Logo Mantelaar

Werken in de zorg tijdens coronacrisis: wat te doen als zorgstudent?

Blog door Thea Prins 12 oktober 2021

Opeens staat de wereld op z’n kop. Nederland, haar economie en het dagelijkse leven komt tot stilstand. Alle openbare locaties zijn gesloten en het advies is om niet meer naar buiten te gaan en om thuis te gaan werken. Als student krijg je nu verplicht les vanuit huis en is een biertje doen met je vereniging even van de baan. Dit is vanzelfsprekend natuurlijk, om het coronavirus onder controle te krijgen, maar wat betekent dit als je daarnaast ook nog met kwetsbare ouderen werkt?

Vanuit de overheid is er de volgende maatregel genomen omtrent het coronavirus voor kwetsbare ouderen:

  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

Heel logisch, want deze doelgroep is het meest vatbaar voor het virus. Maar deze doelgroep heeft zorg juist het hardst nodig. Wat is wijsheid en wat kun je doen in deze roerige tijd?

Houd je cliënt op de hoogte van de ontwikkelingen

Er wordt veel nieuws verteld over het coronavirus. Het RIVM heeft dagelijkse updates en vele nieuwspagina’s vertellen over de situatie in de zorg. Niet alle ouderen weten een weg in de wirwar van alle informatie.

Houd de website van het RIVM goed in de gaten voor de actuele updates. Het liefst gaat de client naar zijn/haar eigen huisarts, als er iets mis is met hun gezondheid, maar op dit moment zijn de huisartsenpraktijken en ziekenhuizen overbelast en kunnen ze de vraag niet aan. Controleafspraken en niet spoedeisende operaties gaan daarom niet meer door. Op de website van het RIVM staat duidelijk wanneer je contact moet opnemen met de huisarts:

Zijn er verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. De huisarts hoeft niet gebeld te worden. De klachten zijn mild.

Worden de klachten erger?

  • Is er koorts (meer dan 38 graden Celsius) en hoest of moeite met ademen? Dan moet er wel gebeld worden met de huisarts of huisartsenpost.

Neem bij ernstige klachten direct contact op

Wat betekent afstand houden nu precies? Mag hardlopen nu wel of niet? Kan je nog een kop koffie doen bij iemand anders? De overheid heeft daar een duidelijk richtlijn voor, als er maar 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tussenzit:

  • Hardlopen
  • Koffie bij iemand anders
  • Eten bestellen
  • Naar kapper

Je kan nog best veel, maar houdt wel de afstand van 1,5 meter. Twijfel je toch nog ergens over? Bekijk dagelijks de updates van de overheid. 

In plaats van langsgaan, contact houden via de telefoon, app of mail

Op dit moment is het lastig om langs te gaan bij ouderen. Gelukkig zijn er oplossingen om wel contact te houden, zodat deze zich niet eenzaam gaan voelen. Het buddynetwerk heeft hier een creatieve oplossing voor. Zij bellen in plaats van dat ze langsgaan. Zo blijft er contact.

Of zoals ze bij woonzorgcentrum Aurora in Tongeren hebben bedacht, contact via een parlofoon.

Misschien ben jij goed met een pen en vind je een kaart schrijven veel leuker? Dan kun je het beste bij Omapost aankloppen. Met een speciale actiecode: COROMAPOST stuur je al voor €1,75 een kaartje.

Geen zin om te schrijven en wil je je cliënt toch graag in real life zien? Dan is beeldbellen iets voor jou. Jij kent vast wel één van de volgende programma’s 😉

Skypen kun je via je telefoon, tablet of PC doen. Je kan de app downloaden, maar je kunt ook direct vanuit de webpagina skypen.

Naast chatten heeft Whatsapp ook de mogelijkheid om te videobellen. Dit is één van de makkelijkste kanalen om 1 op 1 te videobellen. In de app, naast de naam staat een video icoontje. Zodra u daar op klikt, wordt er connectie gemaakt met de ander.

Ieder die Facebook heeft, kan beeldbellen met een andere gebruiker. Dit kan via de app, maar ook via de webpagina. 

Facetime kun je alleen gebruiken op een Apple apparaat. Dit staat standaard op je Iphone, Ipad of Macbook en hierdoor één van de gemakkelijkste manieren om te videobellen met elkaar.

Wilt u met meerdere mensen een gesprek hebben? Via Google Meet kunt u heel makkelijk een videogesprek starten. U hoeft hier geen app of programma voor te downloaden. Lees hoe u Google Meet kan gebruiken.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Wat je dan allemaal kan doen? Wij geven je graag wat ideeën ter inspiratie.

Ben je zelf verkouden, snotterig en moet je hoesten? Laat de zorg over aan een ander

Het advies vanuit RIVM is dat als je zelf niet fit bent, het contact met ouderen moet vermijden. Dus ben je verkouden, moet je hoesten en heb je koorts? Blijf dan vooral zelf binnen. Geef aan bij de cliënt, mantelzorger of verzorger van de cliënt dat je niet langs komt. En bel Mantelaar en kijk of er tijdelijk een andere zorgstudent kan worden ingezet.

Klinkt als een open deur, maar de zorg overlaten aan iemand anders, terwijl jij dat altijd op een bepaald moment deed, kan in deze situatie ook lastig zijn. Tijdens deze crisis zijn er veel initiatieven opgezet om hierbij te helpen. Zo roept Nu91 gepensioneerde verpleegkundigen, oud-zorgverleners, verpleegkundigen die hun BIG-registratie niet meer hebben of studenten aan zorgopleidingen op om bij te springen waar het nodig is.

Je extra inzetten bij zorginstellingen, ziekenhuizen en GGD klinieken

Er wordt nu meer dan ooit beroep gedaan op de mantelzorg en we moeten blijven zorgen voor de kwetsbare ouderen.

Ben je nog fit en vitaal en wil je helpen? Werken in de zorg is niet onmogelijk. Nu de hogescholen en universiteiten zijn gesloten, creëert dit de mogelijkheid voor extra handen in de zorg. Jij kunt bijvoorbeeld de boodschappen doen, medicatie halen of zorgen voor hygiëne maatregelen. Neem altijd contact op met Mantelaar. Wij zoeken naar een passende oplossing. Bij veel partners zoals zorginstellingen, ziekenhuizen en GGD poliklinieken kunnen ze goed  een extra paar vitale handen gebruiken.

Lees ook

12 oktober 2021

Tips voor zorg op afstand tijdens coronacrisis

Opeens staat de wereld op z'n kop. Nederland, haar economie en het dagelijkse leven komt tot stilstand. Het is een gekke tijd. Alle openbare locaties zijn gesloten en het advies is om niet meer naar buiten te gaan en om thuis te gaan werken.

Lees verder