Logo Mantelaar

Inzet van vervangende mantelzorg

Blog door Milko Roodnat 1 juli 2021

Nederland telt 4 miljoen mantelzorgers. Veel mantelzorgers ervaren hun zorgtaak als ‘zwaar tot heel zwaar’. Yvette Dekker bijvoorbeeld. De Amsterdamse zangdocente zorgt voor haar moeder (96), die blind is én in een rolstoel zit, maar Yvette maakt ook gebruik van mantelzorgondersteuning.

Ze weet nog goed toen ze hét telefoontje kreeg. Yvette vierde samen met haar gezin de verjaardag van haar man. Haar zus belde op dat haar moeder was gevallen. Een lang hersteltraject in een revalidatiecentrum volgde. “Ik dacht dat het wel goed zat met de zorg. Maar ze hadden geen tijd voor persoonlijke aandacht”, zegt Yvette. “Als ze een boterham wilde eten, moest ze een andere patiënt vragen of die wilde helpen. De sfeer tussen patiënten bleek onderling ook vijandig. Ze was er heel ongelukkig.”

Het organiseren van mantelzorg

Als mantelzorger zet je alles op alles voor je ouder of geliefde, om te zorgen dat diegene de juiste zorg krijgt. Dat ze de thuiszorg krijgen die ze verdienen. Dat blijkt meestal niet eenvoudig te zijn en erg complex. Het is een hele organisatie. Het vinden van zorgpartijen, het aanvragen en inzetten van het PGB, het organiseren van mantelzorg. Naast het uitzoeken van allerlei zaken is er ook nog de daadwerkelijke verzorging van de cliënt. Voor Yvette was het mentaal een zware beproeving. maanden na de thuiskomst van mijn moeder ging ik met mijn gezin op vakantie in Italië. Terwijl ik nog veel moest regelen. Ik heb slapeloze nachten gehad. Ik kon het niet loslaten.”

Vervangende mantelzorg door studenten

Langzaam kwamen de puzzelstukjes toch op de goede plekken terecht. Het was lastig om in de middag partijen te vinden die Yvette’s moeder kunnen verzorgen. Zij woont, net als haar zussen, niet in de buurt van haar moeder. Mantelaar bood uitkomst met vervangende mantelzorg, dankzij de inzet van (para)medisch studenten. “Die zorgstudenten zijn echt geweldig! Ze zetten de lunch klaar, leggen haar op bed, nemen lichte zorgtaken op. Ze geven haar ook persoonlijke aandacht en houden haar gezelschap. Dat is zó belangrijk! Ik denk dat mijn moeder daarom zo oud wordt.”

Gezelschap en persoonlijke verzorging

De zorg door medisch studenten geeft Yvette nu tijd om veel zaken rondom de zorg te regelen. “Ik ben anderhalve dag in de week fysiek aanwezig. De rest van de tijd neem ik veel regelwerk op mij. Ik hang veel aan de telefoon: met dokters, zorgverzekeraars, instanties. Maar ook met leveranciers als er een schroef loszit in de rolstoel. Of als het bed niet goed functioneert. Dat kost veel tijd.” Maar spijt om haar moeder thuis te verzorgen heeft Yvette niet. “Mijn moeder zit graag in de tuin met een advocaatje. Ze zegt dan wel eens: ‘och, wat zit ik hier toch heerlijk!’ Dáár doe ik het voor.”

Tijd voor haar gezin en… muziek

Yvette heeft inmiddels al meer vrije tijd dan enkele jaren geleden. En dat is belangrijk voor haar. “Voor mij, maar ook voor mijn gezin. Ik heb een man en dochter. Door deze situatie ben ik er niet altijd voor hen geweest. Mijn dochter ging zichzelf wegcijferen. Dan zei ze: ‘Mijn moeder heeft het al zo druk.’ Dat is voor een moeder pijnlijk om te horen. ” Naast tijd voor haar familie gaat ze voor haar grote passie: muziek! Yvette is zelfstandig zangdocente aan de Muziekacademie. “Het is fijn dat muziek dan even op nummer één staat! Tijdens de lessen kan ik echt mijn zorgen even opzij schuiven.”

Mantelaar biedt vele verschillende diensten aan door heel Nederland. Benieuwd wat wij in uw regio kunnen betekenen? Start de orientatie!

Lees ook

28 juni 2021

Vervangende mantelzorg tijdens de vakantie

De tijd dat op vakantie gaan vanzelfsprekend is, is voorbij. Op dit moment zijn er veel twijfels om eropuit te trekken. Voor veel mantelzorgers is deze drempel om al hoog, ook in eigen land. Door steeds meer mogelijkheden, zoals vervangende mantelzorg, proberen organisaties dit voor mantelzorgers makkelijker te maken. Dus, wil je op vakantie als mantelzorger en benieuwd hoe je dit regelt?

Lees verder