1 juni 2021
En dan ben je plotseling mantelzorger
Wanneer u zorg draagt voor uw partner, vader, moeder, kind of iemand uit het sociale netwerk bent u mantelzorger. En mantelzorgen kan naast mooi en zinvol ook zwaar zijn.
Lees verderVorig jaar zijn we samengegaan met Hlprs en UWassistent. Dit stelt ons in staat om mensen in alle fases van het leven thuis te ondersteunen. Van huishoudelijke hulp tot aan palliatieve zorg. Je kunt op mantelaar.nl nog terecht voor informatie over financiering, tarieven, verzekeraars en onze blogs. Als je hulp nodig hebt of hulp wilt bieden word je op de aanmeldpagina’s automatisch doorverwezen naar hups.nl.
Opeens staat de wereld op z’n kop. Nederland, haar economie en het dagelijkse leven komt tot stilstand. Het is een gekke tijd. Alle openbare locaties zijn gesloten en het advies is om niet meer naar buiten te gaan en om thuis te gaan werken. Vanuit de overheid is er de volgende maatregel genomen omtrent het coronavirus voor kwetsbare ouderen:
Heel logisch, want deze doelgroep is het meest vatbaar voor het virus. Maar deze doelgroep heeft zorg juist het hardst nodig. Wat is wijsheid en wat kunt u doen in deze roerige tijd?
Houd de website van het RIVM goed in de gaten voor de actuele updates. Het liefst gaat u naar uw eigen huisarts, als er iets mis is met uw gezondheid, maar op dit moment zijn de huisartsenpraktijken en ziekenhuizen overbelast en kunnen ze de vraag niet aan. Controleafspraken en niet spoedeisende operaties worden daarom geannuleerd. Op de website van het RIVM staat duidelijk wanneer u contact moet opnemen met de huisarts:
Heeft u verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?
Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. U hoeft de huisarts niet te bellen. Uw klachten zijn mild.
Worden uw klachten erger?
Dan moet u wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.
Hoe graag u uw naaste ook een knuffel of een kus wilt geven, wordt dit toch ten strengste afgeraden. Het virus kan zich verspreiden door menselijk contact. Alleen zorgprofessionals zullen lichamelijk contact hebben met cliënten. Klinkt ook erg logisch, maar het blijft erg essentieel om afstand te houden.
De belangrijkste en makkelijkste acties die u zelf kunt doen om verspreiding tegen te gaan:
Voelt u toch verkoudheidsklachten? Dan is het advies om thuis te blijven.
Op dit moment is het lastig om langs te gaan bij ouderen. Gelukkig zijn er oplossingen om wel contact te houden, zodat deze zich niet eenzaam voelen. Het buddynetwerk heeft hier een creatieve oplossing voor. Zij bellen in plaats van dat ze langsgaan. Zo blijft er contact.
Of zoals ze bij woonzorgcentrum Aurora in Tongeren hebben bedacht, contact via een parlofoon.
Woont u drie hoog, dan is koffie drinken voor het raam niet echt mogelijk. Wilt u toch graag uw familie even zien? Dan is videobellen iets voor u. Zie hier via welke programma’s dit kan.
Skypen kan via je telefoon, tablet of PC doen. De app is te downloaden, maar via de webpagina kan er ook direct geskyped worden.
Naast chatten heeft Whatsapp ook de mogelijkheid om te videobellen. Dit is één van de makkelijkste kanalen om 1 op 1 te videobellen. In de app, naast de naam staat een video icoontje. Zodra u daar op klikt, wordt er connectie gemaakt met de ander.
Ieder die Facebook heeft, kan beeldbellen met een andere gebruiker. Dit kan via de chatfunctie Messenger in de app, maar ook via de webpagina.
Facetime kun je alleen gebruiken op een Apple apparaat. Dit staat standaard op je Iphone, Ipad of Macbook en hierdoor één van de gemakkelijkste manieren om te videobellen met elkaar.
Wilt u met meerdere mensen een gesprek hebben? Via Google Meet kunt u heel makkelijk een videogesprek starten. U hoeft hier geen app of programma voor te downloaden. Lees hoe u Google Meet kan gebruiken.
Wat u dan allemaal kunt doen?
Het advies vanuit RIVM is dat als u zelf niet fit bent, het contact met ouderen moet vermijden. Dus bent u verkouden, moet u hoesten en heeft u koorts? Blijf dat vooral binnen. Laat de zorg overnemen door iemand die niet ziek is. Klinkt als een open deur, maar de zorg overlaten aan iemand anders, kan ook in deze situatie lastig zijn. Tijdens deze crisis zijn er veel initiatieven opgezet om hierbij te helpen. Zo roept het Nu91 gepensioneerde verpleegkundigen, oud-zorgverleners, verpleegkundigen die hun BIG-registratie niet meer hebben of studenten aan zorgopleidingen op om bij te springen waar het nodig is.
De overheid legt uit dat we moeten blijven zorgen voor de kwetsbare ouderen.
En daar zijn wij het volkomen mee eens. Ook onze zorgstudenten zetten zich extra in om zoveel mogelijk ouderen te helpen. Nu de hogescholen en universiteiten zijn gesloten, creëert dit de mogelijkheid voor extra handen in de zorg. Zij kunnen bijvoorbeeld de boodschappen doen, medicatie halen of zorgen voor hygiëne maatregelen. Neem altijd contact op met Mantelaar. Wij zoeken naar een passende oplossing. Wij hebben een grote pool van zorgstudenten die graag willen helpen.
1 juni 2021
Wanneer u zorg draagt voor uw partner, vader, moeder, kind of iemand uit het sociale netwerk bent u mantelzorger. En mantelzorgen kan naast mooi en zinvol ook zwaar zijn.
Lees verder