Logo Mantelaar

Hulp op afstand: Inspiratie voor (video)bellen

Blog door Thea Prins 12 oktober 2021

Het kabinet wil ouderen en kwetsbaren zoveel mogelijk afschermen van het coronavirus. Daarom zijn de verpleeghuizen en kleinschalig wonen dicht. Dit betekent dat het nog belangrijker is om hulp op afstand te bieden en om contact te houden met elkaar. Zoals de koning het zei: coronavirus kunnen we niet stoppen, eenzaamheidsvirus wel.

Maar hoe dan?
In het blog zorg op afstand hebben wij het onder andere over videobellen. Gewoon via Whatsapp bijvoorbeeld.

  • Een goed gesprek
  • Een spelletje doen
  • Ouderwets voorlezen
  • Foto’s raden
  • Samen zingen

10 vragen voor de start van goed gesprek:

  1. 1. Hoe was de buurt en het huis waar u bent opgegroeid?
  2. 2. Wie was uw beste vriend vroeger? Wat deed u altijd met hem/haar?
  3. 3. Wat was vroeger een populair gerecht? Eet u dat nu nog wel eens?
  4. 4. Wat deed u vroeger in uw vrije tijd als puber?
  5. 5. Aan welke leeftijd denkt u met het meest plezier aan terug?
  6. 6. Hoe waren uw ouders?
  7. 7. Deed u vroeger ook aan sport? Welke?
  8. 8. Welk vak vond u vroeger het leukst op school?
  9. 9. Welke landen heeft u allemaal bezocht?
  10. 10. Wat is het gekste wat u ooit hebt gedaan?

Iedere vraag helpt om het gesprek op gang te brengen. Waar bent u opgegroeid? Hoe was de buurt en uw huis? Vervolg vraag → en hoe lang heeft u daar gewoond? of Wanneer bent u voor het eerst op uzelf gaan wonen?

Spelletje doen

Wellicht doet u vaak een spelletje met uw ouder, familielid of buur tijdens uw bezoek. Ook tijdens de coronacrisis is dit mogelijk. Deze spellen zijn tijdens een telefoongesprek te spelen, maar ook tijdens videobellen.

Wie ben ik?

Wellicht doet u vaak een spelletje met uw ouder, familielid of buur tijdens uw bezoek. Ook tijdens de coronacrisis is dit mogelijk. Deze spellen zijn tijdens een telefoongesprek te spelen, maar ook tijdens videobellen. Thea en Fleur geven een demonstratie.

Would You Rather

Nog niet uitgevraagd, maar wel op zoek naar inspiratie voor vragen? Als de engelse taal geen probleem is, dan is de app ‘ Would you rather’ een goed hulpmiddel. Het spel geeft 2 scenario’s waar je een keuze uit moet maken. Een leuke manier om erachter te komen hoe iemand denkt.

Samen lezen

Een andere activiteit om tijdens het (video)bellen te doen is voorlezen. Als je ouder wordt, kan het zelf lezen van een boek een opgave zijn. Misschien deden jullie dit al tijdens je bezoek, maar voorlezen is een goed alternatief: het juiste verhaal brengt herinneringen tot leven.

Hieronder vind je een aantal mooie voorleesboeken voor ouderen:

Op Google Books kunt u gratis boeken downloaden. Kijk zelf of samen met jouw cliënt of er een mooi boek bijzit.

Foto’s beschrijven

Dit is een activiteit voor videobellers. Dit werkt goed bij ouderen en mensen met dementie. Het haalt herinneringen op waar uw naaste van opfleurt.

Hoe werkt het?

Dit is een activiteit voor videobellers. Dit werkt goed bij ouderen en mensen met dementie. Het haalt herinneringen op waar uw naaste van opfleurt.

Samen zingen

Zoals oude foto’s helpen om fijne herinneringen op te halen, draagt muziek hier ook aan bij. Samen een liedje zingen of muziek luisteren is niet onmogelijk tijden het (video)bellen.Via de volgende youtube kanalen is het mogelijk om klassieke muziek te beluisteren:

Toch meer een operaliefhebber? Via de website van Metropolitan Opera kunt u elke dag een gratis opera bekijken.

Wellicht speelt u een instrument en houd uw naaste of buur van zingen. Samen geniet u van een live concert aan de telefoon.

Lees ook

12 oktober 2021

Werken in de zorg tijdens coronacrisis: wat te doen als zorgstudent?

Lees verder