HomeBlogsHoe begeleid je iemand die halfzijdig verlamd is?
Feest, Mantelaar is Hups geworden!
Vorig jaar zijn we samengegaan met Hlprs en UWassistent. Dit stelt ons in staat om mensen in alle fases van het leven thuis te ondersteunen. Van huishoudelijke hulp tot aan palliatieve zorg. Je kunt op mantelaar.nl nog terecht voor informatie over financiering, tarieven, verzekeraars en onze blogs. Als je hulp nodig hebt of hulp wilt bieden word je op de aanmeldpagina’s automatisch doorverwezen naar hups.nl.
Hoe begeleid je iemand die halfzijdig verlamd is?
Rachel leerde tijdens haar studie Ergotherapie dat het belangrijk is dat iemand zo veel mogelijk eigen regie en zelfstandigheid behoudt, dit paste ze toe in de praktijk toen ze meneer Sanders van een spekglad trappetje begeleidde het zwembad in.
Blog door Iris Klaversma15 augustus 2023
Afbeelding: mantelaar Rachel
Na de kennismaking begon Rachel aan haar nieuwe avontuur!
Afgezet door de regiotaxi kwamen ze aan bij het zwembad, er werd een rolstoel geregeld die nat mocht worden, bij het installeren van de tillift bleek er iets te ontbreken waardoor de tillift niet helemaal naar behoren werkte. Meneer Sanders vond het niet prettig om de tillift te gebruiken en Rachel stond gelijk voor de volgende uitdaging:
Meneer Sanders, zo veilig mogelijk van een glad trappetje begeleiden, zelfs met waterschoenen aan is dit een risicovolle activiteit.
Op zoek naar manieren waarop het wel kon! Uiteindelijk ontdekten ze samen met een begeleider dat meneer Sanders prima het water in kon door achterstevoren de trap af te lopen, met aan zijn ene arm Rachel en aan zijn andere arm de begeleider. Met een zwemband om zijn middel hebben ze samen ruim 45 minuten gezwommen. Voor beiden een geslaagde middag!
Een geluk bij een ongeluk
Een week later begon het tweede zwemavontuur samen! Bij aankomst stond de tillift al klaar, echter gaf meneer duidelijk aan zelf de trap af te willen lopen. De tillift die de vorige keer niet werkte heeft iets moois teweeg gebracht, namelijk dat meneer op zijn eigen kracht durft te vertrouwen.
Hoewel de tillift een stuk minder mankracht en tijd zou kosten, benadrukt Rachel dat ze het erg belangrijk vond dat meneer zijn eigen regie en zelfredzaamheid zou behouden zodat hij zijn eigenwaarde niet verliest.
Eenmaal bij het huis aangekomen ontving Rachel een bijzonder kaartje als waardering voor haar inzet. Ze werd er even stil van, hoewel ze duidelijk kon zien dat meneer écht plezier had bij het zwemmen, besefte ze dat ze echt iets betekende voor meneer. Dit is dan ook dé reden dat Rachel 4 jaar bij Mantelaar werkt.
“Echt iets kunnen betekenen voor iemand die dat hard nodig heeft geeft energie.” “Het is een uitdaging maar laat je dat niet in de weg staan, want zodra je de uitdagingen die het met zich mee kan brengen met beide handen aangrijpt is het vooral erg leuk.”
Rachel
Dit bijzondere verhaal laat zien dat het uitdagend kan zijn om mensen met een verlamming niet direct te helpen, maar een stapje terug te doen en pas te handelen zodra iemand echt hulp nodig heeft. Het behouden van eigen regie en zelfredzaamheid is essentieel voor mensen met een verlamming. Dit verhoogt namelijk de kwaliteit van leven en vergroot het zelfvertrouwen waardoor ze actief kunnen blijven deelnemen aan de samenleving en zich sterker voelen, ondanks de uitdagingen die ze ervaren. Het verhaal van Rachel en meneer Sanders is daar een perfect voorbeeld van.
*Uit respect voor de privacy van de persoon in dit verhaal, hebben we besloten om zijn naam anoniem te houden.
Lees ook
12 juni 2023
Zorgeloos genieten van een vakantie
We ontvingen een ontroerende mail van een mantelzorger die de afgelopen jaren veel zorg heeft verleend aan haar moeder. Dankzij het vertrouwen in zorgstudenten Megan en Nina, kon ze écht zorgeloos genieten van een welverdiende vakantie. Sylvia deelt haar ervaring en waardevolle tips met ons.