Logo Mantelaar

Kippenvel: een persoonlijk verhaal over vrijheid.

Blog door Roos Floris 4 mei 2023

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei vieren we onze vrijheid. 

In het teken van deze gedenkdagen deelt Roos, regiocoördinator van Amsterdam, en zelf geboren op 5 mei, een verhaal met ons over een bijzondere verbinding. Roos belt regelmatig met cliënten aan het einde van haar werkdag. Dit doet Roos bewust zo, dan heeft ze alle tijd en ruimte om aandachtig te kunnen luisteren. 

De Julianaweg in Utrecht

Aan het einde van mijn werkdag bel ik mevrouw de Jong* een cliënt van JMW*. Ik check bij haar in zoals we wel vaker doen. Aan het einde van ons gesprek vertel ik haar dat ik er 3 weken tussenuit ga omdat ik ga verhuizen naar Utrecht. Dan zegt ze:

“Utrecht?” Daar heb ik ondergedoken gezeten.”

Mevrouw de Jong

Ik vraag haar waar precies in Utrecht en dan blijkt dat ze ondergedoken heeft gezeten in de straat waar ik ga wonen, de Julianaweg. Maar een paar huizen van ons nieuwe huis. We kunnen het niet geloven en krijgen er allebei kippenvel van. Toeval bestaat echt niet. We zijn beiden ontroerd. Dat we elkaar al zo vaak gesproken hadden, maar het hier nog nooit over hadden gehad.  

Ons gesprek brengt veel herinneringen bij mevrouw de Jong naar boven.

Herinneringen over het pleeggezin waar ze van haar derde tot haar zesde heeft gewoond. Als haar moeder als enige overlevende van de familie terugkomt uit Duitsland, gaat ze bij haar moeder in Amsterdam wonen. Ze brengt wel iedere zomervakantie nog door bij haar pleeggezin, dat inmiddels aanvoelt als haar eigen familie. Mevrouw de Jong heeft nog altijd contact met inmiddels de kleinkinderen die hieruit zijn voortgekomen en heeft nog steeds heimwee naar die tijd. Het ontroert mij om te horen hoe dankbaar zij nog steeds is voor alles wat haar pleegouders voor haar hebben gedaan en wat zij tot op de dag van vandaag nog voor haar betekenen. 

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Deel het dan met anderen.

Als we onze verhalen delen, kunnen we niet alleen anderen inspireren en informeren, maar het kan ook helpen om onze eigen ervaringen te verwerken. Dit verhaal laat ons zien dat het delen van verhalen ons kan verbinden en ons bewust kan maken van de bijzondere momenten in ons leven. Laten we daarom deze dag van bevrijding aangrijpen om onze verhalen te delen en onze vrijheid te vieren.

Wie weet wat voor mooie ontmoetingen en verbindingen er uit voort kunnen komen. Laten we samen herdenken, ons verbinden en ons blijven inzetten voor vrede en vrijheid voor alle mensen.

*Uit respect voor de privacy van de persoon in dit verhaal, hebben we besloten om haar anoniem te houden en haar echte naam niet te vermelden.

*Sinds 1946 is JMW er voor iedereen in Nederland met een Joodse achtergrond. JMW biedt een veilig en vertrouwd thuis waar je Joods én jezelf mag zijn.

Lees ook

18 april 2023

Dankbaarheid als drijvende kracht in mantelzorg.

Dankbaarheid is een krachtige emotie. Het geeft ons het gevoel gewaardeerd te worden en maakt ons bewust van de waarde van onze inspanningen. Als mantelzorger heb ik persoonlijk mogen ervaren hoe bijzonder het is om de dankbaarheid van mijn vader te zien voor alles wat ik voor hem doe.

Lees verder