten werken. Ik werk voornamelijk door de weeks naast mijn studie gewoon dagdiensten. Dit zijn diensten ergens in de periode van 7 uur ‘s ochtends tot 22 uurs ‘s avonds. In het weekend werk ik ook wel eens een nachtdienst of een 24-uurs dienst. Tijdens deze diensten blijf je dus ook echt bij de cliënt slapen. Je hebt hiervoor een aparte slaapkamer en de cliënt kan je wekken als ze bijvoorbeeld hulp nodig hebben om naar de wc te gaan. Je mag maximaal maar 3 keer in de nacht wakker gemaakt worden. Het zijn dus ook slaapdiensten, geen waakdiensten. Bij 24-uurs diensten ben je, zoals de naam het al zegt, 24 uur bij een cliënt achter elkaar aanwezig. Hierbij ondersteun je dan in de dagelijkse gang van zaken. Maar natuurlijk heb je af en toe ook je rust momentjes hoor! Anders is het natuurlijk niet vol te houden. 

Ik vind deze diensten super fijn om bijvoorbeeld in het weekend of tijdens mijn vakanties te werken. Je maakt namelijk lekker veel uurtjes achter elkaar! 

Trainingen en opleidingen

  • De basistraining;
  • Omgaan met Dementie;
  • Algemene Dagelijkse Levenshandelingen (ADL) training.

Tijdens de training ‘Omgaan met Dementie’ leer je niet alleen hoe je het beste kunt omgaan met mensen met dementie in de zorg, maar ook in alledaagse situaties. Na de training weet je precies hoe je mooie momenten met onze cliënten kunt creëren die dementie hebben. Zo is het belangrijk dat je altijd rustig bent in je handelingen, maar ook tijdens het praten. Het leren wassen, aankleden, hulp naar het toilet en het werken in de juiste werkhouding leer je allemaal tijdens de Algemene Dagelijkse Levenshandelingen training.  

Ik ben erg blij met deze trainingen, want hierdoor kan ik mijn cliënt nog beter helpen. Juist ook omdat ik hier in het begin geen ervaring mee had. Je kunt ook terecht met je vragen over het desbetreffende onderwerp. De training worden namelijk gegeven door professionals die ook in de zorg werken en veel ervaring hebben en daardoor super goede tips. Na iedere cursus ga ik toch weer iets zelfverzekerder aan de slag en kan ik mijn cliënt beter ondersteunen. 

Waarom is werken voor Mantelaar de ideale bijbaan voor jou? 

De reden dat ik mantelaar ben, is eigenlijk om drie redenen. De eerste is voor mijn cliënten. Ik heb het gevoel dat ik echt iets kan bijdragen, dat is één van mijn grootste motivaties. Daarnaast vind ik het fantastisch, dat wat ik leer tijdens mijn studie, ik kan toepassen in de praktijk. En dan is er nog het feit dat ikzelf mijn eigen uren kan en mag bepalen. Dat heb ik bij andere bijbanen niet eerder meegemaakt. Samen met de cliënt en soms de mantelzorger maak je afspraken over de uren die werkt. Mantelaar is daarom goed te combineren met je studie en dat maakt het voor mij de ideale bijbaan!

Hoe kan een student aan de ideale bijbaan bij Mantelaar komen?

Dat gaat het echt super makkelijk, gewoon door je aan te melden haha. Dan nemen de collega’s van Mantelaar contact met je op. En voordat je aan daadwerkelijk aan de slag gaat, krijg je eerst basisinformatie over mantelzorg en mantelzorgondersteuning en PGB. 

En je wordt voorbereid met casuïstiek zoals wat doe je als je cliënt valt tijdens je bezoek. Dus ik zou zeggen, meld je vooral aan en wordt mijn nieuwe collega!

Lees ook

30 juni 2021

Als mantelzorger op vakantie, kan dat?

De zomerperiode komt eraan en dit betekent voor veel Nederlanders dat ze op vakantie gaan om op adem te komen op het strand of in de bossen. Mantelzorgers gaan door hun situatie meestal niet op vakantie, terwijl zij het juist zo hard nodig hebben.

Lees verder